Рівно за тиждень 18 серпня в чотирьох європейських країнах – Болгарії, Румунії, Сербії та Хорватії – стартує жіночий чемпіонат континенту з волейболу.

Головний тренер збірної України Володимир Орлов, який зараз разом зі своїми підопічними знаходиться у Греції, в інтерв'ю сайту sport.ua розповів про те, як йде підготовка до цього престижного та відповідального турніру.

– Зібралися разом ми ще першого липня в Южному, щоб продовжити готуватися до чемпіонату Європи, – каже Володимир Сергійович. – Потім був навчально-тренувальний збір у Болгарії, який проходив в хороших та комфортних умовах. Попрацювали досить плідно, при цьому ще зуміли провести два контрольні матчі з місцевою національною збірною. Її по праву вважають однією з провідних жіночих команд в Європи і претендентом на медалі в майбутньому чемпіонаті. Перш за все, було дуже важливо подивитися як ми виглядаємо на тлі болгарських волейболісток. Можу сказати, що незважаючи на дві поразки з однаковим рахунком 1:3, наша збірна зіграла непогано і намагалася боротися за кожен сет.

– Далі ви повернулися в Україну?

– Так, на початку серпня у нас в Запоріжжі планувалося провести міжнародний турнір за участю кількох сильних національних збірних. Але, на жаль, з різних причин одна за однієї команди стали відмовлятися від участі в турнірі і нам в терміновому порядку довелося міняти подальший план підготовки. Ми вирушили до Греції. До речі, саме тут ми тренувалися навесні перед відбором на чемпіонат Європи і зараз вже зіграли два контрольні матчі зі збірною цієї країни – один виграли і один програли. Нагадаю, що у відбірковому турнірі і наша команда, і збірна Греції досягли позитивних результатів та вийшли у фінальний етап. Тож, хотілося б вірити, що і цього разу нас надалі супроводжуватиме удача.

– Ви із Греції вирушите відразу на чемпіонат Європи?

– Ні. Ми 13 серпня повинні повернутися до Києва, пару днів тут ще потренуємося, а 16 числа вже вилетимо безпосередньо до румунського міста Клуж, де відбудуться всі матчі групи D, в якій ми граємо.

– З остаточною заявкою на чемпіонат Європи вже визначилися?

– Звичайно. І можу зараз її озвучити це:

Центральні блокуючі: Діана Мелюшкіна, Марина Мазенко, Юлія Герасимова, Ірина Трушкіна

Діагональні: Олеся Рихлюк, Ганна Харчинська

Догравальниці: Богдана Анісова, Катерина Дудник, Надія Кодола, Юлія Бойко

Зв'язуючі: Ольга Скрипак, Дар'я Велікоконь

Ліберо: Христина Нємцева, Анастасія Карасьова

– Давайте трохи відійдемо від чемпіонату Європи. Чи вдалось вам подивитися матчі Олімпіади в Токіо і які залишились враження?

– По можливості намагався дивитися матчі, особливо вирішальні півфінальні та фінальні. Мушу зазначити, що волейбол на Олімпійських іграх був досить високого класу і багато фаворитів підтвердили свій рівень. Тому є чому повчитися і тренерам, і гравцям. Ще раз переконався в тому, що пробитися до числа учасників Олімпійських ігор дуже складно, але якщо вже збірна туди потрапила, то вона може піднести будь-який сюрприз.

– Ви маєте на увазі чоловічу збірну Франції, яка вперше стала олімпійським чемпіоном?

– Не тільки. Якщо продовжити розмову про чоловічий турнір, то збірна Аргентини не була явним фаворитом навіть у своїй групі, а в підсумку виграла бронзові нагороди. В той же час неодноразовий призер Олімпійських ігор збірна США не змогла вийти з групи. У жіночому турнірі в плей-оф не пробилися діючі на той момент олімпійські чемпіонки китаянки. Тож сюрпризів у Токіо вистачало.

– Що скажете про суперниць по групі D на майбутньому Євро?

– Усі команди сильні та гідні. Наприклад, збірна Туреччини на минулій Олімпіаді була в числі чвертьфіналістів, а на попередньому чемпіонаті Європи посіла друге місце. Волейболістки Нідерландів до цього теж були двічі поспіль срібними призерами Євро. З командою Швеції навесні нинішнього року ми грали в одній відбірковій групі і знаємо силу цих суперниць. Румунки господарки турніру, тому вдома вони намагатимуться показати себе з найкращого боку. Як і збірна Фінляндії, яка зірок з неба не хапає, але зіграти на хорошому рівні, звичайно ж, може.

– Яке завдання стоїть перед збірною України на найближчому чемпіонаті Європи?

– Ми будемо боротися в кожній грі за позитивний результат. І завдання-мінімум для нас - це вийти з групи. А як далі може статися у плей-оф, покаже час.

Нагадаємо, що за результатами жеребкування групового етапу Євроволей-2021 збірна України потрапила до групи D, де її суперниками стали – Румунія, Туреччина, Нідерланди, Фінляндія та Швеція. Матчі групи D пройдуть у Румунії в місті Клуж-Напока. 

Група А – Сербія, Азербайджан, Росія, Бельгія, Франція, Боснія та Герцеговина; 

Група В – Болгарія, Польща, Німеччина, Іспанія, Чехія, Греція; 

Група С – Хорватія, Італія, Білорусь, Словаччина, Угорщина, Швейцарія; 

Група D – Румунія, Туреччина, Нідерланди, УКРАЇНА, Фінляндія, Швеція. 

Чотири кращі команди з кожної групи вийдуть до 1\8 фіналу. Фінальна частина Євроволей-2021 відбудеться з 18 серпня по 4 вересня 2021 року. 

Стартовий поєдинок підопічні Володимира Орлова проведуть проти волейболісток з Нідерландів. 

Розклад матчів групового етапу чемпіонат Європи-2021. Група D: 

(за київським часом) 

18 серпня, середа 

20:30 Румунія – Туреччина 

19 серпня, четвер 

16:00 Швеція – Фінляндія 
19:00 Україна – Нідерланди 

20 серпня, п’ятниця 

17:30 Фінляндія – Нідерланди 
20:30 Україна – Туреччина 

21 серпня, субота 

17:30 Україна – Фінляндія 
20:30 Румунія – Швеція 

22 серпня, неділя 

17:30 Туреччина – Швеція 
20:30 Нідерланди – Румунія 

23 серпня, понеділок 

17:30 Україна – Швеція 
20:30 Туреччина – Нідерланди 

24 серпня, вівторок 

17:30 Нідерланди – Туреччина 
20:30 Румунія – Фінляндія 

25 серпня, середа 

17:30 Швеція – Нідерланди 
20:30 Україна – Румунія