Напередодні Євроволей-2021 наставник жіночої збірної України налаштований оптимістично.

Сьогодні жіноча збірна України прибула до румунського міста Клуж-Напока, де з 19 по 25 серпня проведе п’ять поєдинків групового етапу чемпіонату Європи. Нагадаємо, що в боротьбі за чотири путівки до раунду плей-офф її суперниками будуть Туреччина, Нідерланди, Швеція, Фінляндія та Румунія...

На останньому етапі підготовки підопічні Володимира Орлова провели насичений навчально-тренувальний збір у Болгарії, де двічі зіграли з національною командою цієї країни, а потім аналогічним чином відіграли в гостях три спаринги зі збірною Греції. Чи достатньо було цієї практики для належної зіграності та визначення основного складу, і з яким настроєм та завданнями наші дівчата відбули до Румунії, пресслужбі ГО ФВУ повідав сам Володимир Орлов.

– Настрій – бойовий! – запевнив головний тренер жіночої збірної України. – Дівчата відчувають, що провели плідну роботу і вийшли на солідний рівень фізичної готовності. Навіть Олеся Рихлюк, яка через об’єктивні причини приєдналася до команди лише два тижні тому, стрімко набирає «обертів». У спарингах зі збірною Греції вона яскраво продемонструвала свою нев’янучу майстерність і, безсумнівно, значно посилила атакуючу міць нашої команди. На совість «відпахали» й усі інші дівчата. Протягом підготовчого періоду ми багато працювали над налагодженням продуктивних ігрових зв’язків між ними, і основна зв’язуюча Ольга Скрипак уже чудово розуміє, коли, кому і як саме слід розпасовувати у конкретних випадках. Це те, чого нам відчутно бракувало у поєдинках кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи та у матчах «Золотої Євроліги».

– Взагалі, у порівнянні з тими іграми склад нашої збірної суттєво змінився…

– Так, бо ми свідомо вирішили дати можливість проявити себе багатьом молодим спортсменкам. Тим самим змогли об’єктивно оцінити їхні здібності та потенціал. Загальна картина не розчарувала, однак, відверто кажучи, на сьогодні вони ще не готові повною мірою повноцінно замінити колишніх лідерів. Але ж відповідальність за виступи на чемпіонаті Європи ніхто не відміняв! Тим більше, ми потрапили до групи, де цілком реально боротися за потрапляння до раунду плей-офф. Тому оперативно повернули до збірної кількох досвідчених виконавиць, які, безумовно, спроможні реально допомогти нам добитися позитивних результатів.

– У нашому секстеті на Євроволей-2021 є два безумовних фаворити – Туреччина і Нідерланди. Що відомо про них та про інші команди, з якими, власне, й доведеться боротися за одну з двох останніх путівок до 1/8 фіналу?

– Справді, рівень волейболісток Туреччини і Нідерландів на сьогодні об’єктивно вищий, ніж в інших учасників нашої групи. Я уважно спостерігав за всіма матчами туркень на нещодавній Олімпіаді, де вони вперше в історії пробилися до стадії чвертьфіналу. І, на мій погляд, цілком могли поборотися принаймні за бронзові медалі, бо у тому ж чвертьфіналі із Кореєю (2:3) їм трішечки забракло елементарного везіння. Наразі, наскільки відомо, через травму під знаком запитання є участь на чемпіонаті Європи їхньої провідної діагональної Ебрар Каракурт, проте і без неї шикарних майстрів у туркень не бракує. Саму ж Каракурт цілком успішно спроможна замінити Меліха Ісмаїлоглу, яка дуже добре проявила себе на олімпійському турнірі. Відповідно, на мою думку, збірна Туреччини є одним із фаворитів Євроволей-2021.

Команда Нідерландів на Олімпіаду не пробилася, але протягом останніх років вона зберігає добре зіграний колектив, який досить потужно відіграв у цьогорічних змаганнях Ліги націй, посівши серед 16 учасників солідне сьоме місце. Протягом того турніру «помаранчеві», зокрема, здолали бельгійок (3:0), росіянок (3:1), сербок (3:1), японок (3:0), полячок (3:2), італійок (3:2), кореянок (3:2)… Хоча, до речі, поступилися тим же туркеням (0:3). Але, хоч як там було, Нідерланди – безумовно, команда із характером.

Потенціал збірної Швеції, як ми переконалися під час кваліфікаційного раунду Євроволей-2021, десь на 80 відсотків залежить від дій універсального майстра Ізабель Хаак. Сподіваюся, ми винесли корисні уроки із тих протистоянь зі шведками, тож знаємо, як у Клуж-Напока не дозволити Хаак продемонструвати свої найкращі здібності.

«Козир» збірної Румунії – це, насамперед, домашні стіни. За солідної підтримки уболівальників вона спроможна на великі сюрпризи. Однак, якщо не «посипатися» психологічно, обігрувати цю команду цілком реально.

Нарешті, Фінляндія. Відверто кажучи, інформації про неї у нас обмаль, оскільки вона влітку фактично ніде не грала. Але навряд чи через це стала сильнішою, ніж, наприклад, до початку пандемії коронавірусу. Відповідно, ми її аж ніяк не недооцінюємо, проте і давати їй шанс на успіх не збираємося.

– Президент ФВУ Михайло Мельник висловив сподівання обов’язково зустрітися з вами на поєдинку 1/8 фіналу у болгарському Пловдиві…

– Що ж, ми теж на це сподіваємося! Принаймні, ставимо перед собою саме таке завдання-мінімум. Я вірю у дівчат – у їхню майстерність, самовідданість, амбітність, дисципліну і креативність! Ми вирушаємо до Клуж-Напока не битися, але грати! І, переконаний, нам до снаги продовжити робити це і в раунді плей-офф у Пловдиві! На щастя, протягом підготовчого періоду нам вдалося уникнути травм, всі дівчата здорові й готові продемонструвати на чемпіонаті Європі свої найкращі здібності. Тож я перебуваю в оптимістичному настрої…

СКЛАД ЖІНОЧОЇ ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

Зв’язуючі: Ольга СКРИПАК (без клубу), Дар’я ВЕЛИКОКОНЬ («Аланта»);

Ліберо: Христина НЄМЦЕВА («Хімік»), Анастасія КАРАСЬОВА («Волинь-Університет»);

Діагональні: Олеся РИХЛЮК («Кузейбору», Туреччина), Анна ХАРЧИНСЬКА (СК «Прометей»);

Догравальниці: Надія КОДОЛА («Алтай», Казахстан), Юлія БОЙКО («Вашаш», Угорщина), Богдана АНІСОВА і Катерина ДУДНИК (СК «Прометей»);

Центральні блокуючі: Діана МЕЛЮШКІНА і Марина МАЗЕНКО (обидві - СК «Прометей»), Юлія ГЕРАСИМОВА («Карайолларі», Туреччина), Ірина ТРУШКІНА (без клубу).

УЧАСНИКИ ЄВРОВОЛЕЙ-2021

Група А (Бєлград, Сербія) – Сербія, Азербайджан, Росія, Бельгія, Франція, Боснія та Герцеговина;

Група В (Пловдив, Болгарія) – Болгарія, Польща, Німеччина, Іспанія, Чехія, Греція;

Група С (Задар, Хорватія) – Хорватія, Італія, Білорусь, Словаччина, Угорщина, Швейцарія;

Група D (Клуж-Напока, Румунія) – Румунія, Туреччина, Нідерланди, УКРАЇНА, Фінляндія, Швеція.

КАЛЕНДАР МАТЧІВ У ГРУПІ D:

(за київським часом)

18 серпня (середа)

20:30 Румунія – Туреччина

19 серпня (четвер)

16:00 Швеція – Фінляндія
19:00 Україна – Нідерланди

20 серпня (п’ятниця)

17:30 Фінляндія – Нідерланди
20:30 Україна – Туреччина

21 серпня (субота)

17:30 Україна – Фінляндія
20:30 Румунія – Швеція

22 серпня (неділя)

17:30 Туреччина – Швеція
20:30 Нідерланди – Румунія

23 серпня (понеділок)

17:30 Україна – Швеція
20:30 Туреччина – Нідерланди

24 серпня (вівторок)

17:30 Нідерланди – Туреччина
20:30 Румунія – Фінляндія

25 серпня (середа)

17:30 Швеція - Нідерланди
20:30 Україна - Румунія

Чотири кращі команди з кожної групи вийдуть до 1/8 фіналу.