Команда Володимира Орлова за крок від виходу у плей-офф першості континенту.

Напередодні. Українки двічі поступилися шведкам у відбірковому турнірі до Євро-2021 (0:3 та 2:3). А отже, про принциповість та бажання перемогти у цьому матчі говорити немає сенсу. 

Зміни. Володимир Орлов вперше за турнір вирішив, що у стартовому складі з’явиться зв’язуюча Дар’я Великоконь. 

1-й сет. На початку зустрічі Олеся Рихлюк та Ізабель Хаак обмінялися потужними атаками та задали певний атакувальний тон матчу. В середині сету, нашим співвітчизницям вдалося зробити непоганий ривок – 18:14. Але таке відставання Ізабель Хаак ще більше “заводило”. В цей момент не солодко було українській ліберо Христині Нємцевій. Адже їй доводилося “тягнути” удари, швидкість яких сягала 90 км\г. Слід відзначити, що українка чудово справлялася зі своєю задачею. 

Наприкінці сету, шведки все ж таки змогли нас наздогнати – 22:20 і Володимиру Орлову довелося покликати своїх підопічних на перерву. Наставник дав декілька настанов всій команді та запросив на окрему бесіду пасуючу Дар’ю Великоконь.  

Одразу після тайм-ауту шведки зробили помилку, торкнувшись сітки, а діагональна Рихлюк вдало атакувала  24:20. Але тайм-аут тепер вже тренера Швеції Еторре Гвідетті теж спрацював – українки помилися, а Олександра Лазіч зробила ейс – 24:22. На майданчику з’явилася Катерина Дудник, яка одразу ж допомогла на прийомі, а Рихлюк вчергове продемонструвала свої атакувальні здібності – 25:23. 

Зазначимо, що з перших хвилин матчу та до його завершення неозброєним оком було видно сконцентрованість українських волейболісток. 

nadia kodola

2-й сет. І знову, Олеся Рихлюк атакою дала старт партії, в якій наша збірна одразу зуміла захопити лідерство – 7:4. Але для Хаак та компанії 3 швидко перетворилися на  7:7. За декілька хвилин українки знову зуміли відновити лідерство, а головне зберегли його – 12:9. Наставник шведок під час перерви розбирав виключно дії в атаці Олесі Рихлюк. Мабуть, відчувши це, одразу після виходу на майданчик Великоконь віддала м’яч Надії Кодолі, яка без проблем пробила блок суперника. Завершальну крапку у цьому сеті ефектним блоком поставила Юлія Герасимова – 25:17.

yulia gerasimova

3-й сет. У третій партії на допомогу Рихлюк, в атаці та на блоці прийшли Богдана Анісова та Діана Мелюшкина, а декілька помилок нашого капітана у попередніх сетах, тільки змотивували її. Все це дало змогу зробити невеликий відрив одразу на старті сету – 12:9. Одного разу суперницям таки вдалося наздогнати, адже сімейний підряд сестер Хаак доволі влучно атакував – 14:13. Наставник української команди взяв тайм-аут, і отримавши чіткі вказівки, дівчата поспішили на майданчик для їх виконання – Анісова заблокувала невтримну Хаак, а Кодола продовжувала набирати такі потрібні очки – 25:20 та 3-0.

Впевнена "суха" перемога збірної України та жаданий реванш!

СТАТИСТИКА. Найрезультативнішим гравцем зустрічі стала Ізабель Хаак, яка набрала 29 очок. У складі збірної України кращою була діагональна Олеся Рихлюк. Вона здобула 26 очок, реалізувавши 66% атак. 

Чемпіонат Європи-2021. Груповий етап. Група D 

Україна – Швеція – 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) 

23 серпня. 79 хвилин. БТ Арена, Клуж-Напока, Румунія 

olesya rykhluk

Україна: Рихлюк (набрала 26 очок), Кодола (к) (11), Мелюшкина (10), Герасимова (7), Анісова (6), Великоконь (3) – стартова шістка, Нємцева  Карасьова (ліберо). На заміну виходили – Дудник (0). 
Головний тренер: Володимир Орлов. 

Швеція: І.Хаак (набрала 29 очок), А.Хаак (11), А.Лазіч (9), Топіч (3), В.Андерссон (2), Л. Андерссон (2) – стартова шістка, Сльоберг (ліберо). На заміну виходили – С.Андерссон (1), Хеллвіг (1), Нілссон (0). 
Головний тренер: Еторре Гвідетті. 

Очки – 75:60, подача – 3:2, атака – 51:45, блок – 9:10, прийом – 63%:57%. 

Інші матчі групи D. Туреччина здобула "суху" перемогу над збірної Фінляндії.

Турнірне становище. Україна провела 4 матчі: 2 перемоги, 2 поразки, 6 очок та 3 місце групи D.

gropu d

АФІША. У день 30-річниці незалежності України, наші спортсменки, як і більшість з нас, матимуть вихідний. А 25 серпня проведуть заключний матч групового етапу проти збірної Румунії. Початок гри о 20:30.  

ТРАНСЛЯЦІЯ. Традиційно, матчі за участю національної збірної України можна буде переглянути у прямому ефірі на телеканалах XSPORT, СПОРТ 1 та СПОРТ 2. 

Фото: сеv.eu