Жіноча збірна України пробилася до плей-оф чемпіонату Європи-2021, де в 1/8 фіналу зіграє з Польщею.

Безумовно, кожна наша волейболістка заслуговує на похвалу, а Олеся Рихлюк – ще й на приз кращого гравця групового етапу змагань. Так, вона – серед номінантів на це звання, адже лідер національної команди видала просто неймовірні матчі. Майже кожна її атака досягала своєї цілі. І це при тому, що діагональна приєдналася до колективу лише на початку серпня.

В інтерв’ю прес-службі ГО ФВУ спортсменка розповіла, як вона підтримує фізичну форму, звідки черпає мотивацію та хто із двох пасуючих збірної швидше зміг підлаштуватися під її стиль гри. Про це, шанси України з Польщею та багато чого іншого читайте в нашому матеріалі.

– Олесю, ви приєдналися до збірної лише 1 серпня. Чому не раніше?

– Взагалі я не планувала грати на чемпіонаті Європи-2021, адже ще після попереднього вирішила, що завершу виступи за збірну. Проте цього літа зі мною зв'язався президент ФВУ Михайло Григорович Мельник з проханням приєднатися до національної команди. Адже інша діагональна Анастасія Крайдуба за сімейними обставинами не змогла прийняти участь у змаганнях. На жаль, тоді я вдруге захворіла на коронавірус. Переносила хворобу важко з ускладненнями, і цілий місяць лікувалася. Коли більш-менш прийшла до тями, почала відновлювати свої фізичні кондиції. У цей час дівчата перебувала на зборах у Болгарії. Як тільки вони повернулися до України, я до них приєдналася.

– За досить короткий проміжок часу ви зуміли набрати чудову форму і видати приголомшливі ігри на Євро. Як вам це вдалося?

– Останні кілька років я працюю за індивідуальною програмою зі своїм тренером із загальної фізичної підготовки. Тож мої кондиції – це, зокрема, його заслуга. Також хочу відзначити тренерський штаб збірної України на чолі з Володимиром Сергійовичем, який з терпінням і розумінням допомагав мені повернути форму після чотиримісячної перерви. І, головне, вселяв у мене впевненість і спокій, що за два тижні я буду готова до ігор та зможу принести користь команді. Максимум зусиль в моє відновлення докладає і наш медперсонал. Дякую всім цим людям, які максимально професійно виконують свою роботу.

olesya rykhluk

– Якi найбільш пам'ятні матчі у вашій кар'єрі за збірну?

– Я б відзначила дві гри якраз на цьому Євро. Першу з Фінляндією, яка була вкрай важливою для нас, бо прагнули лише перемоги. Складалася вона непросто: суперниці чинили серйозний опір, а наш колектив зі свого боку грав нестабільно. Втім, саме тоді ми проявили характер. Волейболістки, які виходили на заміну, діяли корисно. В підсумку ми не зламалися і вистояли. Мені здається, цей поєдинок загартував і згуртував нас як команду.

Матч зі шведками – ще одне важливе протистояння, яке хочеться виділити. Але від нього лишилися зовсім інші враження. Там Україна показала волейбол іншого рівня: кожен гравець на своїй позиції грав стабільно, якісно виконуючи свою роботу. Відповідно нам вдалося взяти впевнений реванш після двох поразок у кваліфікації. Ця перемога додала впевненості в собі та у своїх силах.

– Яка зараз атмосфера панує в команді?

 Атмосфера позитивна, настрій бойовий. Звісно, зараз радіємо успішному проходженню групового етапу. Але Євро триває, і ми повністю сконцентровані на майбутньому матчі плей-оф.

– Розкажіть, звідки черпаєте мотивацію?

– Особисто мене мотивує бажання, щоб Україна входила до числа найсильніших у Європі. Хочеться, щоб команда гідно представляла нашу країну. Крім того, залишилося відчуття незавершеної до кінця роботи з попередньої першості континенту, коли нам не вдалося вийти з групи. А я вважаю, що нам це завдання під силу на кожному ЧЄ.

– Наша збірна виграла три поєдинки поспіль у фінальній частині Євро… Як вважаєте, з чим пов'язаний такий прогрес команди?

– Успішний виступ на груповому етапі – результат великої роботи всієї нашої команди. Зараз маю на увазі не тільки гравців, але і весь штаб у цілому. Звичайно, і до минулого Євро ми ретельно готувалися і старанно працювали, але на цей раз, мабуть, сталася якась синергія і все спрацювало в потрібний момент. Мені хочеться, щоб цей перший за довгий час успіх нашої збірної став поштовхом для ще більших досягнень.

– Чим зараз наша збірна відрізняється від самої ж себе минулих років?

– Повинна відзначити багато аспектів, які змінилися в кращу сторону. Цього року основну частину фінансування на себе взяв віце-президент ФВУ Володимир Дубинський. Раніше Федерація теж прикладала багато зусиль, щоб створити нам гідні умови в збірній, але всі ми розуміємо, що державне фінансування дещо інше. А з підтримкою Володимира Михайловича все вийшло на зовсім інший рівень. Взагалі велика подяка йому за те, що він робить для волейболу в Україні та для збірної зокрема. Завдяки йому є відчуття, що жіночий волейбол ще комусь потрібен.

– Багато фахівців говорять про те, що із пасуючих ви краще зігралися саме з Дар’єю Великоконь…

– Абсолютно щиро можу сказати, що обидві пасуючі талановиті і мають великий потенціал. Можливо, Даші вдалося трохи швидше підлаштуватися під мій стиль гри, але це ні в якій мірі не применшує майстерність Олі Скрипак.

– В 1/8 Євро Україна зіграєте з Польщею. Які наші шанси в цій зустрічі?

– Польща на минулому Євро зайняла четверте місце. Безумовно, суперник не з легких, до того ж команда високоросла. Але в той же час у них відсутні кілька гравців основного складу. Тому вважаю, що якщо виберемо правильну тактику і покажемо якісну злагоджену гру, то є всі шанси здобути перемогу.

– Декілька слів про кар’єру… Ви перейшли з «Галатасарая» в «Кузейбору». Чому саме цей клуб і чи були пропозиції з інших чемпіонатів?

– «Кузейбору» – зовсім молода команда, це дебютант турецької Суперліги минулого сезону. Проте її керівництво зацікавлене в розвитку. В планах – бути в числі кращих і грати в Єврокубках. Пропозиції від інших клубів теж були, але від запрошення «Кузейбору» відмовитися я не змогла.

olesya rykhluk
Фото: сev.eu