2 вересня національна збірна України проведе стартовий поєдинок на чемпіонаті Європи.

Ліберо української команди Горден Брова в інтерв’ю прес-службі Федерації волейболу України поділився враженнями від спарингів з переможцями Олімпіади, своїми думками про суперників на груповому етапі Євро-2021 та перше тренування на «Таурон Арені».

– Розкажіть як пройшли матчі зі збірною Франції?

– Дуже цікаві матчі у фантастичній атмосфері. У французів специфічний стиль гри, дуже різноманітний арсенал дій і націленість на виграш у кожному окремому розіграші! Це був дуже корисний досвід для нашої команди. Думаю ці ігри точно можна занести нам в актив.

– Яким було головне завдання у матчах з французами?

– Головними завданнями було витримати концентрацію на потрібних речах, грати із самовіддачею і вигравати кожен м'яч.

– Домовленість про матчі з Францією були того, як вони стали олімпійськими чемпіонами. Очікували, що саме французи стануть переможцями Олімпіади?

– Якщо чесно – то ні! Перед початком Олімпіади та під час групових ігор думав про поляків або бразильців, але на то він і спорт. Наразі, дуже важко передбачити результати навіть у іграх, де зустрічаються явні фаворит та аутсайдер зустрічі. Адже на таких турнірах мотивація зашкалює.

– Напередодні чемпіонату Європи чи є травмовані?

– Мікротравми – це невід'ємна частина професійного спорту, але коли виходиш на майданчик – то вже нічого не болить! Наразі, в нас всі здорові і готові до бою.

– Що думаєте про суперників у груповому етапі Євро? (Польща, Бельгія, Сербія, Греція, Португалія – прим.автора).

– Не хочу ділити суперників по якомусь статусу. Ми однаково готуємось до кожного. В нас дуже цікава група, в якій буде безліч цікавих матчів і гадаю, що не обійдеться без несподіванок. В кожної команди є свої сильні сторони, але наше завдання в кожній грі демонструвати свій найкращий волейбол, і тоді вже все одно, хто буде стояти по ту сторону сітки!

– Як вам «Таурон Арена» у Кракові? (зал, де збірна України проведе всі матчі групового етапу – прим.автора)

– «Таурон Арена» – супер! Вже всі в очікуванні старту чемпіонату! Встигли Провести два тренування в ігровому залі, тому все буде добре!

– Які сильні сторони нашої команди?

– Думаю, що головний наш козир як раз в тому, що ми граємо як команда! Коли всі гравці готові розбитися на майданчику за ради товариша по команді, то будь який окремий наш елемент стає справжньої зброєю та неприємністю для будь-якого суперника.

– Два роки тому Україна дійшла до чвертьфіналу, програвши там Сербії (2:3). Цього року здобуває срібло Золотої Євроліги, приймає турнір за участю топ-збірних і перемагає на ньому ту саму Сербію. Потім грає спаринги з олімпійськими чемпіонами. Чи могли ви, наприклад, років 5-7 тому, подумати що буде такий результат? А найголовніше, що ви будете причетним до цього?

– А чому ні? Кожен спортсмен працює над собою та своїми результатами, ставить перед собою якісь цілі як на конкретне тренування, так і довгострокові. Чи виходить їх досягти чи не зовсім – це вже інше питання. Але без цілі – немає розвитку. Навіщо тоді взагалі займатися спортом професійно, якщо не прагнути перемагати або не вірити у свій розвиток, і в те, що твоя команда може грати на рівні із топ-збірними і, навіть, обігрувати їх.

– Яка головна причина такого стрімкого розвитку збірної?

– Думаю, що головною причиною стало акумулювання великої кількості небайдужих до волейболу людей, де кожен зробив свій дуже важливий внесок. Це починаючи із Федерації волейболу України на чолі із Михайлом Григоровичем Мельником, меценатів, тренерського штабу, гравців, вболівальників, і ще багатьох людей які постійно допомагають не тільки збірній, а й в цілому розвитку волейболу в нашій країні.

Чемпіонат Європи-2021. Чоловіки. Груповий етап. Група А. Краків, Польща

(київський час)

2 вересня, четвер

15:30 Греція – Україна

3 вересня, п’ятниця

21:30 Україна – Сербія

5 вересня, неділя

18:30 Португалія – Україна

7 вересня, вівторок

21:30 Україна – Бельгія

8 вересня, середа

18:30 Польща – Україна

У раунд плей-оф виходить по чотири команди з кожної групи. Всі матчі можна переглянути на телеканалі XSPORT.