2 вересня підопічні Угіса Крастіньша проведуть свій перший матч на чемпіонаті Європи.

Зв’язуючий чоловічої збірної України Віталій Щитков в інтерв’ю прес-службі ГО ФВУ розповів про враження від фінальних матчів Золотої Євроліги, товариські ігри з олімпійськими чемпіонами та сильні сторони національної команди.

– Розкажіть, як пройшли спаринги з Францією?

– Спаринги пройшли відмінно, я вважаю. Звичайно, в перший ігровий день ми зіграли слабше. Це було, скоріше, на тлі втоми після «Кубка Хортиці» і переїзду, але були і гарні моменти! У другий день наша команда виглядала набагато краще і свіжіше. До того ж у другий ігровий день були задіяні всі гравці і кожен додав

– В залі було достатньо багато вболівальників. Як вам атмосфера?

– У Бельфорі була просто супер атмосфера – вболівальники підтримували і свою команду, і нашу. Трибуни були вщент заповнені, французькі вболівальники дуже доброзичливі. У такій атмосфері приємно грати!

– Попереду чемпіонат Європи. Що думаєте про суперників – Польща, Бельгія, Сербія, Греція, Португалія – суперники збірної України у груповому етапі – прим.автора)?

 

– Я думаю, що у нас дуже хороша група, і відмінні шанси вийти з найвищого місця. Як показують останні ігри, збірна України здатна обіграти будь-якого суперника!

– Кого з гравців виділили б в кожній команді?

– Я, як зв’зуючий, більше звертаю увагу на зв’язуючих, на їхню техніку, тактику, як ведуть гру. Тож, з пасуючих виділив би Фабіана Джизгу (Польща) і Ніколу Йововича (Сербія). Гравці титуловані і приводили свої команди до перемог на чемпіонаті світу і Європи. Але, звичайно ж, кидаються в очі і такі зірки як Леон, Атансьєвіч, Курек, Ковачевіч – ці хлопці вміють робити свою справу і вирішувати результат матчу.

– На минулому Євро збірна України дійшла до чвертьфіналу, програвши майбутнім переможцям – збірній Сербії. Цього року українська команда виграла домашній турнір, взявши реванш у тої ж Сербії. Уже є певний статус. Чи не тисне він на команду?

– Ні! Я думаю, тільки додає впевненості, що ми можемо обігравати такі команди, як збірна Сербії!

– Саме в цьому році ви вперше офіційно зіграли за збірну. Які відчуття?

– Приємно стати частиною національної збірної України! Це дуже важка і наполеглива праця! Потрібно завжди віддаватися на 120% і багато працювати, щоб досягти результату.

– Згадаємо фінал Золотої Євроліги. Ви, Володимир Остапенко та Василь Тупчій вийшли на заміну. В одному з інтевр’ю ви відзначали, що Тупчій один з тих гравців, з якими у вас максимально налагоджена взаємодія. Думаю, в цьому переконалися і вболівальники – ви оживили гру, створили суперникам певні труднощі. Але Василь отримав прикру травму і покинув майданчик. Пам'ятайте, про що подумали тоді? Була якась розгубленість?

– О так! Я пам'ятаю той фінал. Було хвилювання у такій дуже важливій грі, безумовно. Але я намагався якомога швидше увійти в гру і зробити все, щоб виграти цей фінал і переломити хід зустрічі. Я вважаю нам це вдалося і вдавалося поки Василь не отримав травму. Я думав, що раз випав такий шанс потрібно викластися на 100%! Але, на жаль, Тупчій отримав травму і нам не вдалося дотиснути суперника!

– Чому не вдалося виграти в той фінальний матч? Чого не вистачило? (Україна поступилася Туреччині 1:3 – прим.автора).

– Гра якось з самого початку не склалася. У суперників летіла хороша подача і працював блок, можливо, ми були не готові до такого тиску! Потім ми налагодили свою гру, але все одно не вистачило якихось деталей для перемоги!

– Як вам в цілому «Фінал чотирьох» Євроліги?

– Мені сподобався! Відмінна атмосфера, цікаві команди. Приємно грати на такому міжнародному рівні.

– Василь Тупчій не поїде на чемпіонат Європи (діагональний отримав травму у фіналі Золотої Євроліги і до матчів чемпіонату Європи не встиг відновитися – прим.автора). Його екстрено замінив Володимир Сидоренко. Вже встигли з ним зігратися?

– У нас з ним теж давня історія – пару сезонів провели разом, тому з цим проблем не було! Кілька тренувань і все налагодилося.

– Які у збірної України сильні сторони?

– Я думаю, подача та блок. Коли у нашої команди летить подача, то і працює височенний блок. І тоді проти нас важко грати.

vitalia shcytkov

Чемпіонат Європи-2021. Чоловіки. Груповий етап. Група А. Краків, Польща

(київський час)

2 вересня, четвер

15:30 Греція – Україна

3 вересня, п’ятниця

21:30 Україна – Сербія

5 вересня, неділя

18:30 Португалія – Україна

7 вересня, вівторок

21:30 Україна – Бельгія

8 вересня, середа

18:30 Польща – Україна

У раунд плей-оф виходить по чотири команди з кожної групи. Всі матчі можна переглянути на телеканалі XSPORT.