Волейболіст чоловічої збірної України Ян Єрещенко поділився враженнями від матчу 1/8 фіналу чемпіонату Європи проти Росії, а також проаналізував турнір для нашої збірної вцілому.

– Яне, поділиться враженнями від матчу проти збірної Росії в 1/8 фіналу чемпіонату Європи? Наша збірна змогла продемонструвати у цій грі свій максимум?

– Свого глобального максимуму не вдалося продемонструвати, проте цього дня зіграти краще не могли. Віддали всі сили на майданчику, але, на жаль, не досягнули результату. Проаналізуємо гру і будемо рухатися далі.

– На вашу думку, чого не вистачило збірній задля перемоги? Є внутрішнє відчуття, що зробили все що могли?

– Вважаю, що на результат вплинув комплекс факторів. Не вистачило фізики, тактики, індивідуальної техніки, впевненості у собі та концентрації у ключових епізодах. Відзначу, що збірна Росії була не такою сильною, як на Олімпіаді. Повинні були перемагати цього суперника, але, на жаль, не змогли.

– Як взагалі у команді сприйняли цю гру? Був політичний підтекст чи просто налаштовувалися як на звичайну гру?

– У команді не було жодного політичного підтексту, проте з боку ЗМІ та вболівальників це відчувалося. Цей матч був дуже важливий для нас з огляду на ажіотаж. Всі читали в інтернеті про призові в розмірі 10 мільйонів у випадку перемоги над Росією. У психологічному плані нам було непросто. Цей тягар тиснув на нас і можливо саме через це не змогли продемонструвати свій максимум. Надмірний тиск більше заважає, ніж допомагає.

– Загалом, наскільки ви задоволені турніром? Напевно, розраховували на більш високі місця?

– Вважаю, що зіграли досить непогано. На жаль, не змогли створити сенсацій у матчах з Польщею, Сербією та Росією. Проте, в інших протистояннях змогли проявити себе, переграли головних конкурентів. Чемпіонат Європи можна вважати успішним, але завжди є до чого прагнути. Їхали на Євро за медалями і розуміли, що нам це по силам, але не змогли замахнутися на більше. Варто також відзначити організацію чемпіонату Європи. Протягом турніру знаходилися в Польщі і нам створили всі необхідні умови. Майже два місяці були разом з командою і якось сумно від того, що все завершилося і більше не побачимося до наступних матчів збірної.

– Яка гра збірної на турнірі вам найбільше сподобалася, а яка навпаки, розчарувала?

– Мені сподобалася гра з Сербією, хоч і програли 0:3 за партіями. Гра була напруженою, все вирішувалося наприкінці партій. Вважаю, що нам вдалося продемонструвати якісний волейбол на фоні грізного суперника. Взагалі, на таких турнірах запам’ятовується кожна гра. Особливо приємно згадувати ігри, в яких перемагали.

– Можна сказати, що чоловіча збірна України з волейболом зараз з кожним роком прогресує? За рахунок чого вдається досягати такого прогресу?

– Дійсно, наша збірна виходить на новий рівень у своєму розвитку. Гравці щороку набираються досвіду міжнародних матчів. Цей досвід додає впевненості у власних силах. Зараз маємо змогу грати більше матчів з топовими збірними і це також йде в плюс. Також варто відзначити роль Федерації волейболу, яка повністю фінансує збірну. З фінансами зараз немає проблем. Нашій збірній створюються всі найкращі умови. Йдеться про проживання, харчування, екіпіровку. Вважаю, що з кожним роком збірна лише прогресуватиме. Сподіваюся, що на домашньому чемпіонаті Європи досягнемо своєї мети і здобудемо медалі.

ukraine team