Юнацька збірна України U-17 розпочинає другий відбірковий турнір чемпіонату Європи 2023.

Найближчої п'ятниці 21 квітня юнацька збірна України з волейболу вікової категорії до 17 років стартує у другому відбірковому турнірі чемпіонату Європи 2023 року. В грузинському місті Телаві наша команда зіграє у групі D, де її суперниками стануть однолітки з Франції, Естонії та Грузії.

Головний тренер українців Ігор Альохін розповів про підготовку збірної до цього етапу турніру, а також про майбутні завдання.

– Ігоре Григоровичу, вже за день команда проведена перший матч кваліфікаційного турніру. Як пройшла підготовка до цього турніру і який настрій на даний момент у хлопців?

- Відразу хочу сказати, що через війну в Україні, тренерському штабу збірної було дуже складно стежити за хлопцями. Після першого відбіркового етапу, що відбувся у грудні минулого року і де ми посіли друге місце, отримавши право вийти до другого раунду, гравці роз'їхалися не лише по різних містах, а й по інших країнах. Тому отримували інформацію про їхній стан із різних джерел. І лише на початку квітня нам вдалося зібрати команду у Городку Хмельницької області, щоб провести повноцінний збір. До речі, відразу ж хочу подякувати і Федерації волейболу України, і волейбольному клубу «Епіцентр-Подоляни» за надану нам допомогу у підготовці та проведенні цього навчально-тренувального збору.

– А як ви опинились у Польщі?

– Хоча у Городку ми встигли кілька разів зіграти з дорослими волейболістами з хмельницького «Новатора», за що їм теж окрема подяка, нам треба було обов'язково провести кілька контрольних матчів зі своїми однолітками перед стартом відбіркового турніру. Польська збірна пішла нам назустріч і запросила нас до себе на спаринги. Два з них ми провели у понеділок та вівторок, сьогодні граємо третій поєдинок. Вже зіграли дев'ять партій, в яких задіяли практично всіх хлопців, які полетять із нами до Грузії. Тож вважаю, що на цьому етапі команда непогано готова до турніру. А щодо настрою гравців, то він цілком бойовий і ми готові показати у групі хороші результати.

– До речі, перший відбірковий турнір збірна України теж проводила у Грузії. І з двома майбутніми суперниками групи D ви вже зустрічалися. Вірно?

– Так, все вірно. Тільки тоді ми грали в іншому грузинському місті Горі. Матч із Естонією добре запам'ятали, бо зуміли виграти у суперників лише у п'яти партіях. Тому чудово розуміємо, що нам із ними знову доведеться серйозно поборотися за перемогу. Господарі майданчика були явно слабші за нас, і навряд чи за цей час щось могло кардинально змінитися.

– А що відомо про збірну Франції?

– Франція, як і Естонія, будуть головними нашими суперниками у групі. Вони мають добротну сильну команду. Це й так зрозуміло, адже французький волейбол останніми роками явно на підйомі. Достатньо лише нагадати, що саме Франція на даний момент є олімпійським чемпіоном, а кілька років тому чоловіча національна збірна виграла звання чемпіонів Європи.

– Можете назвати склад збірної України, який вирушить до Грузії, і які вони міста чи клуби представляють?

– Так звичайно. За підсумками навчально-тренувального збору ми відібрали 14 волейболістів.

Зв’язуючі: Богдан Мельник, Арсен Юхімчук (обидва – Вінниця);

Центральні блокуючі: Артем Рязанов (капітан команди, "Поліція охорони-ЗУНУ-Динамо", Тернопіль), Максим Тонконог ("Барком-збірна України U-18", Львів), Іван Власенко (Тернопіль);

Догравальники: Артем Яценко (Полтава), Данило Мар'євський (Київ), Олексій Ковтонюк (Вінниця), Артем Мошенчич (Дніпро), Денис Вовк (Львівська область);

Діагональні: Максим Свиридов ("Барком-збірна України U-18", Львів), Всеволод Курочкін (Харків);

Ліберо: Давид Топтаєв (Київ), Андрій Лункан (Кіровоградьска область).

– Коли ви вирушаєте до Грузії та які завдання ставите перед хлопцями на цьому етапі?

– Сьогодні, як я вже казав, зіграємо контрольний матч із польською збірною, а завтра рано-вранці вже вилітаємо до Грузії. Завдання лише одне – посісти перше або друге місце, які гарантовано дають право виходу до фінальної частини чемпіонату Європи. За регламентом навіть одна з найкращих команд, які займуть третє місце у групах, також проходить далі. Але про це не варто думати, а треба все вирішувати самим і не залежати від інших.

– Бажаємо вам вдало провести відбір і порадувати українських вболівальників позитивними результатами.

– Дякую на доброму слові. Постараємося зробити все можливе, щоб досягти поставленої мети. Розуміємо, як це важливо особливо зараз, коли наші Збройні Сили України захищають країну від загарбників.

Календар збірної України U-17 у відбірному турнірі:

21 квітня, п’ятниця

14:00 Естонія – Грузія

17:00 Україна – Франція

22 квітня, субота

14:00 Україна – Естонія

17:00 Франція – Грузія

23 квітня, неділя

14:00 Грузія – Україна

17:00 Франція – Естонія