Після завершення Кубку претендентів ФІВБ, в якому чоловіча національна збірна України посіла третє місце, гравці отримали тижневу відпустку.

Разом команда зібралася вже у столиці Латвії Ризі, де розпочала безпосередню підготовку до фінальної частини чемпіонату Європи. Турнір пройде в період з 28 серпня по 16 вересня і на першому етапі наші волейболісти виступатимуть у групі В у болгарському місті Варна. Їхніми суперниками будуть збірні Словенії, Хорватії, Болгарії, Фінляндії та Іспанії.

– Ще до початку турніру багато хто пророкував, що головним суперником нашої команди за вихід до Ліги націй буде Туреччина. І я знаю, що Ви разом із тренерським штабом та підопічними дуже серйозно готувалися саме до такого можливого протистояння. Що ж не вийшло у збірної вже втретє поспіль? Адже очевидно, що й за рівнем, і за майстерністю ми зовсім не поступаємося цим суперникам.

– Я багато думав над цим питанням, аналізував і погоджуюсь, що ми практично не поступаємось турецькій команді. Більше того, у двох останніх матчах ми дуже впевнено розпочинали та вигравали стартовий сет з великою різницею. А далі турецькі волейболісти нав'язували нам боротьбу, внаслідок чого ми не витримували такої напруги. В результаті губилася концентрація, програвали вже у багатьох компонентах гри. Тому тут все ж таки більше залежить від психології.

– Під час трансляцій було видно, що коли турецькі волейболісти програвали, то вони намагалися робити більше зупинок у грі, часто сперечалися з арбітрами, всіляко затягували перебіг матчу. Чи це впливало на наших хлопців?

– Звичайно. І хоча ми всі чудово знали про таку манеру поведінки суперників, емоційно це дуже вибивало з ритму. Тим не менш, я не буду стверджувати, що саме через такі дії турецької команди ми зазнавали поразки. Зрештою, кожен прагне перемоги і використовує при цьому всі наявні засоби. Тим більше, якщо це не суперечить правилам. Працюватимемо над тим, щоб надалі виправити ситуацію.

– Нинішній рік для збірної України видався дуже складним, оскільки практично з травня по жовтень вона бере участь у чотирьох дуже відповідальних турнірах. Два з них вже позаду. У Золотій Євролізі команда посіла друге місце, а у Кубку претендентів – третє. Як можна оцінити цей результат?

– Якщо говорити загалом, то в обох турнірах ми показали непоганий волейбол, а у Золотій Євролізі нам навіть вдалося виграти усі 6 матчів у групі з однаковим рахунком 3:0. Але головні завдання, посісти перші місця, збірна все ж таки не вирішила. Тому поряд з позитивними емоціями залишилося почуття незадоволення.

– Попереду ще два, мабуть, головні турніри року – чемпіонат Європи та відбір на Олімпійські ігри 2024 року. На Ваш погляд, у якому стані зараз перебувають гравці, і чи вистачить їм сил на те, щоб на високому рівні провести матчі, що залишилися?

– Як тільки у нас з'являються можливості, після кожного турніру ми даємо можливість хлопцям відпочити. Напевно, тижня відпочинку все ж таки замало, але, враховуючи ситуацію, що склалася, іншого вибору у нас просто немає. Я дуже сподіваюся на професіоналізм наших волейболістів. Прагнемо підійти до найближчих відповідальних ігор у найкращому стані.

– Тепер давайте поговоримо безпосередньо про підготовку до чемпіонату Європи. Ви проводите його у Латвії?

– Так, ми зібралися у Ризі і вже почали заняття. Умови тут для нас створені чудові, тому жодних нарікань немає. В тренувальному процесі внесли деякі зміни, зробивши акцент на прийомі м'яча. Це зараз один із найголовніших компонентів у сучасному волейболі. Також щодня працюємо над іншими елементами та намагаємось доводити їх до досконалості. Одним словом, роботи багато, а часу зовсім обмаль.

– Чи є зміни у складі?

– Ні. Усі 14 волейболістів, які виступали у Катарі, тренуються зараз в Латвії. Ми дуже сподівалися, що до нас після одужання, пов'язаного з отриманою травмою, приєднається Дмитро Вієцький. Але, на превеликий жаль, він поки що не готовий. А часу для подальших експериментів у складі просто немає. Я вірю в цих гравців, тому намагатимемося виступити в чемпіонаті Європи на хорошому рівні. Тим більше, що від майбутніх матчів залежить наше подальше місце у європейському та світовому рейтингах. Зараз наше основне завдання, як мінімум, залишитися на цих високих позиціях, а за можливості піднятися ще вище.

– Скільки часу ви пробудете у Ризі і чи плануєте зіграти контрольні поєдинки?

– Тут ми тренуватимемося до 16 серпня. Потім переїдемо до Таллінна, де 18 і 19 серпня проведемо два товариські матчі з командою Естонії. Після цього ми маємо ще один переїзд до Польщі. Там у місті Лодзь 26 серпня ми плануємо зіграти із національною збірною цієї країни, нещодавнім переможцем Ліги націй. І вже звідти полетимо до Варни.

– Що можете сказати про суперників на першому етапі чемпіонату Європи?

– У фінальній частині цього турніру випадкових команд не може бути. Усі команди варті уваги та поваги. Зрозуміло, що фаворитом групи виглядає збірна Словенії, але й решта є дуже сильними суперниками. Тож до кожної гри треба готуватися ретельно та серйозно. А якщо говорити про завдання, то на першому етапі нам треба потрапити до четвірки найкращих, щоб вийти з групи. І бажано зайняти місце якомога вище.

Розклад матчів чоловічої збірної України у групі В на чемпіонаті Європи 2023:

30 серпня, середа

17:30 Словенія – Україна

31 серпня, четвер

17:30 Україна – Хорватія

2 вересня, субота

20:30 Болгарія – Україна

4 вересня, понеділок

17:30 Україна – Фінляндія

5 вересня, вівторок

17:30 Іспанія – Україна