Жіноча збірна України завершує підготовку до ХХХ Всесвітньої Універсіади.

З 3 по 14 липня в італійському місті Неаполь відбудеться ХХХ Всесвітня Універсіада. Фінальні ігри волейбольного турніру в її програмі заплановані на 12 і 13 липня, і ми розраховуємо побачити там обидві збірні України – чоловічу та жіночу. Небезпідставно, до речі, розраховуємо, адже на попередній Універсіаді-2017, що проходила в Китайському Тайбеї, чоловіча команда зовсім трішечки не дотягнула до п’єдесталу, а от жіноча спромоглася виграти почесні бронзові нагороди. Тож і нині її наставник Андрій Романович націлює своїх підопічних саме на здобуття призового місця. Хоча й відзначає, що завдання це досить складне.

Андрію Васильовичу, підготовчий збір у Кам’янському підходить до завершення. Наскільки ви задоволені умовами для роботи, працелюбністю гравців, їхньою готовністю до відповідального турніру?

– Завдяки турботі СК «Прометей», умови в нас були ідеальні. Ігрова арена з кондиціонерами, чудовий тренажерний зал, постійна опіка лікаря та масажиста. Задоволений я і тим, з якою відповідальністю дівчата відпрацювали всі два тижні. А от їхньою готовністю. Розумієте, майже всі вони, за винятком Діани Карпець і Катерини Дудник, котрі виступали в складі національної збірної у змаганнях «Золотої Євроліги», два місяці перебували і відпустці. Тож прибули на збір у фізичних кондиціях, далеких від оптимальних. Звісно, ми приділили цьому аспекту особливу увагу, проте обережно, оскільки, через запровадження одразу ж серйозних навантажень, ризик отримати травму збільшується в рази. Ми ж ризикувати не мали права. Тож залишається сподіватися, що від дня до дня команда додаватиме, і в Італії зуміє діяти в необхідно високому темпі.

Зіграність гравців? З одного боку, вони добре знають одне одну, з іншого – останній сезон проводили в різних колективах із різними тактичними вподобаннями.

– Так, це теж проблема. Оптимально зігратися за два тижні, за різного фізичного стану та без спарингів - нереально. Але маємо плюс в тому, що половина команди останній сезон провела в «Хіміку». Тож у цьому сенсі дещо легше віднайти «спільну мову» з партнерками і зв’язуючій Олені Напалковій, і ліберо Дар’ї Дуденок.

У групі суперниками нашої збірної стали Бразилія, Китай та Німеччина. Відверто кажучи, не позаздриш. Проте, як гадаєте, це будуть зовсім інші колективи у порівнянні з Універсіадою-2017, чи їхній основний кістяк залишиться дворічної давнини? Адже серед ваших підопічних також є п’ять виконавиць, котрі «понюхали ігрового пороху» в Китайському Тайбєї – Діана Карпець, Катерина Дудник, Юлія Бойко, Олена Напалкова, Ганна Єфременко…

– Мені важко відповісти. Знаєте, нам теж, через різні причини, не вдалося зібрати оптимальний склад. Зокрема, через виступи національної збірної у «Золотій Євролізі», а тепер от – її ж перший навчально-тренувальний збір до чемпіонату Європи. Також є клуби, які елементарно не забажали відпустити гравців до нашої команди. Саме так може статися і в наших суперників. Тут головне – які завдання будуть перед ними поставлені? Ось, наприклад, та ж Бразилія чотири року тому взагалі не знала собі рівних, а у 2017-му ми обіграли її у чвертьфіналі – 3:1. Утім, у будь-яких складах і бразильські волейболістки, і китайські, і німецькі – не подарунок. Посісти в нашій групі перше чи друге місце, яке надає право зіграти у чвертьфіналі – завдання досить складне. Однак ми ставимо перед собою саме таке. Адже переконаний: наша збірна для суперниць – теж не подарунок!

Склад жіночої збірної України:

Зв’язуючі: Ангеліна МІРЧЕВА (ХДАФК), Олена НАПАЛКОВА («Хімік», Запорізький національний технічний університет);

Ліберо: Дар’я ДУДЕНОК («Хімік», Університет державної фіскальної служби);

Діагональні: Ганна ЄФРЕМЕНКО («Юю Йонсю», Фінляндія, ТНЕУ);

Догравальниці: Олександра МІЛЕНКО («Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»,ТНЕУ), Юлія БОЙКО («Хімік»,ХДАФК), Ганна ЖУЛА («Університет-ШВСМ», Національний університет «Чернігівський колегіум» ім. Шевченка), Катерина ДУДНИК («Хімік», ХДАФК), Діана ФРАНКЕВИЧ («Білозгар-Медуніверситет», ЛДУФК);

Центральні блокуючі: Діана КАРПЕЦЬ («Хімік», ХДАФК), Марина МАЗЕНКО («Білозгар-Медуніверситет», ТНЕУ), Анастасія МАЄВСЬКА («Хімік», НУФВСУ). 

ПРИМІТКА. Вказані команди, в яких спортсменки завершили сезон 2018-2019.

team ukraine
фото: prometeyvc.com.ua