Чоловіча студентська збірна України завершила підготовку до ХХХ Всесвітньої Універсіади. Про підготовку та плани команди розповів її наставник Валерій Миколайович Копилов.

– Два тижні – досить маленький термін, щоби казати про максимально якісну підготовку. Тим не менш, наскільки ви задоволені підсумками проведеного тренувального збору?

Ви праві, за 14 днів можна відмінно підготуватися до одного окремого поєдинку, але щоби до тривалого турніру…

Та все ж, вважаю, нам вдалося зробити найбільш необхідне – підтягнути гравців фізично, оскільки після двомісячної відпустки вони, відверто кажучи, перебували у далеко не найкращих кондиціях. Ну й, звичайно, спробували «зліпити» з хлопців колектив, спроможний вирішувати на майданчику серйозні завдання.

– Це вдалося?

Як сказати. Розумієте, в нашому складі нема представників національної збірної. Зібралися талановиті й амбіційні хлопці, однак, відверто кажучи, не зірки європейського рівня. Щоправда, всі вони представляють клуби Суперліги і більшість перебувала там на провідних ролях. Тож зайвий раз пояснювати їм, що до чого на майданчику, не потребувалося. Та все ж. Звісно, не завадило б провести кілька серйозних спарингів, але ж нині всі у відпустках. Тому попросили допомогти гравців місцевого «Серця Поділля», і таки зіграли проти них. Проте, самі розумієте, якою була, наприклад, їхня швидкість. Та все ж навіть ця гра виявилася корисною.

– У групі ваші суперники – Чехія, Чилі, Тайвань та Гонконг – представники не провідних волейбольних держав…

Так, можна сказати, що в цьому плані нам трохи пощастило. Проте не волейбольна держава – не означає, що ставлення до волейболу в ній погане. Останнім часом у багатьох таких от не волейбольних держав споглядається помітний прогрес. Тому, насправді, чого можна очікувати від наших суперників на Універсіаді – ми не знаємо. Зате я дуже добре усвідомлюю інше – хлопчиками для побиття ми точно не будемо! У моїх підопічних є по-справжньому спортивне самолюбство і є жага до гучних перемог. Це хороший стимул! Тому я вірю, що наша команда зуміє показати змістовний волейбол і добитися хороших результатів. Ставимо завдання перемагати в кожному матчі. А там уже – як Фортуна розпорядиться.

Склад збірної України:

Зв’язуючі: Олексій ГОЛОВЕНЬ («ВК Барком-Кажани»*, Кам’янець-Подільський національний університет ім. Огієнка), Микола ХОМИН («ШВСМ-СумДУ», Міжнародний економіко-гуманітарний університет ім. Дем’янчука);

Ліберо: Віктор КРАЄВСЬКИЙ (ВК «Політехнік-Одеса», Кам’янець-Подільський національний університет ім. Огієнка);

Діагональні: Нік СОТНІК («Раднічкі»,Сербія, Полтавська державна аграрна академія), Богдан ОНІПКО («Фаворит», Полтавський національний технічний університетім. Кондратюка), Іван КРИВОБОК («ШВСМ-СумДУ»,ХДАФК);

Догравальники: Євген КІСІЛЮК («ВК Барком-Кажани», Переяслав-Хмельницький педагогічний університет ім. Сковороди), Борис ЖУКОВ («ВК Барком-Кажани», СумДУ), Кирило КЛОЧКО («Новатор», Чернігівський національний технологічний університет);

Центральні блокуючі: Богдан МАЗЕНКО (ВК «Серце Поділля»,Кам’янець-Подільський національний університет ім. Огієнка), Володимир ОСТАПЕНКО («Локомотив»,Український державний університет залізничного транспорту), Георгій КЛЕПКО (ВК «МХП-Вінниця»,Львівський національний аграрний університет).

*вказані команди, в яких гравці провели сезон 2018-2019.