Міжнародна федерація волейболу (ФІВБ) винесла покарання 23-річній ліберо збірної Сербії Сані Джурджевіч, яка в одному з епізодів матчу Ліги націй з Таїландом (3:0) показала жест "вузькі очі".

Волейболістка дискваліфікована на два матчі – вона пропустить ігри з Бельгією (8 червня) і Канадою (12 червня). Крім того, федерацію волейболу Сербії оштрафовано на 20 тисяч швейцарських франків (606 тисяч гривень), які будуть спрямовані на боротьбу з дискримінаційною поведінкою або на фінансування освітніх програм для глобальної волейбольної сім'ї. Санкція дисциплінарного комітету остаточна і оскарженню не підлягає.

"FIVB прагне до солідарності і єдності проти всіх форм дискримінаційної поведінки. FIVB продовжить невпинно працювати з усіма своїми національними федераціями, щоб ці цінності відбивалися у всьому співтоваристві", – йдеться в повідомленні організації.

Раніше федерація волейболу Сербії визнала расистський жест, але зазначила, що з боку Джурджевіч не було злого умислу.

"Молода волейболістка не вловила важливості цього жесту. Ми згодні з тим, що це неприпустимо. Але наші дівчата аж ніяк не расисти. Ми щиро приносимо вибачення всім постраждалим. Саня усвідомлює свою помилку і відразу ж вибачилася перед всією командою Таїланду. Вона тільки хотіла показати своїм товаришам по команді: «Давайте почнемо грати в захисті, як вони». Вона не мала на увазі ніякої неповаги", – говорилося в повідомленні федерації.

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Thailand Volleyball (@tha1landvolley)

Нагадаємо, що в серпні 2019 року головний тренер жіночої збірної Росії Серджіо Бузату отримав триматчеву дискваліфікацію за аналогічний жест після перемоги над Кореєю (3:2) і потрапляння на Олімпіаду в Токіо.

У вересні того ж року кілька волейболістів збірної Аргентини були сфотографовані, коли показали "вузькі очі". Федеріко Перейра і Пабло Крер отримали триматчеву дискваліфікацію, а Факундо Конте – двоматчеву, оскільки відразу ж вибачився за жест в соціальних мережах. Федерація волейболу Аргентини була оштрафована на 15 тисяч швейцарських франків (454 тисячі гривень).