Федерація волейболу України профінансує підготовку чоловічої збірної до відбору на Євро-2017. Про це заявив президент ФВУ Михайло МЕЛЬНИК.

 - Національна збірні – для мене це найперше питання, - вже спочатку розмови на тему збірної розставив акценти Михайло Григорович. - І в цьому напрямку ведеться серйозна робота. І у відношенні забезпечення команд, і у відношенні безпосередньо гравців. 

ЖІНОЧА ЗБІРНА

- Жіноча збірна буде мати повноцінний збір від 23 серпня впритул до самих ігор. Все, що вважатиме за потрібне для збірної головний тренер команди Гарій Єгіазаров, буде зроблено. З його боку було бажання  запросити збірну Азербайджану для проведення контрольних матчів, ми відіслали лист із запрошенням до національної федерації цієї країни. В бюджеті Мінмолодьспорту на прийом команди гроші не закладені, і це питання Федерація волейболу України візьме на себе.

ЧОЛОВІЧА ЗБІРНА

- Що стосується чоловічої збірної, то тут навіть не закладені кошти на проведення підготовчих зборів, не говорячи вже про товариські матчі. Мінмолодьспорт, взагалі, на чолову волейбольну збірну не ставить, виділяються кошти тільки на участь в офіційних турнірах. І це об’єктивна ситуація, адже результату не було. Якщо будуть результати, виділятимуться кошти.

На етапі підготовки до відбору  на Євро-2017 ФВУ профінансує і два збори, і участь в турнірі, який відбудеться в Білорусії на початку вересня.

Обов’язково профінансуємо і дорогу гравцям-легіонерам, що, траплялося, не робили мої попередники. Я вже розмовляв з багатьма легіонерами, і всі вони готові грати за збірну. І під моє слово, не вважайте за нескромність, вони приїдуть.

- З якими гравцями ви вже поспілкувалися відносно приїзду в національну збірну?

- Сергієм Капелусем, який на доброму рахунку в польській Плюс-лізі, з Андрієм Дячковим, який грає у Франції, із нашим відомим снайпером Сергієм Тютліним. Андрій Куцмус, який зараз молотить за «Урал», ще до звітно-виборчого Конгресу ФВУ казав, якщо запросять, прилетить до збірної на реактивному літаку(посміхається). Не в прямому сенсі, ви розумієте. Можливо також буде грати за збірну Юрій Гладир – один з кращих блокуючих чемпіонату Польщі. Спілкувався навіть з Миколою Павловим, який вже два роки не виступав за збірну Росії, і він готовий грати, але, як мені казали, міняти спортивне громадянство вдруге неможна.

Якщо вдасться зібрати повний склад легіонерів, і буде проведена відповідна підготовка, то ця збірна буде здатна на великі справи.

Що стосується жіночої збірної, то тут чимало гравців з великими іменами вже поміняли громадянство. Сподіваємося, що вдасться залучити Олесю Рихлюк – однієї з кращих атакуючих гравців Європи. Робота в цьому напрямку ведеться – розмовляв з президентом «Волеро», за який вона виступає, Стасом Якобі.

- Судячи з всього, каменем спотикання в залученні легіонерів була відсутність страхування. Тобто гравці не були застраховані на період виступу в національній збірній на випадок травми…

- Так, була така проблема. Зараз я особисто займаюсь питанням страхування гравців, які грають за іноземні команди, а точніше їх контрактів. І це обов’язково буде зроблено. Звісно, буде у збірній нова екіпіровка. І коли гравець отримає цю форму, він розумітиме, для чого він приїхав в збірну, яке до нього ставлення. 

«МОЛОДІЖКА»

- Національна чоловіча не давала результат, але молодіжна збірна під керівництвом Миколи Пасажіна змогла…

- Так, мені вже казали: «Мельник став президентом, і «молодіжка» вийшла у фінальну частину». Але це не моя заслуга. Так просто збіглося. Раз попали, треба відповідно підготуватися. Поспілкуюся з головним тренером «молодіжки» Миколою Пасажіним: як він скаже будувати підготовку, так і робитимемо, сприятимемо цьому процесу. Тим більше, що у команди є непогані шанси високого піднятися на чемпіонаті Європи. 

ЄВРОЛІГА

- Головний тренер жіночої збірної України Гарій Єгіазаров не один раз говорив, що збірній треба ігрова практика, зокрема говорилося про Євролігу…

- Змагання, вважаю, дуже корисне. Я не можу гарантувати, що ми вже в наступному році гратимемо в неї, але дуже б хотів, щоб там грали обидві наші національні збірні. Але тут не все так просто, є серйозні вимоги до учасників, зокрема, вступний внесок складає 100 тисяч євро. Але я буду добиватися, щоб нас допустили до цього турніру без внеску, враховуючи політичну та економічну ситуацію в країні. Якщо організатори підуть нам назустріч в цьому питанні, то ми точно гратимемо в Євролізі. Але треба писати листи, добиватися, стукати в двері, а не сидіти в своєму кабінеті. Тож працюватимемо і в цьому напрямку. 

ЄВРО-2017

- Як ви розцінюєте шанси наших збірних на вихід у фінальну частину Євро-2017?

- Гадаю, що у обох команд є великі шанси для того, щоб це зробити. Є всі підстави так думати. І ФВУ зі свого боку робить і робитиме надалі все можливе, щоб це сталося. Я ж для чого прийшов на цей пост – мені ніяких балів вже не треба, всі свої бали я вже взяв. Як казав відомий кіногерой Верещагін (переходячи на російську): «Мне за державу обидно». 

Mihailo Melnik

За матерiалами прес-служби ФВУ