Головний тренер ВК «Локомотив» Анатолій ЯНУЩИК та капітан команди Володимир ТАТАРИНЦЕВ відповіли на кiлька питаннь напередодні матчу Суперкубку України з львівським «Барком-Кажани» (Київ, 15 жовтня, 14.30).

Анатолій ЯНУЩИК, головний тренер ВК «Локомотив» (Харків):

- Команда зібралася три тижні тому, остаточно сформувалася тиждень тому, коли доїхали ще два гравці. Добре, що частина гравців команди виступало в юніорській збірній України, частина в національній, тож вони мали певну ігрову практику.

Основна проблема ж «Локомотиву» на даному етапі – недолік ігрової практики. Ми зіграли лише три спаринги з «Юракадемією», більше – не вийшло. Але підготовка проведена. Тепер все залежатиме від того, з яким настроєм та бажанням гравці вийдуть на майданчик. Мотивація, думаю, у хлопців добра – треба підтримати високу марку «Локомотива».

- Які акценти були в підготовці, враховуючи, що був часовий цейтнот?

- Перш за все, налагодження зіграності. У нас новий зв’зуючий Сергій Євстратов, який пройшов лише етап загально-фізичної підготовки, адже потім була невизначеність з майбутнім команди. Другий зв’язуючий Олексій Головень зі старшими волейболістами майже не грав. Звісно працювали над технічними моментами.

- Яка значимість Суперкубку України для «Локомотиву»?

- Це не виставковий і не розважальний матч. У обох команд-учасниць  максимальні цілі в цьому поєдинку. Завжди краще розпочинати сезон з перемог.

- Ваша думка про «Барком-Кажани»?

- Цю команду вживу не бачив, лише тільки записи матчів на «Кубку Лева». Відомо, що там чимало нових гравців, новий зв’язуючий. Зараз це зовсім інша команда, ніж в минулому сезоні. У зв’яку з цим суперник напевно теж має деякі проблеми в плані зіграності, втім «кажани» мають перевагу в ігровій практиці – «Кубок Лева», товариські матчі зі збірною, з «Ресовією».

- Наскільки на ваших молодих підопічних позначається участь в юніорському чемпіонаті Європи, де вони отримали позитивний досвід?

- Більшість молодих гравців пройшли важкий змагальний етап у міжсезонні, зокрема чотири гравці брали участь у змаганнях з пляжного волейболу, двічі грали за юніорську збірну. Звісно, накопичилася втома. А бажано, щоб існував голод за м’ячом – є таке правило. Крім того, деякі волейболісти отримали травми під час участі у цих змаганнях, все ж таки перенапруга була доволі велика. Вони ще до кінця не відновилися, і це психологічно трохи тисне.

Але сподіваюсь, що вони впораються з цим. Зуміли ж хлопці себе заставити прекрасно зіграти в Болгарії – через «не можу», на емоціях. Якійсь досвід вони в цьому придбали. Поки це не відчувається, тому що не було ще офіційних змагань. Матч Суперкубку якраз повною мірою я покаже їх готовність.

- Яким вам бачиться матч за Суперкубок?

- Матч гратиметься на нейтральному майданчику, в незвичному залі, тому все залежатиме від того, хто впорається зі стартовим хвилюванням. Як завжди, багато чого вирішуватиме подача. В таких матчах перемагає та команда, у якої краще загальна гра, акуратніше приймає, грає в захисті, подає. Плюс важливо, яка команда якісніше тактично стоїть на майданчику.

Володимир ТАТАРИНЦЕВ, капітан ВК «Локомотив» (Харків):

- Володимире, ви найдосвідченішій гравець «Локомотиву». Як оціните потенціал молоді, яка складає зараз кістяк команди?

- Молодь доволі таки перспективна, про це говорять і срібні медалі чемпіонату Європи (U-20). Думаю, що хлопці готові грати в українській Суперлізі. Що стосується Суперкубку, то у нас не так вже було багато часу для підготовки. Думаю, що ми дамо бій супернику, незважаючи на те, що у нас дуже молодий колектив.

- Що знаєте про свого суперника в матчі Суперкубку?

- Чесно кажучи, інформації небагато. Але іноді краще грати з чистого листа. Вже по ходу гри визначатимемо слабкі сторони суперника та спробуємо їх використати.

- Задача – перемога, як завжди?

- Так, ні для кого не є секретом, що для «Локомотиву» немає незначимих матчів. Тим більше, що це перший Суперкубок в історії. Тому хотілось би його виграти. Задача стоїть саме така.  

Визначальні фактори: готовність команди на даному етапі, зіграність. Також дуже важливим буде і фактор психології, адже у нас дуже молода команда, і деякі гравці не мають досвіду на такому рівні. Від того, як вони себе налаштують, теж залежатиме, як проходитиме матч.