У Люксембурзі напередодні Конгресу ЄКВ відбудеться засідання Сходно-Європейської волейбольної зональної Асоціації (EEVZA), куди входить і Україна.

Керівництво волейбольних Федерацій десяти країн, які входять у EEVZA - Азербайджану, Болгарії, Вірменії, Грузії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Росії та України зберуться напередодні, підібють підсумки попередіній роботі і намітять 
плани на роботу подальшу. У роботі засідання EEVZA візьме і президент ФВУ Михайло Мельник. Він розуміє наскільки участь у змаганнях, які проводяться під егідою EEVZA важлива, і тут не лише здобуття міжнародного досвіду у матчах із флагманами європейського волейболу Польщею та Росією. Своїми думками щодо планів участі у цьому засіданні подiлився Михайло Мельник.

- EEVZA зараз набирає силу і міць. Якщо раніше участь у цих турнірах була добровільною, то сьогодні змагання EEVZA інтегровані у структуру змагань ЄКВ. Тепер, починаючи, з молодшого віку у дівчат та юнаків без участі у чемпіонаті EEVZA збірні не матимуть права приймати участь у чемпіонатах Європи. Ми хотіли спочатку "зіскочити" з цих змагань у молодшому віці, ні грошей немає, ні часу на підготовку, але тепер швидко шукаємо і кошти, і гравців збираємо. Насправді цей турнір дуже важливий. Починаючи з нинішнього сезону, переможці змагань EEVZA, минуючи кваліфікацію, напряму потрапляють у фінал першості континенту. Такщо наші юнаки в Даугавпілсі і дівчата в Анапі матимуть можливість забезпечити себе путівками у фінальну частину чемпіонату Європи.

- Такі завдання ставляться перед цими збірними? 

- Завдання перемогти мають ставитися завжди. Хоча ми розуміємо, наскільки складно це буде зробити. Це дитячий вік, тут можна бути, як першим, так і останнім. Але, що з цих змагань наші команди точно привезуть, так це хороший міжнародний досвід.

- Турніри EEVZA у юнаків U-18 і дівчат U-17 для участі у чемпіонаті Європи покищо не підвязані. На цих змаганнях будемо економити?

- Ні в якому разі! Так по "дорослому віку" ці турніри ЄКВ під себе не підвязала, але пропускати чемпіонати в естонському містечку Юрі та польському Олецко ми не збираємося. Наші збірні на цих турнірах участь візьмуть у грудні, а вже у січні на них чекає відбірний етап чемпіонату Європи. Такщо для набуття досвіду нам ці турніри просто необхідні. Доречі змагання EEVZA важливі не лише для здобуття досвіду для самих гравців, а й для арбітрів вони також мають величезне значення. У кожній делегації обов'язково має бути один суддя. Не привіз такого, маєш заплатити штраф. А там дешевше привезти арбітра, тай для кожного судді робота на таких турнірах це також величезний плюс, хороша школа. Від нас ми будемо відправляти арбітрів, на яких у перспективі будемо робити ставки на міжнародній арені.