Президент ФВУ Михайло Мельник, який бере участь у роботі Генеральної Асамблеї ЄКВ у Люксембурзі, розповів чого чекає від зустрічей із президентом ФІВБ Арі Грацою та президентом ЄКВ Александаром Борісічем.

- Насправді роботи на цій Генеральній Асамблеї дуже багато. Звіти комісій то усе дуже цікаво і правильно, але мене, як керівника українського волейболу цікавитимуть зустрічі із безпосереднім керівництвом свотового і європейського волейболу в яких потрібно буде вирішити дуже багато наших проблем і донести до відома, що у Європі є така волейбольна країна - Україна і останні наші здобутки точно не випадкові.

- Якщо не таємниця, розкажіть, які це проблеми, і які питання у Люксембурзі намагатиметеся вирішити?

- У нас є один дуже хороший гравець Влад Оробко, який міг би підсилити українську молодіжну збірну. Він українець, тренується і виступає у Польщі, але має величезне бажання грати за українську команду. Уся проблема у тому, що "спортивний паспорт" у нього польський...

- Тобто, він був заграний за польську збірну?

- Ні, він не заграний, але просто починав саме у Польщі займатися волейболом. Влад Оробко в Україні не грав взагалі, і починав займатися волейболом з класу 7-го чи 8-го саме у сусідній країні. Зараз він дуже пристойний гравець, центральний блокуючий, під два метри зріст. Мова тут іде про зміну спортивного громадянства. Його батько каже, що син дуже хоче грати за збірну України. Чесно кажучи, я теж хочу його заграти, щоб більше на нього ніхто не претендував. Там у них ще є старший син Андрій Оробко, зараз він виступає у польській Суперлізі. По ньому питань поки немає, національна збірна ним покищо не цікавиться, а молодіжну він уже переріс. А от по Владу мені обовязково потрібно Арі Грацою переговорити. Там за перехід треба сплатити солідні гроші у Міжнародну Федерацію. Може, ФІВБ нам "простить" цей перехід, так як він все ж таки українець, а не поляк. Просто так сталося... Обов'язково необхідно буде зустрітися із директором ЄКВ по єврокубкам Романом Станіславовим. Мова піде про штраф харківського "Локомотива" у 7 тисяч євро за відмову приймати участь у нинішніх єврокубках. Для ФВУ це величезна розкіш.

- Але ж це не борг ФВУ, це ж борг харківського "Локомотива"?

- Звичайно, це не борг ФВУ, але гарантом сплати штрафу виступає саме національна федерація. Щоб там у Харкові не говорили, то Віктор Остапчук дає інтерв'ю, то Євген Щербина, що ФВУ усунулася від їхніх проблем. Скажу, що ми намагаємося вирішити їхні питання. Тут нещодавно в інтерв'ю звинуватили нове керівництво ФВУ у тому, що багато гравців грає за кордоном і, тільки харківських гравців перейшло близько 20 волейболістів в іноземні клуби. І як сказав Віктор Остапчук "найбільш образливо грають у Росії". Так я хочу сказати, що я президент ФВУ тільки чотири місяці, і саме від них люди йшли в Росію. І ми добре знаємо, як ці гравці туди переходили. Можу сказати, що ми спілкувалися нещодавно з Романом Станіславовим відносно українських молодих хлопців, які зараз у Росії, там Головень, Вієцький. Він звернувся до мене і запитав, чи підпишу я їм спортивне громадянство. Я відповів, що такого не буде ніколи! Нікому не підпишу - це моя принципова позиція. На що Станіславов мені зауважив, що у нас навіть у Регламентті десь було офіційно прописано, що 10 тисяч євро і все вирішується. Я відповів, що такого просто не може бути. Як це громадянство продавати? Можливо були раніше якісь неофіційні домовленності, але у нас такого не буде. Він мене ще раз перепитав. "Так ти точно ніколи не підпишеш російське громадянство?" Я відповів: "Роман, мова не йде про російське громадянство. Мова йде про будь-яке громадянство, а особливо російське". Я йому навіть сказав, дружба дружбою, адже ця людина займає високий пост у ЄКВ, але це мій стиль і по іншому не буде. На що Роман Станіславов сказав, що йому дуже подобається ця позиція. Тож будемо намагатися разом з ним, разом з Александаром Борісічем вирішити питання боргу харківського "Локомотива". Я розумію, що для харківського клубу це теж є великі гроші, такщо спробуємо зробити, щоб цей борг нам пробачили. У мене є досвід, коли я працював у Комітеті в Міністерстві Освіти і Науки, там нам FISU багато, що пробачало. Зважали на нашу економічну ситуацію, на війну на Сході країни, входили у наше положення. Подивимося, як ЄКВ відреагує на наші прохання.

- На Генеральну Асамблею ви їдете більше просити?

- Знаєте, ситуація у нас і в країні, і в волейболі така, що шикувати ми просто не має за що. Але я б це назвав не просити, а піднімати питання. Піднімемо питання і по нашій юніорській збірній. Ми як срібні призери останнього чемпіонату Європи разом з поляками пропускаємо перший етап відбору. Так от у Люксембурзі я буду боротися за те, щоб групу за участю нашої юніорської збірної ми прийняли у себе в Україні. Телефонна робота уже ведеться, тепер хочу заручитися підтримкою безспосередньо керівництва ЄКВ. Не знаю, з цього сезону навряд чи, але дуже хотілося б щоб наші збірні грали у Євролізі - і чоловіча збірна, і жіноча. Це була б дуже хороша школа для наших команд. Зараз багато ведеться розмов, що наша жіноча збірна має шанси пробитися і туди, і туди, і туди. Я б сказав, що у нас чоловіча збірна нічим не слабша за жіночу команду, просто її треба зібрати. Маю на увазі, що у нас дуже сильні волейболісти, які грають за кордоном, і в Україні у нас є потенціал, напевне, навіть сильніший, ніж жіночий. Участь у Євролізі дала б дуже хороший поштовх для наших національних команд. Я думаю, що уже найближчим часом наша національна чоловіча команда буде базуватися на основі тієї збірної, яка здобула срібні нагороди на останньому чемпіонаті Європи.

- Починаємо готуватися до наступних Олімпійських Ігор?

- Так, у нас є цілий олімпійський цикл до Токіо-2020, насправді є багато часу. Думаю, цій молодіжній збірній потрібно дуже допомагати. На Універсіаду-2017 у Тайбей ця команда поїде повним складом, ФВУ на себе візьме підготовку і участь у волейбольному турнірі. Такщо планів у нас дуже багато, і по збірним, і по гравцям, і по боргам. Потихеньку усі їх будемо втілювати у життя, просувати наш волейбол якомога далі. А поки у Люксембурзі повоюємо за скасування боргу "Локомотива" і за збереження українських гравців для наших збірних.