Президент федерації волейболу України Михайло Мельник розказав про підготовку жіночої збірної до фіналу Євроліги, а також розповів про особливості можливої заявки України на Світову лігу.

Чоловіча Українська збірна з першої спроби змогла виграти Євролігу, обігравши в фінальному матчі Македонію. У кроці від здобуття титулу й жіноча національна команда — українські волейболістки уже вийшли в фінал Євроліги, де на них попереду чекають два матчі проти команди Фінляндії. Перемоги в Євролізі раніше гарантували збірним участь в наступному сезоні Світової ліги.

- На Світову лігу Україна планує заявлятися? Раніше ви казали, що буде важко з грошима.

- Гроші тут будуть ні при чому. Я чув краєм вуха, що буде змінений формат Світової ліги. Раніше переможець Євроліги автоматично отримував право на участь в Світовій лізі. Якщо так буде і зараз — ми йдемо і чоловіками, і жінками. Там солідний внесок, але думаю, що на такі змагання знайдуться спонсори, та й під подібні турніри будуть приїжджати хлопці. Але я чув, що на останньому конгресі FIVB запропонували змінити формат, і нас можуть не пустити.

- Чоловіки уже здобули трофей, жінки — вийшли у фінал. Ви на зв’язку з жіночою збірною, який там настрій?

- Жінкам в Іспанії треба було виграти дві партії, вони їх виграли. Я тримав зв’язок по ходу усього матчу, бо це тісно пов’язано з покупкою квитків на літаки. Жінки в 12 дня вилетіли напряму в Фінляндію, аби не заїжджати в Україну. Прилітають туди вночі, завтра будуть мати цілий день відпочинку.

- Як оцінюєте шанси України на виграш жіночої Євроліги?

- Думаю, що в нас буде «золотий дубль». Бо найсильніший суперник — то була Іспанія, наскільки я розумію. Якщо ми пройшли Іспанію, то нам сам Бог велів. Тим більше, вирішальна гра в нас вдома. Поки не знаю, коли буде початок гри в Івано-Франківську, але думаю, що в 19:00 в неділю, 9 липня.