Вітчизняні арбітри наполегливо готуються до нового сезону.

Ліцензований арбітр ФВУ – це та людина, яка пройшла підготовку та показала певний рівень знань. Базуючись на цих двох речах та враховуючи досвід суддівства попереднього чемпіонату України, Арбітражна комісія ФВУ формує списки рекомендованих суддів та надає їх на розгляд і затвердження Виконкому ФВУ. Й лише після затвердження Виконкомом арбітр отримує дозвіл від національної федерації на суддівство на певному рівні (лізі) чемпіонату України. Така процедура…

Проте насправді шлях у суддівстві значно довший та складніший. Він починається на обласному рівні – проходження обласного суддівського семінару та суддівство обласних змагань під контролем обласної же арбітражної комісії. Далі найкращі молоді судді, за поданням голови обласної арбітражної комісії, проходять регіональний або національний суддівський семінар та починають судити на національному рівні нижчі ліги чемпіонату України. І вже в системі прозорої конкуренції піднімаються по лігах.

Як бачите, суддівські семінари надзвичайно важливі для становлення та підготовки суддів. Арбітражна комісія це розуміє і старається проводити їх найкращим чином. А це достатньо великий об’єм організаційної роботи: зустріти, поселити, нагодувати велику кількість людей, організувати конференц-зал із відповідною апаратурою. Тож хочеться висловити велику подяка Житомирській колегії суддів, яка нинішнього року взяла на себе цю ділянку роботи!

zhytomyr

Але найголовніше інше – в стислі терміни надати учасникам семінару максимум інформації у максимально доступній формі. У світі давно зрозуміли, що візуальна інформація засвоюється набагато краще, аніж інформація на слух. Тому четвертий сезон поспіль пробуємо робити виступи на семінарах у вигляді презентацій. Також ми відійшли від усної співбесіди до тестування учасників, що також є загальносвітовою нормою.

Як результат – ми багато говоримо про приведення стандартів як у волейболі в Україні, так і в суддівстві – зокрема, до європейських та світових. З цією метою на національний суддівський семінар був запрошений топ-рефері ФІВБ, суддя групи А Войтек Марошек. Він також очолює арбітражну комісію PZPS (Федерації волейболу Польщі) – одну з найуспішніших та потужніших федерацій як у Європі, так і у світі. Взагалі, візит голови арбітражної комісії PZPS – це перший досвід міжнародної співпраці в Україні у суддівстві за часи існування ФВУ, який, на мою думку, виявився дуже вдалим і викликав велике зацікавлення у суддів, які приїхали на нещодавній семінар до Житомира. Також вдалося обговорити шляхи подальшої співпраці.

Два роки тому разом ми разом з Алімом Батюком відвідали подібний передсезонний семінар у Польщі, і я змушений констатувати той факт, що у волейболі цієї країни є багато речей, яким варто навчатися. Перш за все – залучені великі кошти, що дозволяє проводити потужний чемпіонат та, відповідно, забезпечувати найліпшу організацію матчів і розвинену інфраструктуру – гарні зали, обов’язкові телетрансляції, високу зацікавленість глядачів, використання новітніх технологій… До речі, одна з трьох фірм, що продукує та продає систему відеочелленджу – саме польська.

Стосовно суддівства – ту у Польщі більша кількість матчів і, відповідно, більша кількість суддів. Тут працюють близько 2000 арбітрів, що значно більше, ніж в Україні. Польські судді мають свій сайт, видають інформаційні бюлетені, дуже вдало ведеться база призначень та підрахунку виїздів – ці речі потребують коштів, яких в Україні обмаль.

zhytomyr

Проте є й такі речі, які нічого не коштують. Наприклад чемпіонат Польщі серед арбітражних колегій воєводств. Ідея організації подібної Арбітріади в Україні існує давно, але ніяк не знаходить своєї реалізації. На це не потрібні великі кошти, тож я впевнений, що ФВУ підтримає подібний захід. Нас об’єднує волейбол, в який практично всі судді грають багато і на достатньо гарному рівні. Серед них є й майстри спорту. До речі, цього літа збірна українських арбітрів взяла участь у міжнародних змаганнях у Словаччині, де посіла друге місце. Адже ми судимо волейбол заради задоволення та спілкування: такою є політика ЄКВ та ФІВБ, тож, відповідно, і ФВУ.

Стосовно суддівських гонорарів… Я не володію інформацією по всіх країнах у Європі, але точно знаю – в Україні одні з найнижчих, якщо взагалі не найнижчі, суддівські виплати. Це провокує наступну проблему – брак молодих суддів. Арбітражна комісія розуміє це та шукає шляхи вирішення. Найголовніше – створити дружню атмосферу і зробити прості зрозумілі правила початку суддівства на національному рівні. У минулому році вдалося домовитися з Комісією дитячого волейболу, що призначення на змагання Дитячої ліги робить Арбітражна комісія ФВУ, чим вдалося забезпечити роботою велику кількість молодих суддів. Що важливо – це контрольовано АК, тож найкращі арбітри Дитячої ліги минулого сезону будуть підвищені у класі. Тим більше, відгуки від команд-учасниць Дитячої ліги щодо рівня суддівства були схвальними.

oleksiy skibitskiy

Для полегшення початку суддівства три роки тому було започатковано регіональні суддівські семінари – арбітрам Дитячої ліги немає потреби їхати через усю Україну щоби бути два дні на національному семінарі, коли є можливість відвідати одноденний регіональний семінар. Що цікаво, вони надають можливість стати його учасниками і тим суддям, які з якоїсь причини не змогли відвідати національний семінар.

До речі, 7 вересня заплановані регіональні семінари у Запоріжжі та Чернівцях. Чому саме там? По-перше, витримано географічний принцип Схід-Захід, по-друге, надана шана сильним обласним суддівським колегіям. Проте, користуючись нагодою, хочу подякувати Херсонській, Кропивницькій та Львівській обласним колегіям, які також запропонували свої міста для проведення регіональних суддівських семінарів.

Але, все-таки, головний семінар в Україні – національний, тож АК рекомендує саме його. Бо хто його не відвідав – той втрачає право підвищення у класі. Шанс стати арбітром Суперліги є у кожного судді, і використання цього шансу залежить від самого судді. Тобто, від того, як цей арбітр буде працювати на майданчику та вдосконалюватись. Об’єктивна самооцінка та грамотний аналіз помилок підвищують якість суддівства. Варто також мати терпіння – підвищення в класі іноді потрібно чекати роками.

zhytomyr

Напевно, головним досягненням в організації матчів минулого чемпіонату є введення електронного протоколу. На семінарі у Житомирі звернули увагу на помилки у веденні цих протоколів у минулому сезоні, тож провели додатковий практикум для всіх бажаючих з детальним роз’ясненням різних нюансів. Цього року електронний протокол вводиться на матчах першої та другої ліг, а в Суперлізі починають використовуються планшети для команд і суддів та ведення статистичних даних кожного матчу онлайн. Отже, прогресуємо! Вірю, що і використання системи відеочеллендж також не за горами.

Одним із слабких місць у суддівстві залишається робота лінійних арбітрів. Певно, немає таких матчів у ЧУ, в якому б лінійні не припускалися помилок. Причому, споглядається велика розбіжність в якості роботі лінійних по областях: там де сильна обласна суддівська колегія – там і робота лінійних набагато краща. Що ж, спробуємо змінити рівень відповідальності лінійних суддів та підвищити їхній статус – з наступного сезону лінійні судді разом з 1-м та 2-м суддями будуть присутні на жеребкуванні команд.

zhytomir

Залишається додати, що семінар у Житомирі відвідали та виступили з привітальним словом заступник голови Департаменту національного і патріотичного виховання, молоді та спорту Житомирської обладміністрації Сергій Козловець та директор КЗ ЖОР Олександр Гибало. Ну й, звісно, висловити величезну подяку за організацію семінару та відмінне вирішення усіх пов'язаних із цим питань голові обласної ради Житомирщини та водночас голові обласної федерації волейболу Володимиру Ширмі, а також голові обласного відділення Національного комітету України, члену Опікунської ради ФВУ Олександру Оніщуку!

Бажаю усім цікавих матчів у чемпіонаті України!