У приміщенні Міністерства молоді та спорту відбулася прес-конференція, присвячена виступам чоловічої та жіночої збірних України на чемпіонаті Європи-2019.

Президент ФВУ Михайло Мельник розповів, як вдалося домовитися з Угісом Крастіньшем стосовно очолення ним чоловічої збірної , і завдяки чому вона, як і жіноча національна команда, значно поліпшила свої позиції в континентальному рейтингу…

- Усі ми, як і вітчизняні шанувальники волейболу, дуже хотіли би побачити обидві наші збірні у відбіркових турнірах до Олімпійських ігор. Але для цього необхідно мати відповідні високі позиції у рейтингу ЄКВ. Для того, щоби мати таку можливість, необхідно вдало виступати у якомога більшій кількості рейтингових міжнародних змаганнях. Одним із таких у 2017 році була Євроліга. Тоді нам не вдалося отримати фінансової підтримки з боку профільного Міністерства. «Це ж комерційний турнір, там є призовий фонд», - казали нам чиновники. Вибачте, але призовий фонд є всюди! Ось, наприклад, на нещодавньому чоловічому європейському чемпіонаті його переможець отримав чек на 400 тисяч, срібний – на 200 тисяч і бронзовий – на 100 тисяч євро. Так що, це теж комерційний турнір?!

Але тоді «достукатися» до розуміння відповідальних осіб у Мінмолодьспорті все ж не вдалося, тож федерація витратила майже всі свої запаси, але участь чоловічої та жіночої збірних у Євролізі профінансувала. До речі, це була одна з умов роботи з чоловіками від Угіса Крастіньша, а Гарій Єгіазаров потім повідав, що коли дізнався про заявку жіночої команди на ці змагання, то не спав усю ніч – настільки був радий! У підсумку, наскільки відомо, обидві наші збірні стали переможцями Євроліги і отримали за це в континентальному рейтингу по 32 очки. Це досягнення багато в чому допомогло їм у наступному сезоні стартувати (вже за фінансової допомоги Мінмолодьспорту, за що його колишньому керівництву велика подяка!) не у «Срібній», а у «Золотій Євролізі», і мати на сьогодні в континентальному рейтингу солідні позиції: жіноча знаходиться на 12-му місці, а чоловіча – на 14-му.

До речі, про жіночу команду. Так, на цьогорічному чемпіонаті Європи вона не змогла досягти стадії плей-офф, але не будемо забувати, що вона вдруге поспіль досягла фінальної стадії турніру, та й узагалі в останні роки досить вдало виступає на міжнародній арені. Звичайно, прикро, що в європейському рейтингу не вдалося піднятися на одну сходинку вище. Тоді в кваліфікаційному олімпійському турнірі виступала б саме Україна, а не Азербайджан. Але ми віримо, що у відбіркових змаганнях до Ігор-2024 за свій шанс обов’язково боротимуться і жінки, і чоловіки. Потенціал у них для цього чудовий! Залишається лише дочекатися, щоби з боку держави вони отримали значно більше піклування…