З 1 лютого 2020 року набере чинності нова система підрахунку світового рейтингу національних збірних, який буде враховувати всі результати з 1 січня 2019 року.

При цьому при розподілі команд на групи на Олімпіаді в Токіо буде застосовуватися поточний світовий рейтинг за станом на 31 січня 2020 року. 

Як повідомляє міжнародна федерація волейболу (ФІВБ), тестування нової системи підрахунку світового рейтингу проходило з січня 2019 року. Результати показали, що вона більш прозора і справедлива. 

Суть нової системи полягає у використанні алгоритму, який розраховує ступінь ймовірності всіх шести можливих результатів матчу (3:0, 3:1, 3:2, 0:3, 1:3, 2:3). Ступінь ймовірності рахунку в матчі ґрунтується на положенні суперників в рейтингу і статистиці особистих зустрічей між ними. 

Кількість нарахованих очок та тих, що віднімаються залежить від співвідношення передбачуваного і фактичного результатів. Чим ближче фактичний результат до передбачуваного результату, тим менша кількість очок буде нараховано і вирахувано у обох команд. Чим далі фактичний результат від передбачуваного результату, тим більше очок буде нараховано і вирахувано відповідно. 

Алгоритм включає в себе і фактор цінності матчу. На Олімпійських іграх він максимальний, отже, і кількість очок, які розігруються у світовий рейтинг буде більше. Далі йдуть матчі чемпіонату світу, Ліги націй, Кубку світу, континентальні чемпіонати, кваліфікація на Олімпіаду і Кубок претендентів (відбір до Ліги націй). 

"У новій системі світового рейтингу кожен матч і кожен сет мають значення. Це буде відображати справжню силу кожної команди. Я вважаю, що це зробить наш спорт справедливішим. Наша мета - стати сімейним спортом №1 в світі, заохочуючи відкриту і чесну гру у всьому, що ми робимо", - цитує офіційний сайт ФІВБ президента організації Арі Грасу.