Голова Директорату ГО ФВУ підтвердив, що у новому сезоні там зміниться не лише кількість учасників, але й формат проведення чемпіонату.

Попри те, що коронавірус продовжує творити в Україні свою лиху справу, волейболісти, сумлінно дотримуючись усіх попереджувальних заходів, старанно готуються до старту нового сезону. До початку залишається якраз тиждень: 11 вересня жіночі колективи Суперліги проведуть перші матчі свого чемпіонату, а представники чоловічих вищої, першої та другої ліг поміряються силами у поєдинках 1-го етапу національного Кубка.

«Родзинкою» же нового сезону однозначно стануть баталії у жіночій та чоловічій Суперлігах, де не лише синхронно збільшився склад учасників, але й кардинально змінилася схема проведення чемпіонатів. Детальніше про це та інше розповів голова Директорату ГО ФВУ Андрій ЛЬОПА…

– Справді, в елітному дивізіоні у новому сезоні зіграють 20 команд – 10 жіночих і 10 чоловічих, - підтвердив Андрій ЛЬОПА. – Ось склад їхніх учасників…

СУПЕРЛІГА. ЖІНКИ

1. СК «Прометей» (Кам’янське)
2. «Хімік» (Южне)
3. «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» (Тернопіль)
4. «Полісся-ШВСМ-ЖДУ» (Житомир)
5. «Орбіта-ЗНУ-ЗОДЮСШ» (Запоріжжя)
6. «Волинь-Університет-ОДЮСШ» (Луцьк)
7. «Регіна-МЕГУ-ОШВМ» (Рівне)
8. «Університет-ШВСМ» (Чернігів)
9. «Аланта» (Дніпро)
10. ВК «Полтавчанка-ПНПУ» (Полтава)

Перші матчі стартового туру відбудуться 11 вересня.

СУПЕРЛІГА. ЧОЛОВІКИ

1. «Барком-Кажани» (Львів)
2. ВК «МХП-Вінниця» (Тростянець)
3. «Серце Поділля» (Вінниця)
4. ВК «Житичі» (Житомир)
5. «Юридична академія» (Харків)
6. «Локомотив» (Харків)
7. «Буревісник-ШВСМ» (Чернігів)
8. «Покуття-Прибилів» (Снятин)
9. ВСК «МХП-Вінниця» (Тростянець)
10. «Епіцентр-Подоляни» (Городок)

Перші матчі стартового туру відбудуться 9 жовтня.

…Питання про розширення числа учасників в обох Суперлігах було актуальним ще перед початком минулого сезону, але тоді, через фінансові труднощі деяких команд, повноцінно втілити його в життя не вдалося, - продовжив Андрій Степанович. – Натомість тепер, попри можливі проблеми, пов’язані з коронавірусом, в еліті у жінок та чоловіків таки вдалося зібрати по десятці колективів. На наш погляд, це однозначно має додати змаганням цікавості та інтриги. Особливо в чоловічій лізі, де з’явився напрочуд амбітний представник – «Епіцентр-Подоляни». Він зібрав у своєму складі достатньо відомих майстрів, у тому числі й кандидатів за лав збірної України, тому, не сумніваюся, поведе боротьбу, принаймні, за один із комплектів нагород.

– Але ж цікавості змаганням суттєво додає і кардинальна зміна формату їхнього проведення! То була ініціатива Директорату ГО ФВУ?

– Про те, що колишня система чемпіонатів Суперліги себе вичерпала, чути доводилося неодноразово. Тому ми трішечки піднапряглися, поміркували, і запропонували клубам дві інші системи проведення чемпіонатів. Вони вибрали ту, яка й стала задіяною у новому сезоні. Схема її є наступною…

На першому етапі команди зіграють за системою з’їздних турів. Тобто, в окремо взятому турі у двох містах квартети команд гратимуть, так би мовити, «пара на пару», а ще два колективи проводитимуть матч між собою.

На другому етапі учасники Суперліги зіграють за системою плей-офф. Причому команди, що посіли за підсумками першого етапу 1-2 місця, отримають путівки до півфіналу напряму, а ще двох півфіналістів у серії до двох перемог визначать колективи, які зайняли на першому етапі місця з 3-го по 6-е.

Півфінал, серія за 3-тє місце і фінал будуть гратися до трьох перемог однієї з команд.

Що ж до аутсайдерів, то вони визначать невдах у двох турах, господарями яких будуть клуби, котрі за підсумками першого етапу посіли 7 і 8 місця. Хто за їхніми результатами фінішує дев’ятими – ті проведуть перехідні матчі з другими командами у «вишках». Останні ж колективи залишать елітний дивізіон…

– А як щодо формату проведення чемпіонатів в інших лігах?

– Тут поки вирішили нічого кардинально не змінювати. Хоча, можливо, у жіночій «вишці» змінювати щось доведеться в авральному режимі, оскільки, як мені відомо, у столичної «Легенди-Wnet» є суттєві фінансові труднощі. Та сподіваємося, що їх вдасться вирішити.

У цілому ж чемпіонати проходитимуть за схемою минулого сезону. Тобто, з обов’язковими «Фіналами чотирьох», які останнього разу вийшли достатньо захопливими і непередбачуваними. Сподіваюся, саме так станеться і у новому сезоні – для цього є всі підстави!

– А чи є підстави сподіватися на «сюрпризи» у Кубку України на кшталт тих, що ми споглядали у минулому сезоні?

– Практика показує, що шанс може отримати кожен. А ось хто і як зуміє чи не зуміє ним скористатися – питання риторичне. Проте, віриться, без шаленої інтриги не обійдеться і у новому поході команд за красенем-Кубком. Тут варто наголосити, що на першому етапі змагань боротимуться представники усіх ліг, крім елітних. На наступному етапі до них приєднаються колективи Суперліги, які за рейтингом минулого сезону посіли 7-10 місця. І, нарешті, починаючи з третього етапу турніру підключаться всі найсильніші клуби нашої країни.

У жінок «Фінал чотирьох» відбудеться 20-21 лютого, у чоловіків – 26-27 лютого.

Також нагадаю, що матчі за Суперкубок України відбудуться в містечку Городок, що на Хмельниччині. Обидва поєдинки пройдуть в оновленому СК «Епіцентр» 24 жовтня. У чоловіків почесний трофей будуть виборювати чинний володар національного Кубка - ВК «Житичі» та лідер достроково завершеного чемпіонату сезону 2019-2020 років – «Барком-Кажани». У жінок же не менш запекле протистояння очікується між чинним володарем Кубка України – «Хіміком» та лідером минулого чемпіонату – СК «Прометей».

– І останнє запитання. Чи будуть допущені на трибуни глядачі?

– Взагалі, на ваше питання важко відповісти однозначно. Звичайно, всім нам хочеться, щоби кожен матч проходив при аншлагу та у справжній святковій атмосфері. Проте чудово розуміємо сьогоднішні реалії – коронавірус може регулярно вносити свої корективи. Відповідно, і ми будемо реагувати оперативно та адекватно.

А так варто зауважити, що Директорат ГО ФВУ надає рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення чемпіонату, Кубку та Суперкубку України в умовах карантину. Основні пункти цих рекомендацій є наступними...

1. Волейбольні матчі проводяться з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року No641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» та нормативно-правових актів, прийнятих органами державної влади та органами місцевого самоврядування, в межах компетенції, щодо карантинних заходів.

2. Волейбольні клуби-господарі туру зобов'язані призначити особу, відповідальну за дотримання протиепідемічних заходів (медичний працівник, інша офіційна особа клубу) та повідомити про них головного державного санітарного лікаря відповідного регіону. 

3. Контроль за дотриманням соціального дистанціювання глядачами на території спортивної споруди та трибунах, а також при пересуванні по території спортивної споруди здійснює організатор матчу. 

4. На вході розмістити спиртовмісні антисептики. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наліпку). 

5. Під час перебування на території спортивного залу учасники, глядачі, зобов'язані використовувати респіратори або захисні маски, крім гравців, головних тренерів, бригади суддів під час безпосереднього
перебування на волейбольному майданчику, коментаторів та відео операторів за умови встановлення між робочими місцями роздільних екранів або дистанції 1,5 метра. 

6. У випадку, якщо організатором матчу, за погодженням з організатором змагань та органами місцевого самоврядування, прийнято рішення про проведення матчу/-ів за участю глядачів, продаж квитків організовується таким чином, щоби забезпечувалась дистанція 1,5 метри між глядачами на трибунах. Продаж квитків повинен забезпечувати наявність вільних місць спереду, позаду, збоку, по діагоналі (через ряд та місце). Спеціальними наклейками та/або загороджувальною стрічкою визначаються місця та ряди, які повинні бути вільні...

...Одночасно повідомляю, що на даний момент Директоратом, разом із фахівцями Міністерства охорони здоров'я, опрацьовується проєкт постанови Головного державного санітарного лікаря України щодо протиепідемічних заходів під час проведення спортивних змагань з волейболу в спортивних залах...

ВИЩА ЛІГА. ЖІНКИ

1. «Білозгар-Медуніверситет» (Вінниця)
2. «Легенда-Wnet» (Київ)
3. Збірна Харківської області-КЗ «ХПКСП» ХОР (Харків)
4. «Харків’янка-ХНПУ- Збірна Харківської області-2» (Харків)
5. «Орбіта-Спортінтернат» (Запоріжжя)
6. «Южанка» ДЮСШ №5-МВУФК-ЧДУ (Миколаїв)
7. «Буковинка-ДЮСШ№4» (Чернівці)
8. «Метеор-Інваспорт» (Київ)
9. «Київська область-Спортліцей» (Біла Церква)
10. ВК «Львів’янка-ЛДУФК-Скіф» (Львів)
11. «ФОГТЛАНД» (Кирнички)
12. «ПНУ-Університет» (Івано-Франківськ)
13. МСК «Дніпро» (Черкаси)
14. «Регіна-ОСДЮСШОР» (Рівне)
15. ВК «Полісся-2» (Житомир)
16. СК «Прометей-2»-ДДТУ (Кам’янське).

Перші матчі стартового туру відбудуться 2 жовтня.

ВИЩА ЛІГА. ЧОЛОВІКИ

1. «Новатор» (Хмельницький)
2. «Хотинські козаки» (Хотин)
3. «Булава» (Львів)
4. «Олюртранс» (Луцьк)
5. ВК «Покуття» (Снятин)
6. «Спартак» (Свалява)
7. ДСО-ТНЕУ (Тернопіль)
8. ВК «Політехнік-Одеса» (Одеса)
9. ВК «Бахмут-ШВСМ» (Бахмут)
10. КП ВК «Дніпро» (Дніпро)
11. «Метеор-Інваспорт» (Київ)
12. «ШВСМ-СумДУ» (Суми)
13. «КЗ «ХПКСП» ХОР-Юракадемія-2» (Харків)
14. ВК «Решетилівка» (Решетилівка)

Перші матчі стартового туру відбудуться 26 вересня.

ПЕРША ЛІГА. ЖІНКИ

Група А

1. «Буковинка-2-ЧНУ-ЧОДЮСШ» (Чернівці)
2. КФВ-ДЮСШ №2 (Івано-Франківськ)
3. ВК «МХП-ОСДЮСШ» (Вінниця)
4. КДЮСШ-НАЕК (Нетішин)
5. «Новатор-ХНУ» (Хмельницький)
6. СК «Балта»-БПК (Балта)
7. «РИСЬ ДНЗ «ВПУ-34»-ДЮСШ» (Стрий)
8. Збірна України U-14

Група Б

1. НУФВСУ (Київ)
2. СК «Лиман» (Лиман)
3. СК «Радіус»-СДЮСШОР №2 (Полтава)
4. НУЧК-ШВСМ (Чернігів)
5. «Южанка-2-ДЮСШ №5-ВУФК» (Миколаїв)
6. «Аланта-2» (Дніпро)
7. ДЮСШ №1 (Миколаїв)
8. ВК «Іскра» (Підгородне)
9. ВК «Полтавчанка-2» (Полтава)

Перші матчі стартового туру відбудуться 13 листопада.

ПЕРША ЛІГА. ЧОЛОВІКИ

Група А

1. ВК «Нікополь» (Нікополь)
2. ДЮСШ-ДДМА (Краматорськ)
3. «Донбас» (Покровськ)
4. «ХДВУФК №1-Локомотив» (Харків)
5. КЗ «ХПКСП» ХОР (Харків)
6. «Вгору» (Херсон)
7. НУФВСУ (Київ)
8. «ГУНП у Донецькій області» (Маріуполь)

Група Б

1. ВК «Патріот» (Рівненська область)
2. «Володар-КФВ» (Галич)
3. ВК «Біоресурс» (Житомир)
4. «Контінентал» (Чернівці)
5. «Воллей» (Дрогобич)
6. «Житичі-ДЮСШ» (Житомир)
7. Збірна України U-15

Перші матчі стартового туру відбудуться 23 жовтня.

ДРУГА ЛІГА. ЧОЛОВІКИ

Група А

1. ФФВ ЦДПУ (Кропивницький)
2. «ГУНП в Донецькій області» (Маріуполь)
3. СК «Скадовськ» (Скадовськ)
4. СК «Радіус»-СДЮСШОР №2 (Полтава)
5. ВК «Решетилівка» (Решетилівка)
6. «Київщина-ДЮСШ №2» (Біла Церква)
7. БДПУ (Бердянськ)
8. «НУБІП України» (Київ)

Група Б

1. ВК «Датський Текстиль» (Сокаль)
2. ЛНТУ (Луцьк)
3. ВК «Рокосово» (Рокосово)
4. «Контінентал» (Чернівці)
5. «ДЮСШ-4 НИВА» (Чернівці)
6. КІВС-ЛДУ БЖД (Львів)
7. «Житичі-ДЮСШ» (Житомир)
8. ВК «Боярка» (Боярка)

Перші матчі стартового туру відбудуться 16 листопада.