Волейбол – один з найбільш популярних видів спорту.

За даними Міжнародної федерації волейболу (FIVB), найбільше шанувальників цього виду спорту у Бразилії, США, Китаї, Німеччині, Аргентині, Сербії, Франції, Росії, Нідерландах, Польщі та Канаді. В чому феномен популярності волейболу? У простоті, позаяк для того, щоб почати грати у волейбол, потрібен лише м’яч та бодай один партнер. Цей вид спорту об’єднує волейболістів будь-якого віку та рівня майстерності.

Чимало адептів волейболу прагнуть, аби його сприймали виключно через призму професійної спортивної кар’єри. Тоді як інші асоціюють цей вид спорту з відпочинком або хобі. «Рейтинг Букмекерів» на https://bookmaker-ratings.am/ розповідає про найцікавіші факти з історії цього виду спорту.

  • Цьогоріч волейбол відсвяткував 125-річний ювілей. У далекому 1895-му році Вільям Джордж Морган винайшов цей вид спорту. Американець, описувавши його, зазначав, що волейбол – рекреаційний вид спортивної активності. Спершу волейбол називався мінтонет через подібність до бадмінтону. Згодом цей вид спорту отримав звичну для нас назву.
  • Перший м’яч, спеціально розроблений для гри у волейбол у приміщенні, з’явився на світ у 1900-му році. Його розробила компанія Spalding Company.
  • Перший чоловічий чемпіонат світу з класичного волейболу відбувся у 1949-му році, жіночий – у 1952-му. На чоловічому чемпіонаті брали участь 10 команд, а перемогу здобула збірна Радянського Союзу.
  • Вперше волейбол був представлений на Олімпіаді у 1924-му році, однак тоді у нього не було статусу олімпійського виду спорту. А вже за 40 років, у 1964-му році, на Олімпіаді у Токіо волейбол отримав статус олімпійського виду спорту, а волейболісти завоювали перші золоті, срібні та бронзові нагороди.
  • Волейбол потрапив до топ-10 найпопулярніших видів спорту на планеті. Окрім цього, він опинився у добірці найкращих командних видів спорту. Згідно зі статистикою, понад 1 млрд осіб займається волейболом, а це — кожен 7 житель планети. Очевидно, що популярність волейболу буде й надалі зростати.
  • Волейбол вимагає від спортсмена неабиякої фізичної підготовки, позаяк волейболіст здійснює більше як 300 стрибків під час матчу.
  • Найдовший волейбольний поєдинок в історії тривав протягом 75 годин та 30 хвилин. Відбувся він у містечку Кінгстон, що у Північній Кароліні (США)
  • Найпотужнішою подачею в історії вважається удар, після якого м’яч летів зі швидкістю 132 км/год.