Винахідник запатентував сітку і розраховує на її застосування в офіційних турнірах.

Пандемія коронавіруса в волейболі скасувала сезон-2020 для збірних і продовжує заважати нормальному ходу національних чемпіонатів – клуби грають з обмеженнями по числу глядачів, а матчі періодично переносяться через спалахи інфекції. Численні профілактичні заходи, розписані в регламентах, не рятують – вони або недостатньо дієві, або їх просто не дотримуються.

Щоб уберегти гравців безпосередньо на майданчику, тренер молодіжної команди "Трентіно" Маттео Зінгаро придумав і створив інноваційну сітку, яка отримала назву Covernet. Від традиційної вона відрізняється тим, що закрита прозорою пластиковою плівкою, яка блокує пряме попадання крапель з протилежного боку.

"Ідея такої сітки прийшла від розчарування, коли ми на тривалий термін були позбавлені можливості тренуватися і грати, – розповів Зінгаро. – Наш вид спорту був в числі найбільш потенційно небезпечних, оскільки суперники близько контактують через сітку і інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. Наша сітка це виключає. Крім того, її можна дезінфікувати хоч після кожної партії. Зі звичайною сіткою це неможливо".

Волейболісти "Трентіно" вже провели кілька тренувань з новою сіткою. Такий експеримент сподобався гравцям, які зараз працюють з відмінним настроєм. Команда відійшла з жовтневої кризи (4 поразки в 5 матчах чемпіонату Італії) і зараз просто нестримна: 14 перемог поспіль, в тому числі три – в Лізі чемпіонів. Серія "Трентіно" розпочалася 1 грудня з вольової перемоги над новосибірським "Локомотивом" (3:2). Зараз команда Анджело Лорензетті йде слідом за "Перуджей" і "Чивітанова".

Президент клубу Дієго Мосні був у захваті від ідеї свого співробітника і напевно буде просувати її. Впливу у цієї людини вистачить – він майже десять років був президентом італійської ліги.

Зінгаро вже запатентував антиковідную сітку, зі створенням якої йому допомогли місцеві компанії Paller Teloni і Gruppo Giovanardi, а також Університет Тренто. Тренер розраховує, що незабаром його сітку використовуватимуть в офіційних матчах. Але ймовірність цього досить мала, оскільки інноваційна сітка відрізняється своїми характеристиками. Перш за все, це стосується відскоку м'яча.

Як пише La Repubblica, волейболісти, що тренувалися з антиковідной сіткою, відзначають, що вона більш жорстка, тому м'яч не затримується на сітці, а відскакує. "Все це на користь волейболу: м'яч довше залишається в грі, у захисту більше шансів", – вважає Зінгаро.

Є ще й такий нюанс як відеоперегляди. Можливо, плівка створить складнощі в плані визначення торкання сітки. Сам винахідник сповнений оптимізму: "Впровадження сітки не повинно бути проблемою. У правилах згадується висота сітки, її довжина, розмір квадратів, але не матеріал, яким вона покрита".

На міжнародних турнірах італійський винахід ми напевно побачимо нескоро. Міжнародна федерація волейболу (ФІВБ) зазвичай спочатку тестує всі нововведення, в тому числі на молодіжних чемпіонатах світу. Хоча в епоху коронавіруса цей винахід цілком може бути визнано корисним і пройти спрощені процедури затвердження. І, наприклад, використовуватися в комерційній Лізі націй. Хоча майбутнє цього турніру в його нинішньому роз'їзному форматі взагалі викликає великі питання.