Всесвітній конгрес міжнародної федерації волейболу (ФІВБ) схвалив кілька запропонованих змін в правилах класичного і пляжного волейболу.

Пропоновані зміни представив голова комісії по суддівству і правилам гри Гільєрмо Паредес. 160 делегатів проголосували за, три – проти, один утримався.

Зазвичай зміни в правилах вступають в силу через три місяці після їх затвердження конгресом. Однак через перенесення Олімпійських ігор в Токіо-2020 впровадження нових правил почнеться з 1 січня 2022 року.

З цього дня ліберо зможуть бути як повноцінними капітанами команд, так і ігровими капітанами. Раніше тільки гравці цього амплуа не могли носити капітанську стрічку.

Також внесено зміну до пункту 15.8 офіційних правил. Раніше він говорив, що «якщо видалений або дискваліфікований гравець не може бути замінений, то команда оголошується неповною». Тепер команди зможуть заміняти видаленого або дискваліфікованого гравця навіть якщо шість дозволених замін за партію вже вичерпані.

Крім того, внесені корективи в правило 9. Раніше команди могли рятувати м'яч тільки з тієї половини суддівського столу, який знаходиться на їхньому боці. Це обмеження знято.

Також змінено правило 14.6. Раніше «дотик блокуючим м'яча в просторі суперника до або одночасно з атакуючим ударом суперника» вважалося помилкою. Тепер дозволений одночасний контакт блокуючого і нападаючого на атакуючій стороні сітки.

Офіційні правила волейболу 2017-2020