Федерація волейболу Північної Македонії відмовилася від послуг Ніколи Матьяшевіча, який двічі поспіль виводив команду на чемпіонати Європи (2019, 2021).

68-річний фахівець шокований тим, як дізнався про своє звільнення.

"Я прочитав у фейсбуці македонської федерації, що мене звільнили! У Фейсбуці! Ніхто не повідомив мені особисто, не зв'язався зі мною і не пояснив причини цього рішення. Це дуже боляче, тому що у мене були хороші відносини з керівництвом федерації. Але зараз вони не відповідають на телефонні дзвінки. Я втратив дар мови. Я очікував більшої поваги від федерації за досягнуті результати", – сказав Матьяшевіч.

У 2019 роки македонці зайняли 17-е місце (з 24-х) на дебютному для себе чемпіонаті Європи. У групі вони обіграли Білорусь (3:1) і Словенію (3:1). У січні 2021-го македонці після перемоги над Туреччиною (3:1) кваліфікувалися на Євро-2021.

Новим головним тренером збірної Північної Македонії став Душко Ніколіч. Матьяшевіч впевнений, що він повів себе некоректно.

"У моїх очах він був надійним другом. Але у нього були інші плани. У травні 2021 року під час підготовки до Євроліги була зроблена спроба замінити мене. Її почали доктор команди Петровські разом зі зв’язуючим Деспотовскі, який був незадоволений тим, що я не залишив його в грецькому ПАОК, який я тренував в минулому сезоні. Ці двоє подзвонили іншим гравцям і попросили підтримати Ніколіча. Мене дуже розчаровує, що нам не вдалося зберегти єдність команди. Замість цього Деспотовскі, Ніколіч і доктор Петровські розкладали колектив зсередини з особистих мотивів. Я вперше зіткнувся з подібним. Я вкрай засмучений, що не поїду з командою на Євро, але бажаю їй успіхів", – написав Матьяшевіч в своєму відкритому листі.

Північна Македонія на чемпіонаті Європи-2021 зіграє в групі з Фінляндією, Росією, Нідерландами, Туреччиною та Іспанією. Чемпіонат Європи пройде з 1 по 19 вересня.

nikola matiashevich
Фото: cev.eu