Жіноча збірна України вперше за останні двадцять років вийшла у плей-оф чемпіонату Європи. Крім того, чоловіча національна команда виграла «Кубок Хортиці», перегравши у фіналі чинних чемпіонів Європи – Сербію.

Президент вітчизняної Федерації волейболу Михайло Мельник прокоментував успіхи наших колективів, а також підбив підсумки звітного Конгресу, який на днях відбувся у Запоріжжі.

– Михайле Григоровичу, прокоментуйте досягнення жіночої збірної України на Євро…

– Наша національна жіноча збірна України встановила декілька власних рекордів. Ми вперше за двадцять років вийшли у плей-офф Євро – востаннє таке траплялося ще в 2001-му. До того ж виграли три поєдинки поспіль на фінальному етапі цього турніру.

Відзначу дії наших волейболісток у зустрічі зі Швецією, якій ми не залишили жодного шансу. Зокрема, виділю пасуючу Дар’ю Великоконь. Головний тренер Володимир Орлов ризикнув випустити спортсменку з перших хвилин. Думаю, що суперниці цього не чекали. Її поява у старті себе повністю виправдала. Також сподобалася гра перших темпів та ліберо Христини Нємцевої, заряджених на перемогу.

Хочу подякувати всім гравцям за те, що змогли правильно налаштуватися. Адже в жіночому волейболі велику роль відіграє психологія. Один-два рази не прийняли і команда «сиплеться». У цьому випадку були безпорадними саме підопічні Етторе Гвідетті. Наші ж дівчата вийшли на цей матч, як на останній бій. Усі розуміли, що в ньому багато чого вирішується. Вони – молодці, бо проявили свої бійцівські якості та зробили усiм гарний подарунок до 30-річчя Незалежності України.

Звичайно, не можу не сказати слова вдячності тренерському штабу, менеджерам, лікарям – всі вони старанно виконують свою роботу. Ну і, звичайно, Володимиру Дубинському, який створив чудові умови для всієї команди. Ми з ним багато говорили на цю тему, і в підсумку домовилися, що будемо робити жіночу збірну не гіршу за чоловічу, а вона в нас потужна!

– Завдяки чому нашим спортсменкам вдалося вийти до плей-оф чемпіонату Європи?

– Наразі нам є чим похвалитися. Проте я не можу сказати, що наші дівчата грають так, як ми хочемо. Взагалі у планах – змагатися на рівних з топовими збірними. Так, вихід із групи – це вже подвиг для цього колективу, який проходить шлях свого становлення. Тому зараз волейболістки зі своїм завданням впоралися, а далі подивимось. Буде дуже непросто. Найімовірніше, потрапимо на Німеччину – серйозну команду з цікавим молодим тренером. Втім, якщо продовжимо демонструвати свій характер, то буде все добре!

– Чого зараз бракує жіночій збірній України, щоб грати на рівних із топовими командами?

- За умовний місяць потужну команду не збудуєш. Тому перше, що можу сказати: нам не вистачає зіграності. Прийшов новий тренер Володимир Орлов, почалося омолодження складу. Але, гадаю, ми на правильному шляху. Щоб збірна постійно обкатувалася, треба організовувати тренувальні турніри та грати з різними школами, наприклад, азіатською чи європейською.

– Розкажіть, як пройшов «Кубок Хортиці» в Запоріжжі?

– Це був дуже серйозний турнір, на який приїхали серби - чинні чемпіони Європи. Хочу відзначити, що такі команди просто так не відгукуються, тим паче безкоштовно. Словенці в останній момент відмовилися від участі у змаганнях через позитивний тест на коронавірус в одного з їхніх гравців – їх замінила Україна-1. Також була Болгарія, для якої за щастя протистояти таким збірним.

Допомогла моя дружба з президентом сербської Федерації волейболу Зораном Гаічем, який вплинув на підсумковий склад учасників змагань. Уявіть, що після цього близько десяти держав просилося на турнір. До мене особисто телефонували президенти федерацій, тренери. Я дякував їм за інтерес, але число суперників змінювати не став.

Загалом «Кубок Хортиці» вийшов на славу! На кожній грі було не менше тисячі глядачів. Для товариського турніру – це немало. Головний трофей виграла перша українська команда. Хоча мені було неважливо, хто в підсумку стане переможцем.

Цієї миті наші хлопці перебувають у Франції, де проведуть три спаринги з олімпійськими чемпіонами. На першу гру квитки розкупили ще тиждень тому. Це просто фантастика! Чекаємо від них хорошої гри. Розуміємо, що буде непросто, бо у чоловічому волейболі, на відміну від жіночого, всі збірні приблизно однакової майстерності. Ключову роль там відіграють дух, тренерські задумки та бажання.

– Підбийте підсумки звітного Конгресу ФВУ…

– Він пройшов у нормальній робочій обстановці. Було велике представництво делегатів – більше 78 відсотків. На заході відбулася важлива подія: ФВУ вперше у своїй історії знайшла титульного спонсора – Дмарт.

Це рішення назрівало давно, проте сталося тільки зараз. Для нас важливі імідж та фінансова допомога, бо маємо багато питань, які треба вирішувати. Зараз такий період, що немає трансферів, а значить і коштів. Міністерство ж не завжди може та встигає допомагати.

Крім того, ми підписали меморандум з «Епіцентром». Ця угода, зокрема, передбачає організацію фіналу Суперкубка України протягом п’яти років тощо. У майбутньому плануємо, щоб він став титульним спонсором чоловічої вітчизняної збірної.

Андрій ЛЬОПА: "Тепер в обох Суперкубках будуть "Фінали чотирьох"