Одним із важливих нововведень чоловічого та жіночого чемпіонатів Бразилії 2022/23 стала втрата очок командами, причетними до дискримінації за ознакою етнічного походження, раси, статі, кольору шкіри, віку чи інвалідності.

Пункт включено до регламенту після обговорення Бразильської конфедерації волейболу з клубами. Це стосується поведінки гравців, тренерів, менеджерів, а також уболівальників.

Клуб, пов'язаний з особою або особами, які вчинили акт дискримінації, каратиметься втратою одного очка, якщо не зможе встановити порушника (порушників) та притягти винних до адміністративної чи кримінальної відповідальності. У разі рецидиву з клубу одразу знімається 1 очко.

Крім того, гравець, тренер та будь-який представник команди у разі дискримінаційних дій буде дискваліфікований на 5-10 матчів, а також заплатить штраф до 100 тисяч реалів (приблизно 1 млн гривень).

Як повідомляє Web Vôlei, випадки дискримінації не раз відбувалися в чемпіонаті Бразилії. Олімпійській чемпіонці Фабіані Клаудіно вигукнули фразу "макака хоче банан". З расизмом стикався Уоллес Соуза. А Майкл дос Сантос, Дієго Дутра та Дуглас Соуза неодноразово скаржилися на гомофобні коментарі колег та вболівальників.