Останні два роки волейбол України стикається з низкою перешкод на шляху до свого розвитку.

Сезон 2019-2020 був завершений достроково через пандемію коронавірусу. Сезон 2020-2021 від початку був під загрозою, але все ж таки меценати, спортсмени, керівники клубів та Федерація волейболу України знайшли спосіб проводити матчі без глядачів. Та, зрештою визначити переможців чемпіонату у Суперлізі, Вищій, Першій та Другій лігах.

Сезон 2021-2022 теж був завершений достроково. Але цього разу причиною стала війна та країна-агресор на чолі з нелюдиною.

З 24 лютого та по цей день ми всі боремося за свою незалежність та свободу, за право бути вільними. Але попри всі негаразди, волейбол в Україні продовжує розвиватися на заздрість всім і кожному.

Спершу була створена ПВЛУ - Професіональна волейбольна ліга України, яка забезпечила всі потрібні умови для проведення повноцінного чемпіонату України з волейболу, який ймовірніше за все стане кращим за всю історію незалежності – якісні трансляції, інтерв’ю, сучасна арена та 8 чоловічих і 7 жіночих професійних волейбольних команд. Все це ПВЛУ у місті Чернівці.

Слід зазначити, що наприкінці 2022 року був успішно проведений перший турнір ПВЛУ – Кубок ліги. Володарями престижного волейбольного трофея стали жіноча команда з Дніпра “Аланта” та чоловічий клуб з Городка “Епіцентр-Подоляни”. Додамо, що команди отримали не лише кубок, медалі та грошові винагороди, а ще й право у наступному сезоні представляти Україну на міжнародних волейбольних майданчиках (Ліга чемпіонів, Кубок ЄКВ, Кубок Челендж).

Місто Хирів, що на Львівщині теж стало маленькою столицею волейболу на час війни: там під егідою ГО ФВУ проходять ігри нижчих дивізіонів – Вища, Перша та Друга ліги. Раз на місяць всіх учасників змагань гостинно приймає “Лаяр Палац”.

Слід згадати про національні волейбольні збірні України, які в потрібний момент для країни зібрали всі свої сили та максимально допомогли їй на спортивному фронті! Чоловіча та жіноча волейбольні збірні команди вибороли право боротися за путівки на Олімпійські ігри-2024! Жіноча збірна під керівництвом Івана Петкова здобула квиток на чемпіонат Європи-2023. Чоловіча збірна на чолі з Угісем Крастіншем взагалі здобула історичний результат – сьоме місце на чемпіонаті світу-2022!

Як ми бачимо, попри всі пандемії, хвороби, економічні кризи та війни волейбол України розвивається й надалі. Саме зараз цей розвиток стрімко набирає шалених обертів. І ми всі віримо, що це лише початок!