Польський волейбольний арбітр Войцех Марошек заявив, що не поїде на Олімпіаду в Парижі, якщо до участі у турнірі допустять російських та білоруських спортсменів.

“Я пожертвую важливою подією у кар'єрі заради протесту. Я прийняв це рішення свідомо. І одержав підтримку від своєї родини. У мене є друзі серед російських суддів, спортсменів та людей зі світу волейболу. Ми любимо і поважаємо один одного, сумуємо за спільною роботою, але ми повинні усвідомлювати, що пропаганда та уряд Росії скористаються можливістю дозволити своїм спортсменам брати участь у Іграх. По-друге, мені особисто боляче уявляти, що під час Олімпіади люди в Росії сидітимуть у своїх квартирах і насолоджуватимуться конкуренцією своїх спортсменів, тоді як в Україні багато людей позбавлені житла внаслідок бойових дій. Для мене це надто великий контраст”, – сказав суддя.

Морошок – один із найтоповіших волейбольних суддів у світі. Він неодноразово судив матчі чемпіонатів Європи та світу, а також працював на Олімпійських іграх у Токіо.

“У нас ще є свіжий досвід Олімпіади у Токіо. Тоді йшлося про допінговий скандал, і ми бачили, як держапарат втручається у спорт. Російського прапора не було, але вся країна, мешканці та місцева пропаганда вболівали за своїх гравців. Особливої різниці для них не було. Можливо, якась злість, що ти не можеш послухати гімн. На мою думку, це неефективне рішення”, – сказав Морошек в інтерв'ю польським ЗМІ.