Міжнародна федерація волейболу (ФІВБ) офіційно представила комплексний календар на 2025–2028 роки.

Вперше календар випущено задовго до майбутнього олімпійського циклу, щоб полегшити підготовку спортсменів та команд. Як повідомляє організація, календар був розроблений протягом півтора року під час тісних консультацій з гравцями, тренерами, національними лігами та федераціями, континентальними федераціями, а також із ключовими власниками медіаправ та комерційними партнерами.

Підвищуючи важливість та цінність клубного сезону, волейбольний календар на 2025–2028 роки віддає пріоритет ключовим міжнародним турнірам. При цьому відбір на чемпіонати світу та Олімпійські ігри спрощено за рахунок використання існуючих змагань та світових рейтингів.

“У порівнянні з циклом Токіо-2020 у новому календарі на 25% скорочено кількість міжнародних турнірів. Захист здоров'я та благополуччя спортсменів знаходиться у центрі нового календаря: 50% міжнародного сезону тепер присвячено відновленню та підготовці гравців. Кількість тижнів для цього збільшиться, порівняно з циклом Парижа-2024, загалом до 11,5 тижнів на рік, а в олімпійському 2028 році період відновлення буде збільшений до 13 тижнів”, – стверджує ФІВБ.

calendar

“За мої більш ніж 60 років занять волейболом як гравець національної збірної, президента національної федерації, президента континентальної конфедерації та президента ФІВБ, це, безумовно, найкращий волейбольний календар в історії. Ця думка підтверджується відгуками, які ми отримали під час великих консультацій з усіма основними зацікавленими сторонами у цьому виді спорту”, – заявив президент ФІВБ Арі Граса.

Нагадаємо, що чемпіонати світу з волейболу з 2025 року проводитимуться раз на два роки, а не чотири. А перед Олімпіадою-2028 не буде відбірного турніру. До команди-господарки (США) приєднаються п'ять переможців континентальних чемпіонатів, а також три найкращі команди чемпіонату світу-2027 (з числа тих, хто ще не відібрався). Ще три команди доберуть за світовим рейтингом.

calendar