Міжнародний олімпійський комітет (МОК), Міжнародний паралімпійський комітет, оргкомітет Ігор-2020 року, а також влада Токіо і Японії провели онлайн-нараду, на якій було прийнято рішення про недопуск іноземних глядачів на Олімпіаду через пандемію коронавіруса.

"На поточний момент ситуація з COVID-19 в Японії та багатьох інших країнах світу залишається досить складною, з'явилися різні штами. На міжнародному рівні подорожі строго обмежені", – йдеться в заяві.

Вболівальники з-за кордону, які вже купили квитки на змагання, будуть повернені гроші, йдеться в релізі МОК.

"На даний момент кількість проданих за кордоном квитків на Олімпіаду становить 600 тисяч, на Паралімпіаду – 30 тисяч", – заявив на прес-конференції генеральний секретар оргкомітету "Токіо-2020" Тосіро Муто.

В якості запобіжних заходів поширення коронавіруса влада Японії просить скоротити число супроводжуючих до 12 осіб, якщо делегація їде разом з президентом країни, і до 5 чоловік, якщо супровід прибуває з міністром.

Також повідомляється, що волонтери з-за кордону не будуть задіяні на Олімпіаді. Передбачалося, що 10% з 80 тисяч волонтерів будуть іноземцями. Тепер виключення будуть зроблені для обмеженого числа волонтерів, наприклад, володіють рідкісними мовами.

За оцінками експертів, Японія втратить близько 1,37 млрд доларів через рішення проводити Олімпіаду в Токіо без іноземних уболівальників, повідомляє NHK з посиланням на дослідний інститут Nomura. Згідно з отриманими даними, найсильніше постраждають готельний і ресторанний бізнес. Економічні втрати можуть збільшитися, якщо також буде скорочено кількість місцевих вболівальників. Оцінка будується на даних про фактичне споживання послуг іноземними туристами до початку пандемії коронавіруса.

Нагадаємо, що Олімпіада в Токіо повинна була пройти з 24 липня по 9 серпня 2020 року. Однак через пандемію коронавірусної інфекції змагання були перенесені на рік і відбудуться з 23 липня по 8 серпня 2021 року.

tokyo japan
Фото: Getty Images