Голова арбітражної комісії національної федерації розповів про подготовку відповідних спеціалістів.

- Із початку сезону 2018-2019 років ФВУ планує ввести обов’язкове використання електронного протоколу змагань команд Суперліги та вищої ліги України. Це нововведення, яке насправді не є нововведенням – електронні протоколи у змаганнях давно використовують ФІВБ, ЄКВ та добре організовані національні федерації, такі як PZPS, FIPA, ВФВ та ряд інших. Так що потрібно говорити про елементарне приведення організаційних стандартів змагань з волейболу в Україні до світових стандартів...

fvu

На сьогоднішній день в Україні лише п’ятеро суддів мають досвід ведення електронного протоколу. В принципі, для більшої кількості не було потреби, оскільки на матчах наших команд у єврокубках вміння цієї п’ятірки цілком вистачало. Проте із введенням електронних протоколів у матчі чемпіонату України потреба в спеціалістах роботи із ними значно зростає – потрібно мінімум 50 чоловік. Тому, з метою плідної підготовки таких спеціалістів, у Івано-Франківську був проведений відповідний суддівський семінар по навчанню ведення електронного протоколу. У роботі взяли участь близько 20 арбітрів із Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Волинської, Рівненської, Житомирської та Львівської областей.

Крім теоретичних занять, відбулися й практичні. Причому, навіть не заняття – семінаристи вели повноцінний офіційний електронний протокол матчів міжнародного турніру, який відбувався в ті дні в Івано-Франківську. Водночас варто наголосити на домовленість з учасниками семінару, що отримані ними знання вони обов’язково донесуть до суддів на обласних рівнях.

Крім рефері, котрі взяли участь у семінарі, досвід ведення електронного протоколу є у суддів Харківської, Одеської та Черкаської областей. Що ж до інших областей, які не прислали своїх представників на семінар, то питання ведення електронного протоколу буде докладно доведено до місцевих суддів на передсезонних національному та регіональних семінарах.

Зрештою, що стосується учасників семінару – вони не тільки значно поліпшили знання з ведення електронного протоколу, але й також отримали практику суддівства як лінійні судді на офіційних іграх міжнародного турніру та здобули досвід роботи 1-м і 2-м арбітром на товариських, уже неофіційних іграх. А для молодих спеціалістів отримати досвід суддівства міжнародних матчів – дорогого варте!

fvu

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Без минулого немає майбутнього"

Олексій СКІБІЦЬКИЙ: "Якщо виникає проблема, потрібно не кричати, а шукати шляхи її вирішення"