Минулого тижня в Чернігові відбувся перший тур чемпіонату України з волейболу серед чоловіків у Першій лізі (третій за силою дивізіон вітчизняного волейболу).

«Курсанти» вдома

Ігри лідерів обласного волейболу – жіночого «Університету-ШВСМ» і чоловічого «Буревісника-ШВСМ» – уболівальники можуть бачити кілька разів на місяць, а ось із третьою командою області – чернігівською «Академією-ДПтС» – усе складніше. У Першій лізі, де виступають «курсанти», лише три тури регулярного чемпіонату, причому кожний тур проходить в одному місті, тож команди максимум раз за сезон грають у домашніх стінах. Єдиний шанс знову зіграти в рідному місті – виграти свою відбіркову групу та привезти додому «Фінал Чотирьох». Але до вирішальних матчів іще далеко, а значить, ігри в Чернігові були, можливо, єдиним шансом уживу побачити «Академію-ДПтС» у сезоні 2018/19.

І почали чемпіонат чернігівці успішно, у стартовому матчі здолавши ФФВ ЦДПУ (Кропивницький) – 3:1. А ось друга зустріч обіцяла стати найважливішою, адже суперник «курсантів» ВК «Крижопіль» – нинішнього сезону знакова команда для чернігівського волейболу. Саме з «Крижополем» «Академія-ДПтС» грала в першому етапі Кубка України й тоді поступилася 0:3, завершивши свій шлях у цьому турнірі. Втім, на другому етапі Кубка «Крижопіль» зустрічався з «Буревісником-ШВСМ», і цього разу виграли вже чернігівці – 3:0, завоювавши свою першу перемогу нинішнього сезону.

Отож нинішня зустріч команд давала можливість і чернігівцям поквитатися зі своїми кривдниками, й гостям іще раз довести, що перемога в Кубку була невипадковою. І на старті свою силу почали доводити гості. «Крижопіль» повів 8:16. У «курсантів» виникали проблеми з підстраховкою та прийомом м’яча. Як підсумок – вдалі дії, якщо вони і траплялися, були поодинокими й не переростали в серію. Єдиний шанс урятувати партію у господарів (котрих, до речі, підтримувала група фанатів, «озброєна» одразу трьома барабанами) був на подачі Артема Костюченка. Спочатку гравець відзначився ейсом, а потім господарі змусили суперника помилитися. У результаті розрив скоротився до 4-х очок. 14:17 – за такого рахунку «селищани» (Крижопіль – це селище міського типу) взяли тайм-аут. І він допоміг. Після паузи Артем подав в аут. Інших шансів гості господарям не надали. 14:25 на користь «Крижополя» у першому сеті.

У другому ігровому відрізку до рахунку 8:8 команди йшли, як-то кажуть, «ніздря в ніздрю», але «селищанам» удався ривок 8:11, що змусив тренера «Академії-ДПтС» Сергія Дайнека взяти тайм-аут, після якого «знятися» з незручної розстановки «курсантам» допоміг удар під сітку Дмитра Прищепи.

Тут варто сказати, що «Академія-ДПтС» є фарм-клубом «Буревісника-ШВСМ», а, значить, за цей клуб можуть виступати гравці команди Суперліги. І в цьому матчі їх було два – знайомий усім уболівальникам «Буревісника» центральний блокуючий Дмитро Прищепа та зв’язуючий Олександр Лук’янець, який у цьому матчі виконував обов’язки... ліберо.

– Як ліберо я граю вперше. Було некомфортно, припускався багатьох помилок, оскільки ніколи не грав на цій позиції. У принципі, мені сподобалося. Але більше так не хочу... – скаже після матчу Олександр Лук’янець.

А тим часом до рахунку 18:18 «Академія-­ДПтС» знову наздогнала суперників, але у вирішальний момент «курсантам» не вистачило підстраховки. 21:25 у сеті й 0:2 в матчі на користь гостей.

Диво

На старті третього сету чернігівці програвали 2:7, і, опинившись на межі поразки, судячи з облич та реакції гравців, уже не вірили у власну перемогу. Сергій Дейнеко пробував освіжити гру замінами, випустивши на майданчик Богдана Ісакова та Владислава Ячного. Втім, це не додало грі «курсантів» стабільності. 12:19 – і про перемогу в сеті, а, отже, й у матчі, можна було забути...

Певно, повірили у власну перемогу й «селищани», які досить легко пропустили три м’ячі на подачі Дмитра Прищепи. Однак тайм-аут за рахунку 16:21 на свою користь тренерський штаб «Крижополя» брав швидше за інерцією: в боротьбу в сеті все ще не вірилося. Тим більше, після перерви Прищепа подав в аут... Але раптом чернігівці знайшли в собі сили та емоції, двічі вдало зігравши на блоці. Додалася до серії і вдала подача Артема Дяченка. І ось уже спочатку Сергій Супрун переграє суперника на сітці, потім Дяченко відіграється від блоку й рахунок стає… рівним. 22:22! Фантастика!

– Можливо, у третій партії команда з Крижополя вже розслабилася, бо відчула перемогу, але наші хлопці зібралися, показали емоції, характер, – пояснить після матчу «перетворення» «Академії-ДПтС» Олександр Лук’янець.

Проте на цьому все не закінчилося. «Академія-ДПтС» виходить уперед, завойовуючи одразу два сетболи, другий із яких точною атакою з третьої зони реалізовує Супрун. 25:23 в сеті й 1:2 у матчі. Все реально?.. Однак розвинути успіх у «курсантів» не вийшло. У четвертому сеті «Крижопіль» випустив на майданчик усіх основних гравців, а в діях «Академії-ДПтС» зникла впевненість. . Остаточно «вбила» надії чернігівських уболівальників серія на подачі капітана гостей Андрія Сидоренка. 9:20 – із такого рахунку, та ще й двічі за матч, не відіграються. У підсумку – 16:25 у партії й 1:3 у матчі.

– Команда «Крижопіль» дуже зіграна – вони грають у київській лізі, пройшли далі в Кубку. Гравці досвідчені, й (це очевидно) мають майстерність. «Академія-ДПтС» набагато молодша. Сезон тільки починається, нещодавно зібралися. Нам не вистачило технічної майстерності, досвіду. Зробили такі помилки, яких не можна припускатися в Першій лізі, – підіб’є підсумки матчу головний тренер чернігівців Сергій Дейнеко. – Цей склад, який є на цей час… Будемо реалістами: наше завдання на сезон – увійти до п’ятірки.