У Чернігові стартує новий сезон жіночої Першої ліги. Про це розмова з головним тренером ВК НУЧК Сергієм Дуденком: про волейбол, про те, що таке «фарм-клуб», про «зірок» у його команді. А ще про свято чоловіків…

Фарм-клуб команди Суперліги

– Першого листопада в Чернігові розпочнеться перший тур Першої ліги (третій за силою дивізіон українського жіночого волейболу. – Прим.). У цих змаганнях дебютує чернігівський НУЧК. Що це за проєкт? 

– Команда зветься НУЧК – «Націо­нальний університет «Чернігівський колегіум». Складається волейбольний НУЧК із вихованок спортивних шкіл міста. На 90% це учениці 10-11 класів + ми можемо на кожен тур, за регламентом, брати двох гравчинь команди Суперліги – «Університету-ШВСМ».

– Ваша команда є фарм-клубом «Університету-ШВСМ»,  і гравчині вашої команди можуть виступати за команду Суперліги, а волейболістки «Університету» – грати за НУЧК. Чи значить це, що НУЧК та «Університет-ШВСМ», наприклад, гратимуть за однією схемою й чи залучите ви до матчів першого туру гравчинь Суперліги?

– Чесно кажучи, якщо Володимир Жула (головний тренер «Університету-ШВСМ». – Прим.) вважатиме за потрібне і скаже: «Ось дві дівчини, вони мають грати», – питань немає. Але у нас молодий колектив, який повинен набиратися досвіду. Тому, швидше, гратимемо без досвідчених спорстменок. Хоча відомо, що у складі нашого першого суперника – «Дніпра» (Черкаси) гравці значно доросліші. Та й у «Лимані» (другий суперник ВК НУЧК в рамках першого туру. – Прим.) теж є досвідчені волейболістки. Наше завдання – навчатися, набиратися досвіду та грати в дорослий волейбол. Я ставлю завдання перед кожною гравчинею. А моя справа як тренера – виховати з них професійних волейболісток. Наразі ці дівчата – школярки, але хочеться, щоби вони самі ставили перед собою мету, а я допомагатиму й додаватиму їм упевненості.  Потрібно адаптувати дівчат до професійного, дорослого волейболу.

Майбутнє українського волейболу

– Розкажіть про ваших гравчинь. Кого можна назвати головною «зіркою» команди?

– Є дівчата, які старші за віком, наприклад, Аліна Маковецька – 1998 року народження, але я не сказав би, що вона досвідченіша у плані ігрового досвіду... Лідерками команди, думаю, будуть Марина Шульга, Анастасія Миронцова, Анастасія Білоконська та Анастасія Примаченко. Розраховуватимемо, що вони проявлять лідерські риси.

– Регулярний чемпіонат Першої ліги – це лише три тури. Причому якщо перший відбудеться наприкінці жовтня – на початку листопада, то другий – у лютому 2020-го. Наскільки складно буде грати в такому графіку та чим заповнюватимете ці тривалі паузи?

– Будемо заявлятися на чемпіонат області серед жінок. Плануємо запрошувати на товариські зустрічі команди з Києва, які грають у комерційній лізі. Все це є у планах. До дебюту в Першій лізі плануємо зіграти з «Університетом-ШВСМ» товариську гру. Спробуємо з ними  позмагатися. Плани є. Працюватимемо. 

– Вважається, що спорт – у першу чергу для вболівальників. Чи є вже у НУЧК фанати? Як плануєте конкурувати за прихильність чернігівців з тією ж футбольною «Десною», регбійним «Камелотом» та іншими командами, що грають на всеукраїнському рівні? 

– Наші вболівальники – це насамперед батьки та друзі наших дівчат. Вони всі чернігівки, тому, думаю, на них прийдуть подивитися. Конкурувати з «Десною» – це фантастика. На матчі «Університету-ШВСМ» у Супер-лізі приходять по 100 глядачів… Якщо стільки ж само прийде й на нас – це вже буде чудово. 

– Другого листопада, під час ігор ВК НУЧК, наша планета відзначатиме Всесвітній день чоловіків. Що би ви побажали до цього свята?

– Хотілося би, щоби чоловіки були щасливими! Та розуміли, що щастя приходить після вирішення проблем. Не соромтесь експериментувати й не бійтеся бути кращими!  Ніколи не жалійтеся та не проявляйте слабкість! 

sergey dudenok

Нове волейбольне покоління

Для більшості гравчинь чернігівок перший матч у Першій лізі стане дебютом у дорослому волейболі. 15-річна зв’язуюча ВК НУЧК Анастасія Миронцова розповіла, чого чекає від ігор та чому чернігівцям варто прийти до спортзали НУ «Чернігівський колегіум». 

– Це буде ваш дебют не тільки в Першій лізі, але й у жіночому дорослому волейболі. Які відчуття? 

– Думаю, грати буде тяжко, адже суперниці досвідчені, вони вже грали на такому рівні. Але ми старатимемося й намагатимемося показати гарний результат. 

– Що би ви сказали вболівальникам? Чому їм варто прийти та підтримати ваш клуб? 

– Треба нас підтримати. Адже ми теж хвилюємося перед нашою першою грою. Підтримка допоможе зібратися й показати кращу гру. 

Розклад чернігівського туру Першої ліги 

1 листопада: НУЧК (Чернігів) – «Дніпро» (Черкаси). Початок о 15.00. 
2 листопада: «Лиман» (Лиман) – «Дніпро» (Черкаси). Початок о 15.00.
3 листопада: НУЧК (Чернігів) – «Лиман» (Лиман). Початок о 12.00. 
Усі матчі відбудуться у спортзалі НУ «Чернігівський колегіум».