Визначився квартет команд, який розіграє між собою медалі чемпіонату у «Фіналі чотирьох».

Матчі заключного туру 1-го етапу чемпіонату де-факто оформили перепустку до вирішального раунду тим командам, від яких на це, у принципі, очікувалося найбільше. Утім, якщо в одній із груп очевидні фаворити, достроково і без особливих складнощів вирішивши свої турнірні завдання, на повну «розійшлися» лише в очному протистоянні, то в другій боротьба за потрапляння до «Фіналу чотирьох» вийшла значно гострішою…

У групі А, як ми розповідали, напередодні звітних матчів «Датський текстиль» майже гарантував собі перше місце. І зараз оформив його собі вже офіційно, впевнено перегравши в шести партіях обох аутсайдерів – «Ниву-ДЮСШ №4» та «Джи-Ар».

Натомість конкуренція за друге «прохідне» місце вийшла значно серйознішою, хоча один із претендентів на нього – «ЛНТУ-Волинський край» - несподівано не виграв бодай сету у протистояннях з прямими опонентами – «КДЮСШ №1-ДСО-ЗУНУ» та ВК «Горіш». Причому в другому випадку успіх гарантував луцькому колективу путівку до «Фіналу чотирьох». Але у підопічних Олександра Радченка, через певні кадрові проблеми, потенціалу досягти його не вистачило. В усіх трьох партіях перевага волейболістів з Надвірної Івано-Франківської області була беззаперечною – 25:19, 25:14, 25:22.

А оскільки напередодні ВК «Горіш» вийшов сильнішим і в запеклій дуелі з «КДЮСШ №1- ДСО-ЗУНУ» - 3:2, то саме він і склав компанію «Датському текстилю» у «Фіналі чотирьох» від групи А. Щоправда, переможцями у тому протистоянні запросто могли вийти і спортсмени Тернополя. Адже, що називається, без шансів поступившись у стартовій партії – 15:25, підопічні Назарія Семотюка спромоглися оперативно зробити правильні висновки з власних помилок, і далі від переваги опонентів не залишилося й сліду. Тому якщо в другому сеті бомбардирського запалу лідерів ВК «Горіш» Євгена Жорова (загалом набрав 15 очок) та Володимира Завісляка (12 очок), у сукупності з продуктивними діями під сіткою (у підсумку колектив з Надвірної відзначився 16-ма блоками) для успіху ще вистачило – 26:24, то в двох наступних сетах беззаперечною ініціативою володіли вже гравці «КДЮСШ №1- ДСО-ЗУНУ». У них на повну розчохлив свою «гармату» Михайло Кобеля (загалом записав на свій рахунок 31 очко!), якого добре підтримав Ярослав Савків (14 очок), і як наслідок – 25:13 та 25:16.

На тай-брейку Кобеля продовжив вдалий «обстріл» - 3:0, 9:5, 11:6, однак коли здавалося, що шансів на порятунок уже нема, колектив Андрія Стефурака кинув усі сили на покращення якості прийомів та блоків. І спрацювало! Набравши в одній розстановці чотири очки поспіль, «горішки» спочатку відновили на табло рівновагу – 12:12, а потім завдали і вирішального удару – 15:13!

Ось так ВК «Горіш» створив по-справжньому велике диво, яке дозволить йому продовжити боротьбу за медалі чемпіонату.

У групі Б очевидні лідери - «Бердянськ-БДПУ» і ВК «Боярка» - дружньо оформивши собі путівки до «Фіналу чотирьох» перемогами, відповідно, над «НУБіП України та «Нейротреком» (по 3:1), наступного дня зійшлися в очному протистоянні за перше місце. Несподівано «провалившись» у другій партії – 21:25, у трьох інших сетах волейболісти з Боярки володіли помітною перевагою, що підтвердили відповідні результати – 25:7 та 25:16 і 25:19.

Утім, навряд чи спортсмени з Бердянська були сильно засмученими. Адже у них буде можливість взяти реванш у матчі, який може мати вже чи не вирішальне значення у розподілі комплектів медалей…