В матчах групи Б-1 2-го етапу Кубку України минулорічний учасник «Фіналу чотирьох» «Буревісник-ШВСМ» прийме на власному майданчику три колективи вищої ліги.

Не треба бути великим знавцем, щоб зробити висновок, що головний претендент  на одну з путівок в наступний раунд – місцевий «Буревісник». А ось за другу путівку очікується серйозна боротьба решти команд – львівської «Булави», харківської «Юракадемії-2» та «ХАЕС-НАЕК» з Нетішина.  Юні юристи здобули на першому етапі три перемоги в трьох матчах, але враховуючи те, що паралельно грає перша команда «Юракадемії», кількох гравців напевно цей колектив не дорахується. Тож, можливо, їх шанси трохи нижче. Хоча тут складно щось прогнозувати, адже сезон тільки розпочинається. 

Сергій ТКАЧЕНКО, головний тренер команди «ХАЕС-НАЕК» (Нетішин):

- Наша команда існує упродовж восьми років, до цього сезону ми брали участь в аматорській лізі України, де займали друге місце. Команда складається з робітників Хмельницької атомної електростанції, які у вільний час займаються волейболом. Також в нашому колективі є студенти – вихованці місцевої ДЮСШ, які зараз навчаються в Ровенському водному університеті, а після закінчення повернуться працювати на ХАЕС та, звісно, гратимуть волейбол. Для всіх наших гравців це перший досвід виступів на такому рівні.

- Чому вирішили виступати у вищій лізі в цьому сезоні?

- Основним ініціатором була Федерація волейболу України, яка створила всі умови для цього. Само собою участь в такому змаганні була б неможливо без підтримки наших керівників – голови профспілки ХАЕС Михайла Володимировича Гука та директора спорткомплекса «Енергетик» Станіслава Араратовича Балаяна. Це дві людини, які люблять волейбол та всіляко підтримують нашу участь і розвиток в цьому виді спорту. За їх ініціативою у свій час і була створена команда.

- Команда ХАЕС-НАЕК в достатньо складній боротьбі вийшла у другий етап, двічі вигравши з рахунком 3:2…

- В першій переможній грі – з командою «Колос-Роднічок» - у нас в зв'язку з виробничою необхідністю був відсутній ключовий гравець Андрій Олендер. Він грав вже у наступних матчах. Також в першій грі травмувався один з найдосвідченіших наших гравців –центральний блокуючий Андрій Орловський. У хлопців є велике бажання грати та боротися за перемогу, але команда немає досвіду виступів на такому рівні. Через причини, які я назвав, й виникли складнощі в цьому матчі, траплялися провали. Можливо ще й психологічно гравці не готові через відсутність досвіду.  Думаю, що набуваючи ігрової практику та досвіду, наші хлопці теж розвиватимуться.

- Звертає на себе матч ХАЕС-НАЕК з «Новатором-2», коли поступаючись 0:2, нетишінська команда виграла у підсумку…

- Після другої партії була змінена розстановка, плюс ми знайшли слабкі місця у суперника та змогли цим скористатися. Це основні фактори перемоги. Ну й звісно ще характер проявили, особливо в четвертій партії, яку виграли 25:23. На цьому відрізку волейболісти «ХАЕС-НАЕК» витримали удар суперника, мобілізувалися і своїми діями в атаці, на блоці та в захисті перевернули хід гри, заставивши суперника помилятися. А далі вже на психологічному підйомі впевнено виграли на тай-брейку.

- Яким вам бачиться розподіл сил у чернігівській групі на другому етапі?

- З групою, треба сказати, нам пощастило – тут тільки одна команда Суперліги. Тож гадаю, що нам по силам боротися за другу путівку в наступний раунд. Для цього нам треба обіграти своїх суперників по вищій лізі – харків’ян та львів’ян.  Додам, що їде з нами в Чернігів і Андрій Орловський, який майже відновився після травми, а також молодий Олексій Павленко, який на першому етапі не грав.

РОЗКЛАД Кубку України ТУТ.