4-5 листопада відбудуться матчі третього раунду Кубка України, з якого до боротьби за почесний трофей приєднаються фіналісти попереднього розіграшу - "Локомотив" та "Барком-Кажани".

Нагадаємо, що на попередньому етапі змагань сталася гучна сенсація, автором якої виявився дебютант Кубка України - вінницький "ЕкоДім". Він набрався спортивного нахабства та амбіційної зухвалості й безжалісно здолав діючого срібного призера національної першості "Дніпро" - 3:2 (20:25, 25:20, 25:20, 21:25, 15:10). Де кому могло здатися, що дніпряни поступилися навмисно, аби мати більше часу для тренувального процесу і зосередити всі сили винятково на чемпіонаті. Мовляв, склад команди у міжсезоння змінився на дві третини, тож додатково попрацювати над зігранністю не завадить. Але насправді, за словами головного тренера "Дніпра" Віталія Стадникова, в цьому сенсі участь у Кубку України мала дати куди більше користі за звичайні тренування. Виходить, або його підопічні (на чолі з досвідченими виконавцями торішнього "СумиХімпрома" - Жуковим, Зуєм, Антоненком і Перетятьком) відверто недооцінили суперників, або ці самі суперники не такі вже й прості, як могло здатися.

Втім, повернемося безпосередньо до третього етапу змагань і спробуємо зробити певні прогнози щодо шансів його учасників...

ХАРКІВ

"Локомотив" - "Буревісник-ШВСМ"

Звичайно, фаворит тут "Локомотив" і, зважаючи також на той факт, що підопічні Анатолія Янущика обидва матчі гратимуть у рідних стінах, шансів на успіх у чернігівської команди, здається, немає апріорі. Тим більше, в останньому турі національної першості харків'яни двічі впевнено здолали все той же "Дніпро" - 3:0 і 3:0, продемонструвавши при цьому досить солідний арсенал тактичної варіативності в атаках та спроможність швидко знаходити в обороні суперників вразливі місця. Ну, а найголовніше - це психологія переможця. Вона у гравців "Локомотива" нікуди не поділася, тож вони продовжуть виходити на майданчик із завидною впевненістю у власних силах. І це таки дуже серйозний козир!

Утім, усе вище наведене зовсім не означає, що волейболісти "Буревісника" мають приїхати до Харкова одразу ж з білим прапором у руках. Навпаки, саме у кубкових баталіях, та ще й із таким маститим суперником, характер молодих виконаців має закалятися якнайкраще. Компенсувати брак майстерності максимальною самовіддачею і, якщо хочете, фанатично вірити у диво - такий підхід до справи чимало робив це саме диво реальністю. Тож, незважаючи на всі передстартові розклади, будемо очікувати в Харкові цікаві двобої!

 ЛЬВІВ

"Барком-Кажани" - "Булава"

Здається, нема сумнівів і щодо фавориту у цій парі. У національній першості гравці "Барком-Кажани" демонструють досить зрілий і змістовний волейбол, тож навряд чи дозволять собі поступитися вчорашньому аматорському колективу, хоча на тому рівні "Булава" свою національну першість і вигравала. Ймовірність того, що ця "Булава" хоча б в одному матчі зуміє "Кажанів" добряче торохнути, дещо підсилюється принциповістю протистояння. Адже львівське дербі - в плані додаткового стимулу, так би мовити, "померти, але перемогти" - річ справді особлива. Воля долає клас - таке у великому спорті насправді трапляється не рідко. Тож можна не сумніватися, що всього лише претендент на вихід до Суперліги докладе максимум зусиль аби дати гідний бій одному з головних фавоитів цієї Суперліги. Втім, коли вищезгаданий клас, образно кажучи, хапає за хвіст кураж - тоді ховайся! Навіть якщо ти - "Булава"...

ВІННИЦЯ

ВК "Вінниця" - "Новатор" 

А ось у цій парі казати про явного фаворита не доводиться. Приблизно рівні за своїми тактико-технічними можливостями колективи, вони вірогідно спробують здивувати один одного якимись "домашніми заготовками" - і це значно підливає масла у вогонь інтриги! Тим більше, і у "Вінниці", і у "Новатора" є виконавці, які спроможні класно бомбити з кутів, вміло блокувати та розважливо діяти на прийомі. Звичайно, на боці вінницької команди буде підтримка рідних уболівальників, але сказати, що хмельничан може знітити поведінка чужих трибун - то явно перебільшити. Тож спробуємо спрогнозувати, що у цьому протистоянні обидва матчі проходитимуть за напруженої і непередбачуваної боротьби. А пані Фортуна, зрештою, повернеться обличчям до того, хто прагнутиме успіху трішечки більше від опонента та дозволить собі меншу кількість помилок. 

ВІННИЦЯ

"ЕкоДім" - "Юридична академія"

І в поєдинках цих суперників очікувати на легкі перемоги представника Суперліги не доводиться. Так, "ЕкоДім" не має досвіду виступів в еліті вітчизняного клубного волейболу (хоча, щоправда, такі його гравці як Володимир Сидоренко, Олег Ставнійчук та його тезко Олійниченко нещодавно захищали кольори ВК "Вінниця") і раніше змагався лише на рівні вищої аматорської ліги України, проте плани і амбіції тут високі. За словами наставника вінничан Валерія Копилова, вони мають за мету вийти до Суперліги та спробувати пробитися до четвірки найсильніших у Кубку країни. Завдання дуже складне, але перший крок до його виконання команда зробила красномовний - вибила з турниру сам "Дніпро"! І дуже близька до кроку другого, бо навряд чи можна стверджувати, що її нинішній суперник сильніший за попереднього.

У нинішному сезоні "Юракадемія" про високі досягнення явно не мріє, бо не має для цього хоча б достатньої кількості виконавців відповідного класу. Та й з мотивацією у харків'ян нині, здається, не все добре. Втративши у міжсезоння трьох гравців основного складу, чинний володар бронзових нагород, схоже, явно затягнув період становлення нового по-справжньому бойового колективу. Хоча, можливо, таке враження склалося лише за підсумками стартових матчів поточного сезону. Втім, нехай підопічні Володимира Романцова доводять свою спроможність безпосередньо на ігровому майданчику. А зробити це нині у Вінниці буде зовсім не просто...