Слідом за срібним призером минулого чемпіонату "Дніпром", амбійціний дебютант Кубка України вибив з турніру й бронзового призера - "Юракадемію"!

ВІННИЦЯ

"ЕкоДім" (Вінниця) - "Юридична академія" (Харків) - 3:0 (27:25, 25:17, 25:23)

"ЕкоДім": Матус (к), С.Кушнир, Черняк, Сидоренко, Ставнійчук, Мазенко; Вітковський, Дорош (л), Олійниченко. Тренер - В.Копилов.

"Юракадемія": Шаповал (к), Тимець, Рогожин, Русін, Грюк, Жолобок; Романцов (л), Доценко, Рябов. Тренер - В. Романцов.  

Тривалість матчу: 73 хв. (28+21+23).

Судді: Ю.Омельченко (Одеса), Д.Столяр (Рівне). 

Кращі гравці (версія ФВУ): Сидоренко - Русін.

4 листопада. CК ВНУ. 140 глядачів.

"ЕкоДім" - "Юридична академія" - 3:2 (25:18, 25:13, 22:25, 21:25, 15:9)

"ЕкоДім": Мазенко, Матус (к), С.Кушнир, Черняк, Сидоренко, Ставнійчук; Вітковський, Дорош (л), Олійниченко, Сулима. Тренер - В.Копилов. 

"Юракадемія": Рогожин, Русін, Грюк, Жолобок, Шаповал (к), Тимець; Романцов (л), Доценко, Рябов. Тренер - В.Романцов. 

Тривалість матчу: 113 хв. (35+19+22+23+14). 

Судді: Ю.Омельченко (Одеса), Д.Столяр (Рівне).

Кращі гравці (версія ФВУ): Ставнійчук - Шаповал.

5 листопада. СК ВНУ. 100 глядачів.

А "ЕкоДім", виявляється, зовсім не Каліф на годину! І коли наставник команди Валерій Копилов напередодні сезону казав, що ставить перед своїми підопічними завдання вийти, принаймні, до четвірки найкращих у Кубку України та пробитися до Суперліги, то аж ніяк не був голослівним. Ну, хоча б стосовно теми національного Кубка.

Зізнайтеся, багато хто вважав, що дебютанту змагань, який прийшов до вищої ліги з аматорського волейболу, буде по силах у другому раунді обіграти "Дніпро" - срібного призера минулого чемпіонату Суперліги?! Певно, це були лише найфанатичніші вболівальники молодої вінницької команди. Та все ж повернення до свого наставника двох Олегів - Ставнійчука та Олійниченка, а також Володимира Сидоренка, які у складі ВК "Вінниця" пройшли горнило гартування в елітному дивізіоні країни, додавало оптимізму. І ці досвідчені гравці не підвели, відігравши важливу роль як у перемозі над "Дніпром", так і нині, змагаючись із бронзовим призером попереднього чемпіонату України - "Юракадемією".

Відверто кажучи, дивно, що харків'яни, котрих у міжсезоння залишили троє провідних виконавців, одразу ж перетворилися на досить потерпаючий колектив, який досі не розібрався, ким і чим латати числені дірки в захисних діях. Зараз, як то кажуть, по гарячих слідах ми намагалися дізнатися з цього приводу думку їхнього наставника Володимира Романцова, однак той, перебуваючи в поїзді по дорозі додому, послався по погану чутність при мобільному зв'язку і поспілкуватися с представником прес-служби ФВУ не забажав. Однак насправді склалося враження, що просто не захотів, бо, певно, віднайти об'єктивні причини двох поразок від клубу-сенсації турніру йому було би важкувато. 

Утім, не скажеш, що "Юракадемія" не боролася. Особливо першого дня, коли господарям майданчику у стартовій та третій партіях просто дещо пощастило. Та все ж недарма кажуть, що перемога любить тих, хто бореться за неї настирливіше. А в особливому психологічному настрої волейболістів "ЕкоДома" можна не сумніватися. І, образно кажучи, першу скрипку серед них відігравали якраз вищезгадані Сидоренко і Ставнійчук. У харків'ян, щоправда, справжнім капітаном на майданчику був капітан Віктор Шаповал, та у кульмінаційни моменти партнери підтримували його не досить сумлінно.

Тим більше - другого дня. Нехай нікого не вводить в оману рахунок: легко вигравши дві перші партії, вінничани відверто скинули оберти. Харків'яни за такої ситуації цілком могли реваншуватися, однак коли на тай-брейку Ставнійчук і компанія знову запрацювали на повну - шансів на перемогу в "Юракадемії" не залишилося.

Ось так "ЕкоДім", образно кажучи, знав скальпа вже з другого призера торішнього чемпіонату Суперліги. Продовження слідує?..  

ВІННИЦЯ

ВК "Вінниця" - "Новатор" (Хмельницький) - 3:2 (23:25, 25:14, 23:25, 25:21, 15:12)

ВК "Вінниця: Клепко, Хомин, Передрій (к), Міщук, Горбенко, Лизанець; Патратій (л), Поліщук, Скороход, Руденко. Тренер - О.Бондаренко. 

"Новатор": Перепадя, Ляшенко, Федоренко (к), Паласюк, Заїка, Денін; Попов (л), Сосімович, Емільянчик. Тренер - Р.Ковальчук. 

Тривалість матчу: 110 хв. (25+19+28+26+12).

Судді: Д.Столяр (Рівне), Ю.Омельченко (Одеса).

Кращі гравці (версія ФВУ): Горбенко - Попов.

4 листопада. СК ВНУ. 120 глядачів. 

ВК "Вінниця" - "Новатор" - 3:1 (23:25, 25:16, 25:19, 25:20)

ВК "Вінниця": Клепко, Хомин, Передрій (к), Міщук, Горбенко, Лизанець; Патратій (л), Поліщук, Скороход. Тренер - О.Бондаренко.  

"Новатор": Бистрицький, Федоренко (к), Паласюк, Заїка, Денін, Перепадя; Попов (л), Сосімович, Емільянчик, Главчук. Тренер - Р.Ковальчук.

Тривалість матчу: 94 хв. (25+21+22+26).

Судді: Д.Столяр (Рівне), Ю.Омельченко (Одеса).

Кращі гравці (версія ФВУ): Поліщук - Попов.

5 листопада. ВК ВНУ. 80 глядачів.

А ось успіх другого вінницького колективу народився у куди складнішій боротьбі. Після другого матчу дехто з гравців "Новатора" навіть зауважив, що проходь ігри в Хмельницькому - перемога залишилася б за ними. А так, мовляв, фактор рідних стін допоміг "Вінниці" досить суттєво.

Що ж, можливо і справді так. Адже в обох поєдинках на паркеті точилася досить напружена боротьба, з приблизно рівними шансами. Глядачі стали свідками і разючих "пострілів", і феєричних прийомів м'яча, і непередбачуваних подач, і вдалих блоків... Проте в кульмінаційних моментах, особливо у тай-брейку першого дня, Фортуна поверталася обличчям до господарів майданчику. Звідси й народилися дві перемоги "Вінниці", яка, таким чином, серед чотирьох найсильніших склала компанію своїм землякам з "ЕкоДома". Що й казати, досягнення для вінницького волейболу - на заздрість!

ХАРКІВ

"Локомотив" (Харків) - "Буревісник-ШВСМ" (Чернігів) - 3:0 (25:18, 25:17, 28:26)

Тривалість матчу: 72 хв. 

4 листопада. Малий зал ФСК "Локомотив". 200 глядачів.

"Локомотив" - "Буревісник-ШВСМ" - 3:1 (25:17, 24:26, 25:15, 25:22) 

Тривалість матчу: 93 хв.

5 листопада. Малий зал ФСК "Локомотив". 180 глядачів.

Ну, а в цьому двобої підсумковий результат вийшов саме таким, який й очікувався. "Локомотив", у цілому, значно переважав суперника в усіх компонентах гри, а рахунок заключної партії першого дня і другої партії - другого дня, то, скоріше, підсумок деякої розслабленості господарів паркету, які зарано вважали, що справу вже зроблено. За цю наполегливість у намаганнях знайти свій шанс волейболісти "Буревісника", звичайно, заслуговують на повагу, але й тільки. Адже, образно кажучи, вище голови вони все одно не стрибнули.

ЛЬВІВ

"Барком-Кажани" (Львів) - "Булава" (Львів) - 3:0 (25:22, 25:19, 25:15)

Тривалість матчу: 60 хв.

4 листопада. ДС "Галичина". 277 глядачів.

"Барком-Кажани" - "Булава" - 3:1 (25:18, 25:8, 24:26, 25:20)

Тривалість матчу: 80 хв.

5 листопада. ДС "Галичина". 157 глядачів. 

І в цьому протистоянні очікування, що "Булава" виявиться спроможною добряче "відлупцювати" грізних "Кажанів", залишилися не більше ніж очікуваннями. З уього видно, у нинішньому сезоні львів'яни, які розпочали його з тріумфу в Суперкубку, всерйоз націлилися виграти золоті медалі Суперліги та покласти їх в національний Кубок. Необхідний для цього, так би мовити, фізичний потенціал і технічний арсенал "Барком-Кажани" справді має, тож, насамперед, усе залежить від виконавців під керівництвом латвійського спеціаліста Угіса Крастіньша. Щоправда, волейболісти "Локомотива" однозначно мають стосовно цього власну точку зору.

Ну, а поки, хоч як там було, обидва головних претенденти на чемпіонський титул Суперліги без особливих труднощів склали вищезгаданим вінницьким клубам цілком гідну компанію у вирішальному раунді Кубка України.