Головною сенсацією 3-го раунду Кубка України стала подвійна поразка бронзового призера минулої національної першості Суперліги "Юракадемії" від дебютанта вищої ліги - "Еко-Дома". Головний тренер харківської "Юракадемії" відверто пояснив причини невдалого старту в сезоні.

- Володимире Івановичу, все ж таки, образно кажучи, звідки виросли ноги у невдач в кубковому протистоянні з "Еко-Домом"? Хоч як крути, але це сенсація...

- Причин декілька. По-перше, ще напередодні поїздки до Вінниці я мав розмову з президентом клубу на рахунок того, чи не краще повезти туди виключно молодих виконавців? Адже, прекрасно розуміючи всі нинішні обставини, боротися за почесний трофей "Юракадемії" нереально, а в Кубка є тільки один переможець. Поясню... От, скажімо, років за п'ять назвати його володаря буде не важко. А ось кого саме він обіграв у фіналі - згадають уже далеко не всі. Тому, на мій погляд, абсолютно неважливо, яке місце твоя команда посіла в Кубку України, якщо не виграла його. Це не чемпіонат, де срібні чи бронзові нагороди мають відповідний авторитет. Тож я і питав президента клубу щодо доцільності поїздки до Вінниці нашої основи, тим більше, капітан команди Вітя Шаповал почувався не кращим чином. Особисто я вважав кориснішим відправити туди резервістів, яким конче необхідна хороша ігрова практика, а лідерам дати можливість зосередитися на підготовці до, так би мовити, принципового харківського дербі з "Локомотивом" у найближчому турі чемпіонату Суперліги. Та все ж, зрештою, вирішили грати основою.

По-друге, ось ви кажете - сенсація. А чи така вона насправді? Ну, якщо дивитися з точки зору протистояння бронзового призера Суперліги з дебютантом "вишки", то ви маєте рацію. А от якщо порівняти склади, то слово "сенсація" стане абсолютно недоречним. Подивіться, які майстри захищають сьогодні кольори "Еко-Дома"? Там не троє майстрів мали раніше досвід виступів у Суперлізі, а п'ятеро - Сидоренко, Ставнійчук, Олійничук, Кушнир і Матус! А у нас нині троє гравців основи - зовсім молоді хлопці! Так, вони є срібними призерами чемпіонату Європи (U-20), та все ж досвіду боротьби із досвідченими суперниками у них обмаль. І це, звісно, позначилося на результатах ігор.

- Невже шансів перемогти "Еко-Дім" не було апріорі?

- Чому ж не було? Подивіться на рахунки - ми боролися гідно. Першого дня лише відверте везіння допомогло вінничанам взяти стартову партії, та й у третій ми вигравали - 19:13, 20:16, 22:18... Однак потім не кращим чином розпасовував Саша Русін, тому Шаповалу, який, підкреслю, грав із температурою, важко було робити влучні "постріли". А ось по той бік сітки Сидоренку пасували - що треба, тому він і забив все.

Другого дня за рахунку 0:2 все ж зуміли перехопити ініціативу, і Саша Грюк заколочував м'ячі на всі смаки! Ну, а тай-брейк... Там ми багатенько напомилялися як на прийомі, так і на подачі, тоді як суперники відчайдушно врятували кілька важливих м'ячів. Звідси й підсумковий результат...

- Отже, не стільки суперники виграли, скільки ви самі програли?

- І так, і не так. Я ж кажу, в основі "Еко-Дома" грає одразу п'ятеро досвідчених виконавців, а в нас троє - фактично ще юніори. Саме досвіду в кульмінаційні моменти їм і не вистачило. 

- Тоді що можете сказати про завдання команди в національній першості? Стартували ви там також "не сахар"...

- А що тут казати? Будемо виховувати нових Шевченків і Діденків! Купити майстрів такого високого рівня ми не можемо: "Юракадемія" не має потужних спонсорів. Тож залишається лише наполегливо працювати з молоддю. Скільки часу знадобиться, щоби вона досягла солідного рівня майстерності - тут я вам конкретно нічого не скажу. Та й, певно, ніхто не скаже. Сподіваюся, що якомога раніше. Поки ставимо за мету пробитися до четвірки найсильніших команд Суперліги, але конкуренція буде серйозною. Тому, повторюю, нам слід не гадати, а працювати!