Які дві команди проб’ються до фіналу престижного турніру – насправді про це можна тільки здогадуватися.

11 і 12 січня вся увага шанувальників вітчизняного волейболу буде прикута до Вінниці. Волею жереба саме це місто стане епіцентром подій півфінальної стадії Кубка України. У першому протистоянні ВК «Вінниця» боротиметься за вихід до фіналу з чинним чемпіоном країни – харківським «Локомотивом». Початок ігор: 11 січня – у 16:00, а 12 січня – об 11:00.

У другому двобої команда-сенсація нинішнього турніру – вищоліговий вінницький «Еко-Дім» – намагатиметься продовжити серію несподіванок, міряючись силами з нинішнім локальним лідером чемпіонату Суперліги – львівським «Баркомом-Кажани». Ігри цих суперників розпочнуться о 18:00 – 11 січня, і о 13:00 – 12 січня.

Нагадаємо, що матчі проходять до двох перемог, а в разі однакової кількості перемог буде проведений «золотий сет».

Коментарнаставників усіх колективів щодо шансів зіграти у фіналi.

ВК ВІННИЦЯ - ЛОКОМОТИВ

Олександр БОНДАРЕНКО, головний тренер ВК «Вінниця»:

- Відверто кажучи, підготовка до півфінальних матчів, як така, у нас зовсім не вийшла. Причини? У нас раптово випали геть усі зв’язуючі. Олексій Головень поїхав до молодіжної збірної і, звісно, ще не повернувся, а Микола Хомин та Ілля Поліщук вирішували проблеми зі здоров’ям, тож у новому році вони з’явилися на тренуванні тільки 8-го числа. А як воно працювати – без зв’язуючих?..

Додайте до цього відсутність Богдана Босенка, який нещодавно переніс операцію на пахових кільцях, та Сергія Руденка, котрий захворів на грип. А саме ж Руденко мав стати основним виконавцем на позиції центрального блокуючого після того як до «Еко-Дома» у грудні перейшов лідер нападу Дмитро Міщук…

Тож, як бачите, проблем у нас вистачає. Втім, це аж ніяк не означає, що ми неготові дати «Локомотиву» бій. Хлопці вийдуть на майданчик і обов’язково боротимуться за кожен м’яч, кожне очко! Тим більше – ми граємо в себе вдома.

«Локомотив»? Знаєте, на мій погляд, у міжсезоння ця команда втратила не так сильно, як багато хто про це говорить. У неї є хороші виконавці абсолютно на всіх позиціях! І те, що харків’яни нині поступаються у турнірній таблиці «Баркому-Кажани», ще нічого не означає. Хто може з упевненістю стверджувати, що коли вони приїдуть до Львова, то не виграють там обидва матчі?! Ніхто, бо їм це справді по силах. І я аж ніяк не погоджуюся з тим, що дехто із спеціалістів уже сьогодні називає львівський клуб майбутнім чемпіоном. До фінішу першості ще багато ігор, і ситуація запросто може змінитися.

Та це я не до того, що нинішній «Локомотив» нам не по зубах. Повторюю: наші гравці вірять у власні сили і настроюються на гідну боротьбу!

Анатолій ЯНУЩИК, головний тренер «Локомотива»:

- Новий рік – це вимушена перерва, яка зазвичай гравців сильно розхолоджує. Мої підопічні – не виняток, хоча, звісно, не можу сказати, що вони повністю втратили фізичну форму і грати сьогодні не готові. Куди більше мене турбує стан здоров’я деяких виконавців. Це, зокрема, Дмитро Богдан, Максим Дрозд та Іван Слинчук. Ну, а Пилип Гармаш взагалі чимось отруївся і до Вінниці не приїхав. Тож і хотів би сказати, що в нас усе добре, але насправді це не так.

«Локомотив» вважають фаворитом, проте «Вінницю» не слід недооцінювати. Наші ігри з нею у поточному чемпіонаті склалися важко. Можливо, моментами нам навіть відверто пощастило. Тож і нині кілька помилок можуть мати сумні наслідки. Отже, ми не маємо права втрачати концентрацію з першої й до останньої секунди в обох матчах. Тим більше, вінничани грають вдома - у них буде солідна підтримка трибун. А ще хочу зауважити, що на період новорічних свят у залі вимикали опалювання, тому нині в ньому досить таки прохолодно. І грати у таких умовах не дуже приємно. Тут певну перевагу наперед отримує той, хто тренувався саме за таких умов…   

ЕКО-ДІМ – БАРКОМ-КАЖАНИ

Валерій КОПИЛОВ, головний тренер «Еко-Дома»:

– Готувалися з особливим натхненням, адже чудово розуміємо, що поставлено на карту. На щастя, всі здорові, а тут ще й посилення отримали в обличчі екс-гравця «Вінниці» Дмитра Міщука. Часу на, так би мовити, вливання у колектив йому не знадобилося, оскільки це мій вихованець і з багатьма іншими нашими волейболістами грав раніше.

До речі, з цього приводу дещо жалкую, бо коли б мені сьогодні вдалося зіграти в команді всіх своїх вихованців - я би «Кажанам» точно не позаздрив! А так… Згоден, мені гріх жалітися, бо за складом виконавців «Еко-Дім» нині «Баркому» теж майже не поступається. Та на боці нашого суперника є перевага в тому сенсі, що він грає у Суперлізі проти куди більш сильних суперників, ніж ми у «вишці». Повірте, це дуже серйозний чинник!

Утім, у будь-якому разі ми віримо у власні сили і націлюємося на продовження переможних виступів у Кубку. Вже здолали тут срібного та бронзового призерів минулого чемпіонату - тож зупинятися на досягнутому не збираємося! Хоча, звісно, чудово розуміємо, що суперник у нас дуже серйозний…

Угіс КРАСТІНЬШ, головний тренер «Баркома-Кажани»:

- Підготовку вдалося провести чітко за планом. Всі гравці здорові, що радує найбільше. А психологічно?..

Звісно, болюча поразка від «Войводіни» в Кубку ЄКВ справді стала болючою. Там, у протистоянні із суперниками, котрі, як кажуть, спіймали кураж, наші гравці дещо розгубилися, і їм у кульмінаційних моментах елементарно не вистачило холоднокровності. Було дошкульно. Але було – та й минуло!

Сьогодні в нас на черзі – інший турнір, інші завдання та інший суперник. Дуже непростий, зазначу, суперник. Він має у своєму складі досвідчених виконавців, які за будь-якого розвитку гри спроможні приймати виважені рішення. Для перемоги над таким потребуватимуться всі наші досвід, індивідуальна майстерність і тактична грамотність. Та ми віримо в себе!

РОЗКЛАД та ТРАНСЛЯЦIЯ