Южненська команда уже вшосте виборола почесний приз. Цього разу, що називається, за явної переваги.

Квартет учасників жіночого «Фіналу чотирьох» зібрався якраз у тому складі, коли про інтригу у визначенні майбутнього володаря почесного призу можна було казати дуже сміливо. Зазвичай націлений лише на перемоги «Хімік», єдина, хто зумів здолати южненок у нинішньому сезоні – «Волинь-Університет-ОДЮСШ», напрочуд амбіційна у стінах місцевого Палацу спорту «Юність» - «Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ», а також непередбачувана «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ», яка останнім часом отримала солідне підкріплення. Чиї аргументи виявляться у підсумку вагомішими – про це можна було лише здогадуватися. Однак, попри сподівання, у всіх чотирьох матчах одна команда обов’язково суттєво переважала іншу, тож і рахунок скрізь вийшов однаковим – 3:0.

ПІВФІНАЛ

«ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ» - «ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ»

3:0 (25:14, 25:15, 29:27)

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Грицуняк (набрала 5 очок), Пасс (10), Пугач (5), Димар (8), Савченко (19), Лучко (12); Ніколайчук (л). Головний тренер – Володимир БУЗАЄВ.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Дрьомова (9), Хилюк, Міленко (18), Борознова (2), Ткаченко (1), Деніна (18); Ігнатова, Лях. Головний тренер  Віктор ТУРКУЛА. 

Всупереч очікуванням, запорізька команда здолала свого суперника досить легко. Вікторія Савченко та Поліна Пасс відверто знущалися з опоненток, майже не помічаючи їхні блоки та здобуваючи очко за очком. А у потрібні моменти, користуючись розважливими передачами Олени Грицуняк, «вистрілювали» й Лідія Лучко та Юлія Димар. Тож, фактично, «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» витримувала інтригу лише двічі. Перший раз – у двох третях стартової партії, коли Тетяна Хилюк непогано асистувала Інні Деніній, а вся команда відчайдушно працювала на прийомі. Другий – у кінцівці третього сету. Тернополяки поступалися, здавалося, безнадійно – 20:24, однак у цей момент на подачу вийшла Олександра Міленко, і її кручені параболи прийшлися опоненткам явно не до смаку. Однак на «більше-менше» запоріжанки відіграли трохи грамотніше, тож до четвертої партії справа, все ж, не дійшла. 

«ХІМІК» - «ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ»

3:0 (25:16, 25:19, 25:12)

«Хімік»: Дрозд (7), Напалкова (2), Дудник (6), Карпець (9), Микитюк (8), Бойко (21); Нємцева (л), Степановська, Великоконь (1), Хобер, Маєвська (1). Головний тренер Євген НІКОЛАЄВ.

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ксендзюк (7), Скрипник (6), Даньчак (5), Ужва (10), Рудик (3), Шевеля (5); Карасьова (л), Савонік. В.о. головного тренера  Сергій ФЕДОНЮК.

Цей матч за своїм сценарієм багато в чому нагадував попередній. Лучанки намагалися чинити гідний опір, але виходило це в них лише до середини кожного сету. Далі в їхніх діях неодмінно ставався провал, коли помилки набували тотального характеру. Відповідно, Діана Карпець і Дар’я Дрозд очевидно домінували під сіткою, а хльосткі «постріли» Юлії Бойко (благо, вивірені передачі Олени Напалкової це дозволяли!) ставали результативними із завидною регулярністю.

У третій партії гра у «Волинь-Університету-ОДЮСШ» узагалі розладилася остаточно – 3:0.

МАТЧ ЗА 3-тє МІСЦЕ

«ВОЛИНЬ-УНІВЕРСИТЕТ-ОДЮСШ» - «ГАЛИЧАНКА-ТНЕУ-ГАДЗ»

3:0 (25:18, 25:23, 25:17)

«Волинь-Університет-ОДЮСШ»: Ксендзюк (7), Скрипник (17), Даньчак (7), Ужва (20), Рудик (3), Шевеля (7); Карасьова (л), Савонік. В.о. головного тренера  Сергій ФЕДОНЮК.

«Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ»: Хилюк (2), Міленко (11), Борознова (6), Ткаченко (12), Деніна (8), Дрьомова (4); Лях (1), Ігнатова. Головний тренер  Віктор ТУРКУЛА. 

«Західне дербі» вийшло досить цікавим. Наче змовившись, тернополянки, як і южненки у попередньому поєдинку, намагалися всі свої подачі спрямовувати в бік Любові Ужви. Але бажаного результату це їм не принесло – Ужва вправлялася, вибачте за каламбур, досить вправно. Та ще й атакувала на «ура». Якщо ж додати, що з іншої діагоналі не менш продуктивно набирала очки Марина Скрипник, то проблеми «Галичанки-ТНЕУ-ГАДЗ» на блоці стають очевидними.

Щоправда, у другому сеті в колективі Віктора Туркули добряче запрацювала «гармата» юної Катерини Ткаченко. Не відставала й Інна Деніна. І якби ж до них приєдналася ще й загальновідомий бомбардир Олександра Міленко – лучанкам точно довелося б непереливки. Однак Олександра того дня чомусь відверто не була схожою на саму себе, і після провального початку – 0:4, 4:8, лучанки поступово відновили рівновагу – 9:9. Та коли Міленко таки видала три хвилини снайперської продуктивності, «Галичанка-ТНЕУ-ГАДЗ» знову зробила вагому заявку на виграну партію – 20:16. Далі – 22:20. Однак саме тут виблиснула досконалим прийомом ліберо Анастасія Карасьова, а Ужва та Скрипник невідпорними «цвяхами» довершили справу на користь своєї команди. Тож у третьому сеті помітно пониклі тернополянки на серйозну конкуренцію вже не спромоглися.

Таким чином, підопічні Богуслава Галицького, який, до речі, не приїхав до Запоріжжя через хворобу, завершили свої виступи у турнірі здобуттям бронзових нагород. 

volyn universytet

ФІНАЛ

«ХІМІК» - «ОРБІТА-ЗНУ-ОДЮСШ»

3:0 (25:20, 25:16, 25:21)

«Хімік»: Напалкова (5), Дудник (16), Карпець (15), Микитюк (7), Бойко (16), Дрозд (6); Нємцева (л), Степановська, Великоконь. Головний тренер  Євген НІКОЛАЄВ.

«Орбіта-ЗНУ-ОДЮСШ»: Грицуняк (2), Пасс (9), Пугач (4), Димар (12), Савченко (9), Лучко (6); Ніколайчук (л). Головний тренер – Володимир БУЗАЄВ.

Судді: Скібіцький (Львів), Босенко (Суми).

23 лютого. Запоріжжя. ПС "Юність". 900 глядачів. 

Запоріжнки націлювалися на успіх дуже серйозно. Це було дуже помітно ще з передматчевої розминки. Однак на іншій половині майданчику не менш серйозно готувалися южненки. Можливість виграти почесний трофей вшосте поспіль була для них добрим стимулом. Тож із самого початку на паркеті зав’язалася справжня дуель характерів...

Волейболістки «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» терпляче і настирливо шукали різні шляхи до вдалої гри. Ліберо Вікторія Ніколайчук, хоч і не без помилок, відчайдушно стелилася на прийомах і частенько піднімала в повітря дуже складні м’ячі. Далі Олена Грицуняк розважливо доводила їх до Юлії Димар, Поліни Пасс, Вікторії Савченко та Лідії Лучко, і ті частенько «прошивали» блоки опоненток. Але така картина тривала лише до середини кожного із сетів. Бо надалі у запоріжанок починалися помилки, за які южненки карали нещадно. Діана Карпець – на блоках, Катерина Дудник і Юлія Бойко – з діагоналей. Та й ліберо Христина Нємцева у ці моменти на командні відриви в рахунку напрацьовувала на совість. Тож «Хімік», вириваючись у кожній із партій на 5-6 очок уперед, надалі цєї переваги вже не втрачав.

Таким чином, незважаючи на завидні старання запоріжанок, за які ті справді заслужили відвертої похвали, колективний клас южненок виявився вищим. І незабаром, після тривалої церемонії вручення персональних відзнак (де, зокрема, приз MVP «Фіналу чотирьох» отримала Дар’я Дрозд), красень-кубок цілком справедливо пішов по руках переможниць. «Хімік» ушосте поспіль зберіг йому южненську прописку. Вітаємо!

orbitakhimik