На волейбольній мапі нашої країни про себе заявили кілька невідомих раніше колективів.

У шести містах країни відбулися матчі 1-го етапу національного Кубка, де на старт вийшли 23 команди. Як і слід було очікувати, тон у змаганнях задали, насамперед, представники вищої ліги. Але не обійшлося й без результатів, які можна назвати навіть сенсаційними.

У групі А, поєдинки якої відбувалися в Краматорську, завершилося прогнозовано. ВК «Бахмут-ШВСМ» та «Юракадемія-2» апріорі вважалися основними претендентами на здобуття путівок на наступного раунду змагань – вони їх і здобули, по черзі впевнено перегравши «Донбас» та «ДЮСШ-ДДМА». А ось їхнє очне протистояння вийшло напрочуд напруженим. Представники Бахмута виграли дві перші партії – 25:17 і 25:23, але потім харків’яни перехопили ініціативу та, зрештою, виграли загальну перемогу на тай-брейку – 25:19, 25:21, 16:14.

У групі Б, образно кажучи, балом правив господар цього туру ВК «Нікополь», який у трьох поєдинках віддав суперникам лише одну партію. Підопічні граючого тренера Андрія Муравчикова довели, що пильна увага до команди з боку місцевих керівників та спонсорів обов’язково знайде відображення у позитивних результатах. Тим більше, на День міста, святкування якого якраз відбувалося в Нікополі.

Не обійшлося без великої несподіванки і в групі В. ВК «Решетилівка» з однойменного містечка Полтавської області спромоглася здолати «ШВСМ-СумДУ», який лише через фінансові складнощі відмовився від участі у чемпіонаті Суперліги. Утім, якщо уважно подивитися на склад решетилівців, то «велика несподіванка» насправді зовсім не виглядатиме такою. Адже імена Віталія Сухініна, Богдана Оніпка, Ніка Сотника, Віталія Сосімовича та кількох інших виконавців справжнім шанувальникам волейболу відомі досить добре. І саме Сухінін (набрав 19 очок) та Сотник (18 очок) відіграли важливу роль у підсумковій перемозі над сумчанами – 3:1 (25:18, 25:17, 25:27, 25:23). Щоправда, колектив Володимира Бабкова теж пробився до наступного кола Кубка України, оскільки в іншому матчі не залишив шансів СК «Радіус СДЮСШОР №2».

У групі Г, що зібралася в Городку Хмельницької області, не віднайшлося рівних місцевому клубу «Епіцентр-Подоляни». Зібравши в своєму складі відомих майстрів – Максима Турика, Юрія Паласюка, Богдана Середу, Дмитра Надопту та інших, господарі туру здобули три переконливі перемоги. За друге ж місце, здавалося, боротимуться міцні представники «вишки» минулого сезону – «Олюртранс» та «Новатор-2-Прикордоник». Однак дещо несподівано їх обох здолав «ДСО-ТНЕУ», причому, що називається. фактично без варіантів. Отже, і тут не обійшлося без сюрпризу…

У групі Д, що змагалася у Вінниці, вправнішими за інших виявилися місцевий ВСК «МХП-Вінниця» та ВК «Політехнік-Одеса». Що ж до очного протистояння, то виявилося окрасою всього туру і завершилося перемогою одеситів на тай-брейку – 3:2 (26:24, 23:25, 25:19, 20:25, 15:6).

Нарешті, у групі Е, яку в себе приймало містечко Снятин Івано-Франківської області, путівки до наступного етапу національного Кубка здобули місцевий ВК «Покуття» та «Хотинські козаки». Отже, шановні вболівальники, починайте звикати до нових колективів на волейбольній мапі України!

Детальніше про матчі 1-го етапу Кубка України можна дізнатися за посиланням.