Визначилася вісімка команд, яка продовжить боротьбу за почесний трофей.

10-12 січня у чотирьох містах нашої країни відбулися поєдинки 3-го етапу Кубка України, які подарували кілька несподіваних результатів. Найбільш непередбачувані події, як і очікувалося, сталися у Бахмуті, де місцева команда створила справжню сенсацію…

У групі Л, котра грала у Бахмуті, фаворитами вважалися представники Суперліги – «Юракадемія» та «Буревісник-ШВСМ». Однак із цим рішуче не погодилися волейболісти місцевої однойменної команди. Можливо, позитивну роль для неї відіграв фактор рідних стін, але, насамперед, підопічних Олександра Мирного варто відзначити за неймовірний кураж та самовіддачу, що вони продемонстрували на майданчику у всіх трьох матчах. Відповідно, в усіх трьох, що називається, на характері здобули перемоги і сенсаційно вибороли путівку до наступного раунду змагань.

Так вже сталося, що фактично вирішальним у цій групі став стартовий поєдинок. Волейболісти Бахмута приймали досить потужну «Юракадемію», яка прибула в оптимальному складі. Щоправда, у поточному сезоні, коли команду очолив Сергій Коваленко, грі харків’ян постійно бракувало стабільності, проте навряд чи хтось очікував, що свої виступи у національному Кубку вони завершать, що називається, достроково. Однак саме так і сталося…

«Юристи» розпочали впевнено і, на повну задіявши бомбардирські здібності Івана Кривобока та Владислава Павлюка, легко взяли стартовий сет – 25:17. Проте надалі в їхніх діях щось розладилося, тоді як господарі майданчику, навпаки, заспокоїлися і заграли значно розважливіше. «Прорізався» разючий удар в Олександра Гайдаренка, на блоках його гідно підтримав Андрій Пасажін. Й ігрова ініціатива швидко перейшла до волейболістів «Бахмут-ШВСМ». «Нокаутувавши» харків’ян у другій партії – 25:15, вони відчули впевненість у власних силах і вже «на зубах» видряпали третю – 25:23

Утім, у складі «Юракадемії» дуже вчасно активізувався височенний Іван Черняк, котрий став головною персоною на паркеті у четвертому сеті. Його ефектний ейс, вдалі атаки першим темпом та кілька непробивних блоків багато в чому допомогли «юристам» прийти до тями і загострити інтригу по-максимуму – 25:20.

Тепер, здавалося, на тай-брейку відбуватиметься справжня «заруба». Але, хоч як дивно, у ці кульмінаційні хвилини у грі харків’ян виникли чергові негативні метаморфози, тоді як Олександр Гайдаренко (загалом набрав 16 очок), за підтримки суттєвих старань партнерів під сіткою (підопічні Олександра Мирного видали 18 результативних блоків!), своїх шансів не втрачав. Таким чином, 15:5 і загальні 3:2 – «Бахмут-ШВСМ» оформив першу несподіванку у турі…

…і продовжив чеканити їх у наступних матчах. Зокрема, його протистояння з іншим представником вищої ліги – «Політехніком-Одеса» - взагалі вийшло окрасою усього туру. Одесити, які, нагадаємо, у минулому сезоні були учасниками «Фіналу чотирьох» національного Кубка, однозначно націлювалися принаймні на повторення цього успіху. І хоча днем раніше вони зазнали поразки від «Буревісника-ШВСМ» - 0:3, своїх шансів не втратили. Тож на поєдинок із бахмутцями вийшли з настроєм «пан або пропав». І у запеклій боротьбі виграли перші два сети – 25:23 і 25:23. Важливі бали своїй команді приносили Владислав Тищенко та Владислав Христов (у підсумку набрали, відповідно, 15 і 14 очок), під сіткою «лютував досвідчений Андрій Маринченко (із своїх 14 очок одразу 8 він здобув на блоках), а у потрібні моменти нагадували про себе Віктор Азаров та Ігор Свірідов (по 10 очок)…

Однак знітити місцевих волейболістів їм не вдалося. Ті від локальних невдач не «розклеїлися», а, навпаки, оперативно зробили правильні висновки. Тож у подальшому дещо перебудували власні дії, що позначилося й на сценарії поєдинку. Не пішло у Гайдаренка – статус бомбардирів у нього перебрали на себе Микита Арбузов (загалом набрав 16 очок), Павло Бороздін (14 очок) та Артемій Корнєєв (12 очок). Двоє останніх ще й по чотири ейси видали – помітили, що на прийомі почав помилятися той же Тищенко. І ось вже «Бахмут-ШВСМ» відігрався – 25:20 та 25:19.

На тай-брейку «Політехнік-Одеса» двічі виривався вперед – 3:0 і 9:6. Та за тим неодмінно слідували тайм-аути Олександра Мирного, після чого його підопічні відігравалися. А у кульмінаційний момент, за рахунку 13:13, два вирішальних розіграші краще провели вже бахмутці. Тож 15:13, чергові 3:2 – і вони ще на крок наблизилися до виходу у наступний раунд турніру.

Все мали вирішити результати останнього змагального дня. Адже ще не втратила шансів «Юракадемія», хоча напередодні зазнала чергової поразки, цього разу від «Буревісника-ШВСМ» - 2:3. Бо, в разі перемоги над «Політехніком-Одеса» з рахунком 3:0 або 3:1, у харків’ян залишалася можливість у підсумку випередити бахмутців. Та вони зі своїм завданням вчергове не впоралися, вигравши в одеситів лише 3:2. Таким чином, команді Олександра Мирного у протистоянні з представником Чернігова, котрий уже забронював собі путівку до вісімки найсильніших у Кубку, достатньо було виграли одну партію. Але господарі туру вже відчули такий смак до перемог, що здолали представника Суперліги значно переконливіше – 3:0. І, хоч як дивно, вийшли до наступного раунду Кубка України з першого місця у цьому квартеті. Хто б міг подібне передбачити до початку матчів!..

У групі М, матчі якої проходили в Житомирі, також сталася певна несподіванка. Тут місцеві «Житичі-ЖНАЕУ» спромоглися завдати поразки діючому володарю престижного трофею та головному претенденту на тріумф у нинішньому розіграші – «Барком-Кажанам». При цьому житомиряни, яких із капітанською пов’язкою вперше вивів на паркет досвідчений Микола Рудницький (наставник Сергій Терейківський повідомив, що колишній капітан та один із найкращих бомбардирів Володимир Мірчев уже не в команді, і вона підшукує йому заміну!), видали волейбол досить пристойного рівня. Дедалі краще порається із роллю основного бомбардира Володимир Остапенко (цього разу він набрав 17 очок, із них 8 – на блоках), блискучий відсоток реалізації – 70(!) видав той же Рудницький (12 очок, із них 4 – на блоках), якісно попрацювали на прийомах ліберо Анатолій Хваста, Микита Лубан та Олександр Наложний. Тож львів’яни, які аж ніяк не відбували номер, а Юрій Томин відзначився добрих 18 разів, завдати вирішального удару на свою користь не спромоглися – 1:3 (25:23, 22:25, 23:25, 18:25).

Щоправда, справжньої сенсації у Житомирі не сталося, оскільки в наступних матчах і «Барком-Кажани», і «Житичі-ЖНАЕУ» здолали представника першої ліги «Епіцентр-Подоляни» (відповідно, 3:0 і 3:1) та дружньо прокрокували до наступного етапу Кубка України.

У групі Н, матчі якого приймали Суми, місцевий «ШВСМ-СумДУ» нічого не зміг протиставити «Серцю Поділля» та ВК «Покуття» - по 0:3.

А в групі О, баталії якої відбувалися у Полтаві, ВК «Нікополь» не вдалося скласти гідну конкуренцію, відповідно, ВК «МХП-Вінниця» та ВК «Решетилівка» - по 0:3.

Таким чином, до 4-го етапу Кубка України пробилися ВК «Бахмут-ШВСМ», «Буревісник-ШВСМ», «Житичі-ЖНАЕУ», «Барком-Кажани», «Серце Поділля», ВК «Покуття», ВК «МХП-Вінниця» та ВК «Решетилівка». Чвертьфінальні матчі відбудуться 6-9 лютого. Місця їхнього проведення та склади двох груп будуть визначені шляхом жеребкування.

Детальніше про матчі 3-го раунду чоловічого Кубка України можна дізнатися за посиланням.