Тепер майбутній «Фінал чотирьох» вбачається неймовірно інтригуючим.

Протягом трьох днів у Полтаві та Житомирі вирували достатньо цікаві волейбольні баталії, де були і принципові дуелі, і захопливі «п’ятихатки», і несподіванки. Щоправда, зрештою успіху досягли якраз ті колективи, від яких цього очікували з найбільшою долею вірогідності. Зате тепер «Фінал чотирьох» очікується ще той, адже путівки до нього виборов квартет найсильніших, за підсумками регулярного чемпіонату Суперліги, команд…

У групі П в Полтаві «Барком-Кажани» переконливо довели, що перше місце за фінішем «регулярки» посіли не випадково. Колектив Угіса Крастіньша продемонстрував достатньо раціональний, атлетично-мобільний і видовищний волейбол, завдяки чому впевнено обіграв усіх трьох суперників у мінімальних дев’яти сетах. При цьому окремо слід відзначити чергову хорошу результативність албанця Антона Квафарени, а також дуже продуктивні старання під сіткою центральних блокуючих збірної України – Юрія Семенюка і Максима Дрозда. До речі, у заключному матчі з ВК «МХП-Вінниця», який для обох команд уже нічого не вирішував, і їхні наставники дали можливість перепочити багатьом своїм лідерам, Семенюк залишився і відпрацював на совість, записавши до свого активу 12 очок (із них 5 – на блоках).

Натомість представнику Тростянця у вирішальному протистоянні за другу путівку з групи до «Фіналу чотирьох» довелося витримати шалений тиск з боку одного з лідерів вищої ліги – ВК «Решетилівка». Отримавши хорошу підтримку вболівальників у стінах домашнього спорткомплексу Заводу медичного скла, підопічні Сергія Побережченка розважливо зробили ставку на найдосвідченіших своїх виконавців. І ті, що називається, марку тримали гідно. Зокрема, Віталій Сухінін у підсумку відзначився 18 разів (із них 4 – ейсами), а Євген Капаєв – 13. Належним чином їм допомагав молодий Нік Сотнік, набравши 10 очок. Але, хоч як прикро місцевим уболівальникам, запалу лідерів вистачило лише для успіху в третій партії. Бо у складі ВК «МХП-Вінниця» феєричний поєдинок провів його капітан Артем Скороход, який сміливо брав на себе ініціативу у завершальній стадії атак і «вистрілював» невідпорно. 9 набраних ним очок із 21 загального багато в чому допомогли тростянчанам буквально «видряпати» стартовий сет, а ще 7 – зробити вирішальний ривок у кінцівці четвертої партії.

Таким чином, вирвавши перемогу – 3:1 (25:23, 25:14, 19:25, 25:22), ВК «МХП-Вінниця» достроково забезпечив собі право прокрокувати до «Фіналу чотирьох» разом із «Барком-Кажанами», залишивши позаду і той же ВК «Решетилівка», і здоланий раніше (3:0) «Буревісник-ШВСМ»…

У групі Р в Житомирі у центрі уваги опинилося протистояння ВК «Житичі-ПНУ» з «Епіцентр-Подолянами». Його принциповість підігрівалася фактом нещодавньої поразки городочан від житомирян у заключному турі регулярного чемпіонату (2:3), за яке достроковий півфіналіст Суперліги однозначно націлювався взяти реванш. Благо, залікували травми та повернулися до складу його основні бомбардири – Юрій Томин та Володимир Сидоренко. Вони й розпочали, що називається, з місця у кар’єр, багато в чому забезпечивши «подолянам» успіх у стартовому сеті. Але далі, хоч як дивно, мало не сталося точнісіньке «дежа в’ю» вищезгаданого поєдинку. Адже зараз, як і в ньому, коли у другій партії на подачу вирушив боснійський легіонер «Житичів-ПНУ» Ален Дідовіч, його команда спромоглася виграти 8 очок поспіль і тим самим докорінно змінила сценарій запеклого двобою. Дідовіч і сам «спалахнув» (у підсумку відзначився 17 разів), і партнерів змусив. Насамперед, Віталія Бондара (відзначився 20 разів) та нев’янучого 39-річного ветерана Миколу Рудницького (13 очок), чиї блискавичні «перші темпи» відверто вражали…

Проте Томин (загалом набрав 22 очки) і Сидоренко (11 очок) продовжили нещадно «бомбардувати» захисні порядки опонентів, а починаючи з третього сету до них підключився на повну і Дмитро Сухінін (12 очок). Відповідно, поєдинок знову перекочував у тай-брейк, але тепер уже вирішальне слово у ньому залишилося за підопічними Юрія Мельничука – 3:2 (25:21, 14:25, 25:21, 21:25, 15:11). Хоча, хтозна, чим все завершилося, якби не жахливих 27 (!) помилок господарів майданчику на власних подачах…

Наступного дня волейболістам з Хмельницької області, дещо несподівано, довелося пережити чимало неприємних хвилин у протистоянні з молодими талантами із ВСК «МХП-Вінниця». Хоча, не так уже й несподівано, оскільки напередодні ті на неймовірному куражі та шаленій мобільності спромоглися обіграти об’єктивно потужніше за потенціалом «Серце Поділля». Відповідно, в разі такої ж звитяги і в дуелі з «Епіцентр-Подолянами», вони вже по-справжньому сенсаційно гарантували б собі вихід до «Фіналу чотирьох».

Ось підопічні Олександра Фролова й спробували шокувати маститих опонентів власною агресивністю. У цьому сенсі яскраво виділялися Сергій Міщенко та Михайло Якушенко. Саме у першому сеті Міщенко записав на свій рахунок 8 очок із загальних 12, а Якушенко – 7 із загальних 13. Однак городочани цей тиск витримали, і невдовзі, призвичаївшись до манери дій суперників, одразу ж віднайшли у власному арсеналі достатню кількість дієвих контрзасобів. Відповідно, їхня гра швидка набула не лише продуктивної раціональності, але й креативної феєричності. Тож у двох наступних сетах волейболісти Городка видали своїм опонентам цілу серію різноманітних тактико-технічних майстер-класів. Як наслідок – 3:0 (25:22, 25:15, 25:13) – і вони достроково забронювали за собою одну з двох путівок до «Фіналу чотирьох».

Оскільки ж «Серце Поділля», доклавши максимум зусиль, таки зазнало поразки і від ВК «Житичі-ПНУ» - 0:3 (22:25, 23:25, 19:25), то доля другої путівки вирішувалася у протистоянні житомирської команди з ВСК «МХП-Вінниця». Але втрачати свого підопічні Сергія Терейковського аж ніяк не збиралися, тому, на повну задіявши «гармати» Бондара (набрав 17 очок) та Дідовіча (14 очок), шансів суперникам не залишили – 3:0 (25:12, 25:23, 25:18).

Отже, у майбутньому «Фіналі чотирьох» боротьбу за почесний трофей поведуть «Барком-Кажани», ВК «МХП-Вінниця», «Епіцентр-Подоляни» та ВК «Житичі-ПНУ».