Команда з Кам’янського перервала семирічну гегемонію южненського «Хіміка».

Нинішній «Фінал чотирьох» у Кам’янському став достатньо прогнозованим у півфіналах та матчі за третє місце, натомість подарував вирішальне протистояння, яке за своїм сюжетом і напругою стало справжньою прикрасою усього турніру. Ну, а головне – воно визначило нового володаря почесного призу, таким чином, оформивши чергову історичну сторінку в літопису вітчизняного клубного волейболу…

ПІВФІНАЛ №1 

«ХІМІК» - «РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ» - 3:0 (25:12, 25:18, 25:20)

«Хімік»: Фролова (набрала 6 очок), Скрипак (5), Яковчук (9), Маєвська (9), Хобер (10), Бойко (14); Нємцева (л), Степановська, Снід (5), Кириченко (2), Еммель (2), Великоконь. Тренер – Євген НІКОЛАЄВ.

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Дуб’янська (1), Єфременко (12), Котар (4), Паршина (1), Дударенко (6), Хорольська (5); Росоха (л), Лустюк (л), Довгополюк (9), Коломієць. Тренер – Сергій ТИМЧАК.

Кращий гравець у складі «Хіміка» - Юлія БОЙКО.

Кращий гравець у складі «Регіни-МЕГУ-ОШВСМ» - Анна ДОВГОПОЛЮК.

regina - khimik

ПІВФІНАЛ №2

СК «ПРОМЕТЕЙ» - «АЛАНТА» - 3:0 (25:17, 25:11, 25:19)

СК «Прометей»: Дудник (11), Мелюшкіна (5), Крайдуба (16), Санчез (8), Дрозд (9), Кітіпова (1); Венегас (л), Сільченкова (4), Харчинська (1), Мазенко (1), Політанська. Тренер – Іван ПЄТКОВ.

«Аланта»: Баєва (4), Яворська (4), Кочеткова (7), Литвиненко (9), Мосціцька (6), Леженкіна; Васильєва (л), Мчедлішвілі (4), Олійник (2), Волченко, Перетятько, Букацелі. Тренер – Ольга ПОПОВИЧ.

Кращий гравець у складі СК «Прометей» - Анастасія КРАЙДУБА.

Кращий гравець у складі «Аланти» - Поліна КОЧЕТКОВА.

В обох протистояннях фаворити були очевидними апріорі, і вони справді достатньо впевнено підтвердили свій статус. Зокрема, «Хімік», навіть незважаючи на відсутність у старті кількох основних виконавиць, від самого початку заволодів ініціативою завдяки належній тактичній дисципліні, значно ліпшій колективній мобільності та відмінній роботі зв’язки Ольга Скрипак – Юлія Бойко. Натомість, СК «Прометей» зробив основну ставку на індивідуальний клас своїх провідних майстрів, насамперед – Анастасії Крайдуби, дійових контраргументів чому в «Аланти» не віднайшлося.

Відповідно, основні претенденти на здобуття авторитетного трофею вирушили готуватися до очного «бойовика», а історичні півфіналісти – до поєдинку за перші у своїй історії кубкові бронзові медалі…

ЗА 3-тє МІСЦЕ

«РЕГІНА-МЕГУ-ОШВСМ» - «АЛАНТА» - 3:0 (25:16, 25:19, 25:18)

«Регіна-МЕГУ-ОШВСМ»: Хорольська (8), Дуб’янська (6), Єфременко (13), Котар (5), Довгополюк (10), Дударенко (15); Лустюк (л), Росоха (л), Тимчак. Тренер – Сергій ТИМЧАК.

«Аланта»: Баєва (5), Яворська (3), Кочеткова (12), Литвиненко (9), Мосціцька (5), Леженкіна (1); Васильєва (л), Мчедлішвілі (1), Олійник, Перетятько (1), Букацелі, Волченко. Тренер – Ольга ПОПОВИЧ.

Кращий гравець у складі «Регіни-МЕГУ-ОШВСМ» - Ангеліна ДУБ’ЯНСЬКА.

Кращий гравець у складі «Аланти» - Євгенія БАЄВА.

Наявність у складі більшої кількості виконавиць із солідним досвідом виступів на найвищому національному рівні стала вирішальним фактором у достатньо впевненій перемозі «Регіни-МЕГУ-ОШВСМ». Насамперед, це позначилося на якості дій в усіх основних компонентах гри – подачах, прийомах, блоках… Рівнянки показали в них ліпші показники, тим самим змусивши суперниць припуститися більшої кількості помилок. І хоча дніпрянки, до їх честі, боролися самовіддано та шукали свої шанси до останнього, але у сприятливі моменти для вдалих контрривків неодмінно починали чудити.

Ще один показовий момент: реалізація атак волейболісток «Регіни-МЕГУ-ОШВСМ» фактично в усіх (крім однієї) склала вище 50 відсотків, а у спортсменок «Аланти» - з точністю до навпаки.

Таким чином, перше в своїй історії сходження на бронзову сходинку кубкового п’єдесталу пошани представниці Рівного забезпечили собі цілком заслужено.

regina-megu

ФІНАЛ

СК «ПРОМЕТЕЙ» - «ХІМІК» - 3:1 (16:25, 25:21, 25:20, 25:20)

СК «Прометей»: Санчез (8), Дрозд (1), Кітіпова (8), Дудник (5), Мелюшкіна (9), Крайдуба (29); Венегас (л), Сільченкова (6), Франкевич (2), Харчинська, Політанська. Тренер – Іван ПЄТКОВ.

«Хімік»: Снід (6), Кириченко (25), Бойко (14), Фролова (7), Скрипак (4), Еммель (4); Нємцева (л), Степановська, Яковчук, Микитюк 91), Маєвська (2), Хобер (1). Тренер – Євген НІКОЛАЄВ.

Кращий гравець у складі СК «Прометей» - Лора КІТІПОВА.

Кращий гравець у складі «Хіміка» - Ольга СКРИПАК.

Приз MVP усього «Фіналу чотирьох» - Анастасія КРАЙДУБА.

anastasiya craiduba

Антураж вирішального поєдинку вийшов вражаючим: персональна увага з боку керівників Дніпропетровської обласної держадміністрації та Обласної Ради в особах, відповідно, Валентина Резниченка та Миколи Лукашука, яскраві групи підтримки обох суперників та максимальна наповненість інших дозволених місць на трибунах, а головне – неймовірна інтрига, що заполонила арену спорткомплексу «Прометей» буквально від і до. Для всіх було очевидним, що, попри різні аргументи, насправді шанси конкурентів на тріумф апріорі складали 50 на 50. Хто своїми можливостями скористується вправніше - оце і було питанням усіх питань…

Зрозуміло, що пам’ять про торішню поразку в цьому ж залі у півфінальному «голлівудському трилері» (2:3) та величезна відповідальність за нинішній результат від початку тиснули на психологічний настрій волейболісток Кам’янського максимально потужно. І южненки, які почувалися дещо спокійніше, спробували скористатися цим на всі сто, зробивши ставку на вражаючий «бліц-криг»…

Вийшло – краще не забажаєш! Поки кам’янчанки намагалися позбутися стартового хвилювання, опонентки спрямували на них серію блискавичних атак з «гарматними» ударами Ганни Кириченко та Юлії Бойко, котрі «прошивали» чужі блоки наче ніж крізь масло. У відповідь же підопічним Івана Пєткова і зупинити ту штурмову кавалькаду «Хіміка» не вдавалося, і в самих у атаках мало що виходило. Тож завершилося повним розгромом.

Здавалося, тепер волейболісткам з Южного і карти в руки. Однак, хоч як парадоксально, господарки майданчику не «зламалися». Та й узагалі, вже не раз ставалося так, коли чим у скрутнішу ситуацію втрапляв на майданчику СК «Прометей» - тим продуктивнішими ставали намагання гравців докорінно змінити розвиток подій на ньому. Так було в двох поєдинках із «Хіміком» у рамках регулярного чемпіонату Суперліги, так сталося і нині. І тут, перш за все, вболівальники команди з Кам’янського мають дякувати легіонеркам – ліберо Шарі Венегас та зв’язуючій Лорі Кітіповій. У наступній партії перша з них, у феєричних кидках, взялася повертати до гри вже безнадійні, здавалося, м’ячі, а друга – перетворювати їх на ювелірні передачі в напрямку, насамперед, Крайдуби, чия «гармата», нарешті, заголосила на повну. Напрочуд вдало увійшла у гру Катерина Сільченкова, котра замінила незрозуміло безпорадну, попервах, Катерину Дудник. І вже спільними зусиллями всі «прометейчики» налагодили ефективність блоків.

prometey khimik

А ось у «Хіміка» легіонерки явно недопрацювали. Значно ліпшої продуктивності під сіткою очікувалося від центральної блокуючої Джасмін Снід, ну, а догравальниця Тайнара Еммель цей матч взагалі абсолютно провалила. 4 набрані очки при чотирьох неточних подачах і п’яти влучаннях у чужі блоки (без жодного результативного – власного!) – залишається лише дивуватися, чому наставник Євген Ніколаєв настирливо довіряв їй місце на майданчику майже до останнього…

Поки зв’язуюча южненок Ольга Скрипак героїчною креативністю намагалася розводити атаки Кириченко і Бойко, принаймні, від потрійних блоків – «Хімік» ще тримався. Але, так і не «зачепившись» за другий сет, надалі семиразові володарки Кубка України втрачали шанси стати восьмиразовими дедалі очевидніше. Інтригу підтримували вже, насамперед, помилки кам’янчанок, котрі чомусь виникали серійно. Проте коли рахунок ставав майже рівним, підопічні Івана Пєткова віднаходили сили і засоби тікати у вирішальні ривки…

Отже, після Суперкубка, СК «Прометей» заслужив право на повну відсвяткувати завоювання другого солідного трофею у своїй поки доволі короткій історії існування. «Хіміку» же тепер залишається максимально зосередитися на збереженні за собою титулу діючих чемпіонок Суперліги…

P.S. Варто додати, що, завдяки зусиллям організаторів «Фіналу чотирьох», найкращі гравці всіх команд за підсумками кожного матчу отримали ваучери на 5 тисяч гривень, а Анастасія Крайдуба, як MVP усього турніру, напрацювала на 10 тисяч. Непогані додаткові «стимули»!

cup of ukraine