В Одесу повернувся великий волейбол. Спорткомплекс СКА прийняв один з турів чоловічої вищої ліги.

ЗГІДНО ІЄРАРХІЇ

Ієрархія в квартеті, які грав в Одесі, буда доволі таки прогнозованою. Ії можна було визначити з ігор Кубку України, де всі ці команди брали участь. Так, «Екодім» як претендент на вихід у вищу лігу, так принаймні визначив його статус головний тренер ВК «Вінниця» Олександр Бондаренко, був явним фаворитом, а НУФВСУ – явним аутсайдером. А ось «Заваір» та СК «Херсон-Сіті» - команди приблизно рівного класу. Таким був передстартовий розклад, і він підтвердився на майданчику. «Екодім» здобув три впевнених трисетових перемоги, столичні студенти – тричі впевнено програли. А найцікавішою – і єдиною чотирьохсетовою – вийшла якраз гра між херсонцями та одеситами.

Треба відзначити, одеській вболівальник скучив за волейболом і кожного дня заповнював трибуни ігрового залу спорткомплексу СКА, особливо в суботу, коли «Заваір» грав з «Екодімом». Щоправда, боротьби тут не вийшло.

ЦЕНТРАЛЬНИЙ МАТЧ

Вболівальники цілком могли розраховувати на успіх своєї команди у неділю. В першому сеті одесити виправдовували ці надії. Вони грали надійно, не дозволяючи собі помилятися – 10:8, 14:10, 21:16 та 25:18. Завершили партію два подвійних блок у виконанні Віктора Щеколюка та Олександр Горбачова.

У другій партії на подачі того ж Щеколюка одесити відразу захопили перевагу – 5:2. Але розвити стартовий заділ не вдалося - з виходом на подачу срібного призера юніорського чемпіонату Європи-2016 Кирила Лиходіда гра херсонці навіть вийшли вперед. Після ейсу Лиходіда суперники пішли на перерву з двоочковою перевагою херсонців – 8:6. Втім, доля партії вирішувалося у кінцівці. 20:19, 20:21, 22:21, 22:22. Після помилки одеситів на прийомі команди надалі обмінювалися своїми зйомами – у складі «Заваіра» це робив досвідчений Сергій Пересунчак – поки господарі майданчику знову не помилися на прийомі. 26:24 – на користь херсонців. І, як показав подальший розвиток подій, цей сет став визначальним

Після цього «Заваір» втратив впевненість в своїх діях, особливо це було помітно на прийомі, який залишав бажати багато кращого. В третьому сеті «Заваір» поступився майже без боротьби. Додала негативних емоцій травма, яку отримав в останньому розіграші Арсеній Маловічко.

В четвертій партії підопічні Максима Пархоменка стартували також, як і другому сеті – 5:2, але й в аналогічному стилі дозволили супернику наздогнати, на цей раз на подачі Дмитра Семена. Далі рівна боротьба – 9:9, 11:11, 12:12. І в цей момент у одеситів, схоже, зникли сили. Вони програли довготривалий розіграш, після чого відставання стало рівним двом очкам – 12:14. Цього виявилося достатнім. Далі ще серія помилок – 21:25. Херсонці здобули важливу в турнірному плані перемогу.

ФОТО МАТЧУ

КОМЕНТАРІ

Костянтин БІЛИЙ, головний тренер СК «Херсон-Сіті»:

- Ми розібрали суперника, і хлопці виконали установку на гру. Ключовою стала друга партія – при рахунку 23:23 ми змогли вирішити долю партії на свою користь. В цілому, перемога була досягнута за рахунок командних дій. Взагалі, перемоги куються на тренуваннях. Ми ретельно готувалися до цього туру. Було важливо добре стартувати. Молоді волейболісти впоралися з емоціями і показали той волейбол, який ми готували упродовж півтора місяця.   

- Якою мірою розраховувати на срібного призера юніорського чемпіонату Європи Кирила Лиходіда, який раніше працював в системі «Локомотиву»?

- Зазначу, що всі хлопці, які грають у херсонській команді, пройшли школу «Локомотиву», а я був тренером в цій системі, тобто всі вони пройшли через мої руки. Що стосується Кирила, то  він останні два сезони виступав на правах оренди за «Бахмут», нещодавно отримав добрий міжнародний досвід на юніорському Євро, тож розраховуємо на нього як на лідера. Сподіваємося, що він виросте в гравця національної збірної. Працюватимемо над цим.

- Які цілі ставляться перед командою в цьому чемпіонаті?

- Ми ставимо максимальні задачі. Націлюємося на потрапляння в першу «четвірку». Все залежатиме від наших можливостей, зокрема фінансових. Але думаю, що ми з цим впораємося і достойно зіграємо в цьому чемпіонаті, тобто виконаємо поставлені задачі.

Максим ПАРХОМЕНКО, головний тренер «Заваіра»:

- Що не вийшло в матчі з «Херсон-Сіті»?

- В першу чергу, подача-прийом. Ані подачі, ані прийому сьогодні не було - провалили прийом, провалили подачу. І відповідно, коли немає прийому, не були задіяні перші темпи, а крайнім нападникам приходилося грати на складних м’ячах, на шести, або на чотирьох руках.

- Дуже багато було простих помилок…

- Так, згодний. Для цього ж причини. Ми тренуємося всього тричі на тиждень, адже всі хлопці працюють, і це позначається на діях команди. Немає зіграності, припускаємося чимало безглуздих помилок.

- Що скажете про виступ команди в одеському турі?

- В домашньому турі націлювалися обіграти херсонську та київську команди та достойно показати себе у матчі з вінницьким колективом. Нажаль, задачу ми цю не виконали. Тож працюватимемо над помилками.

- На що може розраховувати одеська команда у цьому сезоні?

- Поки складно говорити, адже ми не бачили інших учасників. Перед командою стоїть задача потрапити в четвірку. Складно, але задачу ніхто не відміняв.

ВИЩА ЛІГА. 1-Й ТУР. ОДЕСА. 28-30 ЖОВТНЯ 

ДЕНЬ ПЕРШИЙ 

«Екодім» - СК «Херсон-Сіті» - 3:0 (25:16, 25:16, 25:16)

«Екодім»: Вітковський, Матус (к), С.А. Кушнір, Черняк, Сидоренко, Ставнійчук; Дорош (л), Суліма, Мазенко, Олійниченко. Тренер – Валерій Копилов.

«Херсон»: Пасажін, Волков, Сірий, С.Василенко, Лиходід (к), Богдан; Гужва (л), Семен (к), Єгоров, М.Василенко, Кривошпиков. Тренер – Костянтин Білий.

Тривалість матчу: 62 хв. (21+21+20).

Судді: М.Хвас (Рівне), В.Копач (Вінниця).

Кращі гравці (версія ФВУ): Сидоренко – Пасажін.

28 жовтня. Одеса. Спорткомплекс СКА. 76 глядачів.

«Заваір» - НУФВСУ – 3:0 (25:19, 25:14, 25:17)

«Заваір»: Чечін, Пересунчак (к), Щекалюк, Лисяний, Горбачов, Акінін; Серебряков (л), Христов, Маловічко, Сергієнко. Тренер – Максим Пархоменко.

НУФВСУ: Палько, Бовсуновський, Дмитрук (к), Соловей, Карвацький, Перейма; Малаєв (л), Острогляд, Дурдас. Тренер Братчик. 

Судді: В.Копач (Вінниця), М.Хвас (Рівне).

Тривалість матчу: 60 хв. (19+21+20)

Кращі гравці: Акінін  - Дмитрук.

28 жовтня. Одеса. Спорткоплекс СКА. 120 глядачів.

ФОТО МАТЧА

ДЕНЬ ДРУГИЙ 

СК «Херсон-Сіті» - НУФВСУ – 3:0 (25:13, 25:18, 25:17)

«Херсон»: Пасажін, Волков, Сірий, Семен (к), Лиходід, Богдан; Гужва (л), С.Василенко, М.Василенко, Кривошпиков. Тренер – Костянтин Білий.

НУФВСУ: Палько, Порхун, Дмитрук (к), Соловей, Карвацький, Перейма; Малаєв (л), Дурдас. Тренер – Віталій Братчик.

Судді: В.Копач (Вінниця), М.Хвас (Рівне).

Тривалість матчу: 59 хв. (19+19+21)

Кращі гравці: Сірий – Дмитрук.

29 жовтня. Одеса. Спорткоплекс СКА. 65 глядачів.

«Екодім» - «Заваір» – 3:0 (25:17, 25:17, 25:10)

«Екодім»: Вітковський, Матус (к), С.А. Кушнір, Черняк, Сидоренко, Ставнійчук; Дорош (л), Суліма, Мазенко, Олійниченко. Тренер – Валерій Копилов.

«Заваір»: Чечін, Пересунчак (к), Щекалюк, Лисяний, Горбачов, Акінін; Серебряков (л), Христов, Ярощук, Маловічко, Сергієнко. Тренер – Максим Пархоменко.

Судді: М.Хвас (Рівне), В.Копач (Вінниця).

Тривалість матчу: 55 хв. (17+21+17)

Кращі гравці (версія ФВУ): Матус – Чечін.

29 жовтня. Одеса. Спорткомплекс СКА. 300 глядачів.

ДЕНЬ ТРЕТІЙ 

НУФВСУ – «Екодім» - 0:3 (17:25, 13:25, 13:25)

НУФВСУ: Палько, Бовсуновський, Дмитрук (к), Острогляд, Карвацький, Любич; Малаєв (л), Соловей, Порхун, Асанді. Тренер – Віталій Братчик.

«Екодім»: Мазенко, Суліма, С.А. Кушнір, Черняк, Олійниченко, Сидоренко; Дорош (л), Суліма, Мазенко, Олійниченко. Тренер – Валерій Копилов.

Тривалість матчу: 45 хв. (15+15+15).

Судді: М.Хвас (Рівне), В.Копач (Вінниця).

Кращі гравці (версія ФВУ): Перейма – С.А.Кушнір.

30 жовтня. Одеса. Спорткомплекс СКА. 60 глядачів.

 

«Заваір» - СК «Херсон-Сіті» - 1:3 (25:18, 24:26, 15:25, 21:25)

«Заваір»: Чечін, Пересунчак (к), Щекалюк, Маловічко, Горбачов, Акінін; Серебряков (л), Христов, Сергієнко, Лисяний, Сергієнко. Тренер – Максим Пархоменко.

«Херсон»: Пасажін, Волков, Сірий, Семен (к), Лиходід, Богдан; Гужва (л), С.Василенко, М.Василенко. Тренер – Костянтин Білий.

Судді: В.Копач (Вінниця), М.Хвас (Рівне).

Тривалість матчу: 96 хв. (20+26+23+27)

Кращі гравці: Горбачов – Лиходід.

30 жовтня. Одеса. Спорткоплекс СКА. 180 глядачів.