На чотири путівки до квартету найсильніших реально претендують шість команд.

Хоч як дивно, але перед заключним туром у регулярному чемпіонаті жоден з його учасників не забезпечив собі путівки до «Фіналу чотирьох». Хоча явними претендентами вбачалися принаймні два колективи – ДСО-ТНЕУ і СК «Прибилів». Та у передостанньому турі вони синхронно зазнали сенсаційних поразок і, таким чином, свої очевидні, здавалося, місця у квартеті найсильніших поставили під певний сумнів…

Давайте спочатку пригадаємо основні події того самого передостаннього туру, матчі якого відбулися 14-15 березня вже за відсутності на трибунах глядачів. Спочатку маху дав СК «Прибилів». В Ужгороді він зустрівся зі «Спартаком» із Сваляви, який до того програв усі свої десять поєдинків, узявши в них лише шість сетів. Відповідно, здавалося, підопічні Костянтина Лисейка прибули за легкою перемогою. І перша партія, що колектив із Тлумача впевнено завершив на свою користь – 25:11, це припущення повністю підтвердила. Тож хоча у наступній суперники відігралися – 25:20, незабаром локальні лідери чемпіонату знову без особливих складнощів вийшли вперед – 25:21.

Проте далі – наче коса натрапила на камінь. Волейболісти СК «Прибилів» раптово почали припускатися купи помилок, які спартаківці безжально використовували. І перевели протистояння у тай-брейк – 25:21. Там тлумачівці вигравали – 9:7, однак надалі примудрилися прогавити п’ять очок поспіль, і врятувати матч їм уже не вдалося – 11:15 та, відповідно, 2:3…

Поки шанувальники волейболу шоковано сприймали ту новину, грянула нова сенсація. У рідному залі в Тернополі ДСО-ТНЕУ приймав «Інваспорт-Метеор», який у чемпіонаті добре стартував, але надалі зазнав купи поразок поспіль. Відповідно, навряд чи хтось очікував від підопічних Юрія Грицюти успішного «сплеску». Ймовірно, не очікували й самі тернополяни, які, втім, були мало схожими самі на себе. І хоча Володимир Мірчев приніс їм добрих 18 очок, у захисті підопічні Юрія Кравцова відверто провалилися. Звідси й намалювалася підсумкова перемога «Інваспорт-Метеора» - 3:1 (25:16, 25:15, 23:25, 25:20).

Таким чином, замість здобути важливі перемоги і, відповідно, достроково забезпечити собі участь у «Фіналі чотирьох», СК «Прибілів» і ДСО-ТНЕУ дозволили опонентам скористатися їхніми осічками та загострити інтригу по-максимуму. Судіть самі: на даний момент «Політехнік-Одеса», як і ДСО-ТНЕУ, після 11 матчів налічує в активі 9 перемог, однак перша команда має перевагу за набраними очками – 27 проти 26. СК «Прибилів» же, із трьома поразками в пасиві і 25-ма очками в активі, посідає в таблиці третю сходинку. Йому в потилицю дихає ВСК «МХП-Вінниця» - ті ж 8 перемог, однак 24 очки. Стільки ж перемог, але лише 20 очок, має у своєму активі ВК «Бахмут-ШВСМ». Нарешті, не втратила надій заскочити в підсумку до «Фіналу чотирьох» і «Булава» - в її активі 7 перемог і 20 очок.

Турнірна таблиця після 6-го туру

turnirna tablitsa vischa liga

Отже, вирішальний заключний тур захоплює неймовірною інтригою. І тут багато чого, якщо не все, вирішить серія очних протистоянь претендентів на перші чотири місця в таблиці: «Політехнік-Одеса» - ДСО-ТНЕУ, ВСК «МХП-Вінниця» - «Бахмут-ШВСМ» і «Булава» - «Політехнік-Одеса». Що ж, поєдинки очікуються ще ті!

Календар матчів можна подивитися за наступним посиланням.