В минулому сезоні львівські «Барком Кажани» стали справжнім відкриттям волейбольної Суперліги.

Багато експертів в один голос заявляли, що команда Яна Суха нарешті зможе створити серйозну конкуренцію «королю» українського волейболу харківському «Локомотиву». Своєю грою «Кажани» лише підтверджували ці слова, львівські волейболісти не тільки не програвали на власному майданчику, а ще й були грозою суперників на виїзді. Та привезти до рідного Львова бодай бронзу Суперліги, «Кажанам» завадила невиразна гра у другій частині сезону. Що сталося з командою і що чекає на львівських «Кажанів» в майбутньому розповів президент ВК «Барком-Кажани» Олег Баран.

- Чи задоволені ви результатами команди у цьому сезоні?

- Я скажу так - у спорті не завжди те, що ти собі ставиш за мету збувається і не все, що ти собі плануєш, можеш отримати. Звичайно, я не задоволений четвертою сходинкою в чемпіонаті, але це,напевно, випробовування, яке ми з командою, певен, гідно перейдемо.

Які завдання ставились перед командою на початку Чемпіонату ?
На старті волейбольного сезону перед командою ставились завдання посісти, що найменше, другу сходинку у Суперлізі. І після першого етапу ми були переконані, що срібні нагороди в цьому році точно будуть у Львові, але довести справу до кінця хлопці не зуміли. Таке враження, що в другому етапі та на стадії плей-оф на майданчик виходила зовсім інша команда.

- Чому, на Вашу думку, «Кажани» закінчили сезон не так, як сподівалось керівництво та вболівальники? 

- Коли ми дивимось як у футбольних матчах 60-ти мільйонна Англія програє 300 тисячній за кількістю населення Ісландії, це наштовхує на певні роздуми. У даному випадку команда готова була битись до останнього. На жаль, з волейболом так не вийшло. Чому? Це питання. Але, певен, у такому результаті «Кажанів» на Чемпіонаті України з волейболу є вина і керівництва клубу.

- Як Вам робота польського наставника Яна Суха? Чи буде продовжено контракт з цим тренером?

- Ми подякували Яну Суху за його плідну роботу, він багато зробив для нашої команди і приніс багато чого нового і корисного для клубу «Барком», але далі продовжувати нашу співпрацю ми не будемо.

- Новий тренер буде з України чи це буде закордонний фахівець?

- Технічний стан молодих українських гравців далекий від ідеалу. Це одна з причин, чому Україна має погані результати по волейбольній збірній. Ми інвестуємо кошти в інвентар, обладнання, щоб розвивати гравців. Тренер повинен бути фахівцем, аби з молодих волейболістів зробити достойних гравців.

- На наступний сезон склад «Кажанів» збережеться чи хтось із гравців все ж покине команду?

- Більшість хлопців провели в команді вже по-декілька років. Частина людей постійно прогресували, приносили користь команді і продовжать далі виступати за клуб. Та є люди, яким неодноразово давався шанс, але добре проявити себе у клубі у них не виходило. Можливо, справа тут не у грі, а в умовах, які створені в клубі і це не дало розвинутись цим хлопцям до свого рівня, тому з такими людьми ми попрощаємося. Зокрема, ми вже вирішили не продовжувати співпрацю з Володимиром Пилипівим та Юрієм Флюнтом, які були старожилами команди. Також ми попрощалися з Юрієм Бокшаном. Крім того, можливо, ще декілька волейболістів покинуть команду після приходу головного тренера, адже саме він вирішуватиме, хто підходить під його модель гри, а хто ні .

- В наступному сезоні «Кажани» матимуть можливість проявити себе в Єврокубках, чи буде команда підсилюватись?

- Так, підсилення однозначно буде. Ми прекрасно розуміємо, що для того, щоб грати у Єврокубках нам потрібно мати добре укомплектовану команду. Однозначно, ми маємо мати потужного керманича.

- Звідки будуть гравці з українського чемпіонату чи з закордону?

- Я погоджуюсь, що добре було б мати у команді одного двох гравців з закордону і в принципі ми шукаємо таких. Наразі точно відомо, що в «Кажанах» гратиме один польський гравець. Активно переглядаємо українських вболівальників, які декілька років грають закордоном. Я думаю, що в наступному сезоні, як і в попередньому, кістяк «Кажанів» складатимуть все-таки українські волейболісти, але подивимось, не виключено, що в команді будуть і іноземці. Ми зараз у великому пошуку, передивляємось багато резюме, для того, щоб новий тренер обрав собі тих гравців, які підходитимуть під його модель гри. 

- Як Вам результати другої команди, чого не вистачає «Кажанам 2»?

- В минулому році наша команда набагато гірше виступила у Вищій лізі. По тій причині , що ми мало підсилювались гравцями з першої команди. Зараз у «Кажанах -2» виступають молоді, перспективні хлопці. До гри другої команди в мене немає особливих претензій, це спеціальний майданчик для підготовки молодих гравців. В наступному сезоні матимемо гравців 99 року народження, які показали досить хороші результати на юніорському рівні.

- На Вашу думку наскільки сильним зараз є Чемпіонат України?

- Рівень волейболу в Україні місцями сильніший, місцями слабший. Це добре показала гра «Локомотива», який в першому колі просто громив своїх суперників, а потім, на шляху до фіналу, заледве пройшов «ЮрАкадемію». Одна з проблем українського чемпіонату, що сильні гравці намагаються виїхати закордон, адже там більші фінансові перспективи.

- Наскільки важко зараз бути президентом волейбольного клубу?

- Сьогодні бюджет ВК «Барком-Кажани» наповнює виключно підприємство «Барком». Я ставлю собі за мету створити таку модель клубу, в якому буде багато меценатів, інвесторів та співвласників, тобто так званий клуб «100» ( клуб «100» об’єднує усіх спонсорів, кожен з яких долучається до фінансування клубу. Натомість клубом керує обрана спонсорами незалежна рада директорів Це дозволить зберегти повноцінну роботу волейбольної команди попри зменшення кількості спонсорів). І це основне завдання, над яким ми будемо працювати. Це робиться для того, щоб постійно тримати клуб на плаву,а не закривати його, як тільки виникнуть якісь фінансові труднощі. В наступному сезоні ми будемо залучати все більше людей на матчі, тому попереду соціальні проекти, маркетингові заходи, промоції шоу. Також плануємо створити оглядову раду клубу, ці люди будуть допомагати, давати якісь цінні поради і розвивати команду та львівський волейбол в цілому.

За матерiалами прес-служби ВК «Барком-Кажани»