У центрі уваги в черговому турі національної першості може стати харківське "дербі", хоча чималий інтерес викликають й інші протистояння

Хто бачив матчі півфінальної серії минулого чемпіонату Суперліги між харківськими клубами "Локомотив" та "Юракадемія", той винесену в заголовок загадку розгадає досить швидко. Хто ж не бачив, тому не зайвим буде дізнатися, що ті поєдинки стали чи не головною окрасою усього попереднього турніру, оскільки принципові суперники на майданчику демонстрували справжні дива технічної майстерності і тактичних сюрпризів, фізичної невтомності і незламності характерів... Щоправда, коли у фантастичній вирішальній партії першого матчу "залізничники" таки схилили шальки терезів на свій бік - 3:0 (25:20, 25:19, 35:33), здавалося, вони свого вже не віддадуть. Проте "юристи" мали на це свою точку зору, і спочатку "на зубах" зрівняли рахунок у серії - 3:1 (20:25, 25:21, 26:24, 25:23), а потім у вирішальному протистоянні, що дісталося тай-брейку, довго були попереду. Однак, зрештою, м'яч, який "прорубав вікно" у фінал, був забитий гравцем "Локомотива" - 3:2 (25:21, 21:25, 15:25, 25:21, 17:15). Ото були ігри, ото була гра!..

Міжсезоння невблаганно вдарило по потенціалам обох команд, тож нині за якістю дій обидва колективи значно поступаються самим собі вищезгаданим. Однак якщо діючий чемпіон країни все ж таки зумів уникнути надскладного фінансового становища і, в принципі, залишився досить боєздатним, то бронзовий призер втрату трьох основних виконавців поки що переживає дуже болюче. Звідси й чотири поразки на старті чемпіонату та виліт у третьему раунді національного Кубка, де йому, образно кажучи, перейшов дорогу вчорашній аматор - вінницький "Еко-Дім". Утім, як тонко визначив наставник "Юракадемії" Володимир Романцов, власні помилки - прекрасна школа, якщо вміти правильно на них вчитися! Ось нинішнє молоде покоління і вчиться, намагаючись якомога скоріше досягти рівня принаймні торішніх зірок - Шевченка і Діденка. А приницпове харківське "дербі" - подразник для нього дуже стимулюючий, тому, сподіваємося, на дві чергові легкі перемоги підопічним Анатолія Янущика годі й сподіватится. Хоча, звичайно, для них термін "дербі" також аж ніяк не порожній звук. Та й статус поточного лідера національної першості спонукає будь-що продовжити свою переможну ходу...

Досить цікавими має стати й з'ясування стосунків між "Баркомом-Кажани" і "Новатором", які на даний момент у турнірній таблиці посідають, відповідно, друге та третє місця. Звичайно, фаворитом у цій парі виглядає львівський клуб, котрий і склад має дещо міцніший, і гратиме на арені рідного ДС "Галичина", де хороша підтримка вболівальників забезпечена йому апріорі. Тим більше, навряд чи "кажани" спокійнісінько дозволять "Локомотиву" піти у відрив. Однак і "Новатор" довів, що є досить міцним горішком, розколоти який по силах далеко не кожному. І якщо підопічні Романа Ковальчука вчепляться в результат, як кажуть, мертвою хваткою, то його візаві Угісу Крастіньшу доведеться добряче "поламати голову" в пошуку шляхів до успіху. Тож і тут очікуємо на непередбачуваний і видовищний волейбол.

ВК "Вінниця" і "Буревісник-ШВСМ" також у турнірній таблиці йдуть один за одним, і навряд чи чернігівські волейболісти будуть настільки вайлуватими, що дозволять своїм суперникам легко збільшими відрив. Скоріше, з особливим надхненням прагнутимуть довести, що в нинішньому чемпіонаті саме вони спроможні бути справжньою грозою для авторитетів. Принаймні, хочеться вірити, що їхній подвійний успіх в стартовому турі на майданчику "Юракадемії" (3:2 і 3:2) не був просто збігом обставин. 

У свою чергу, вінницька команда очевидно плекає надії поборотися за місце на п'єдесталі, тож брати "своє" на власному майданчику просто зобов'язана. Тож і тут ми маємо гостре протиріччя різних стимулів. Чиї зрештою візьмуть гору - гра покаже!

Ну й, нарешті, у парі "Дніпро" - Фаворит" також є турнірна інтрига. Адже обидва колективи намагатимуться будь-що довести, що аж ніяк не збираються пасти задніх. Звісно, у дніпрян шансів на це значно більше, проте й волейболісти з міста Лубни напевне мріють не тільки виграти, нарешті, в чемпіонаті свій перший сет, але й матч. Не вистачає досвіду й майстерності? У волейболі частенько перемога кується непоступливим характером і дисципліною. А назва "Фаворит" має гордо звучати не тільки на папері протоколів.