ВК "Вінниця" спробує кинути виклик діючому чемпіону, а "Буревісник-ШВСМ" сподівається здолати міцний "Новатор"

5-й тур національної першості знову не залишає вболівальникам волейболу можливості легко спрогнозувати результати запланованих у ньому матчів. Адже принаймні в двох парах слід очікувати гострої та непередбачуваної боротьби, бо в них господарі майданчиків плекають надію за допомогою рідних стін значно покращити своє локальне турнірне становище, а гості, навпаки, зміцнити його...

ВК ВІННИЦЯ - ЛОКОМОТИВ

Подвійне фіаско в минулому турі від "Баркома-Кажани" (1:3, 1:3) не тільки позбавило "Локомотив" лідерства, але й нанесло харків'янам потужного психологічного удару. Адже програти у своєму залі, за потужної підтримки заповнених трибун, приницповому супернику, тим більше - головному конкуренту в боротьбі за чемпіонський титул, це не просто оступитися. Наслідки цих втрачених очок цілком можуть мати в подальшому велике значення, хоча, звісно, чемпіонат України ще тільки набирає обертів. Та в будь-якому випадку "залізничники" просто не мають права відпустити львівську команду далеченько, бо наздогнати її буде вдвічі складніше. Тому у Вінниці колектив Анатолія Янущика, за логікою речей, будь що має брати максимум очок. І має для цього всі необхідні можливості й компоненти у грі. 

Однак же і команда Олександра Бондаренка не ликом шита! До того ж вона матиме подвійний стимул. По-перше, необхідно реабілітуватися перед рідними вболівальниками за дві поразки тижневої давнини у Хмельницькому, де принаймні другий матч вінничани мали вигравати, бо вели в ньому - 2:0. По-друге, "Вінниця", в разі впевнених перемог над "Локомотивом", наздожене його в турнірній таблиці. Скажете - нереально? Але насправді чого ж ні? Принаймні, підопічні Олександра Бондаренка мають у своєму арсеналі дуже потужний блок, і якщо він відпрацює, як кажуть, на повну, впоратися із ним волейболістам "Локомотива" буде непросто. Якщо взагалі реально. В той же час, звісно, гості мають більш потужний і збалансований склад, кращу лаву запасних і, звісно, статус, який не дозволяє їм, образно кажучи, опуститися нижче встановленої ними ж самими планки. А поразки від "Вінниці", хоч як крути, будуть оцінені саме так, і ніяк інакше. Тому, як бачимо, насправді інтрига у Вінниці апріорі забезпечна.

Отже, запал і воля до перемоги амбіційних господарів майданчику проти класу маститих гостей. Чия візьме? 

БУРЕВІСНИК-ШВСМ - НОВАТОР

Прелюдія до цього протистояння багато в чому схожа з попередньою. Тут скромний за всіма показниками "Буревісник-ШВСМ" намагатиметься використати рідні стіни задля досягнення успіху в матчах проти більш потужного "Новатора", який, до того ж, у минулому турі виявив спроможніть рятувати ігри навіть за найнесприятливіших умов, зокрема, поступаючись по партіях - 0:2. Отже, сила волі у підопічних Романа Ковальчука присутня. В той же час команда Миколи Благодарного у минулому турі дозволила собі втратити очко навіть у протистоянні з явним аутсайдером чемпіонату - "Фаворитом". Утім, можливо, саме цей негативний момент і дозволить чернігівському колективу віднайти додаткові стимули і засоби для "реабілітації" в анонсованих матчах. В усякому разі, історія вітчизняного волейболу подібних прикладів знає чимало.

ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ - ФАВОРИТ

А ось у цій парі суперників, попри їхнє локальне становище у турнірній таблиці, насправді гостра боротьба може виникнути хіба що в разі відвертого недопрацювання "юристів" на майданчику, бо, все ж таки, клас їх виконавців помітно вищий. Тим більше, гратимуть вони в себе дома, і максимум набраних очок, до речі, цілком може дозволити їм залишити дуже неприємний передостанній рядок. 

Та чи зумів харківський коллектив остаточно позбутися синдрому недовкомплектації майстрами класу Шевченка чи Діденка - яскравих лідерів команди минулого сезону - поки не ясно. З іншого боку, посилатися на це у протистоянні з досить скромним за всіма показниками "Фаворитом" буде, щонайменше, недоречно. Хоча, звісно, якщо команда з Лубнів зможе скласти "Юракадемії" гідну конкуренцію - буде лише цікавіше!

БАРКОМ-КАЖАНИ - ДНІПРО

Торік протистояння цих клубів однозначно викликало б особливу увагу, проте в нинішньому ситуація дещо інша, і львів'яни апріорі переважають дніпрян за всіма показниками. Безумовно, залишається ще бойовий настрій, тактична дисципліна і ставка на фарт, проте, як показує практика, без належної підтримки суто ігрового класу всі вищеназвані компоненти спроможні перемагати лише у виняткових випадках. Насмілимося передбачити, що в анонсованих іграх цього не станеться, бо "Барком-Кажани" нині набрав потужного ходу і, двічі здолавши тиждень тому "Локомотив", зупинятися на досягнутому аж ніяк не збирається. Його склад виконавців насьогодні є чи не найсильнішим серед усіх учасників національної першості, тож боротися з ним принаймні на рівних дніпрянам навряд чи по силах. Хоча варіант сенсації, звісно, ніколи не можна відкидати наперед із 100-відсотковою впевненістю.